BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

5x bijzondere fietsbestemmingen in 2022

Het nieuwe jaar is begonnen. Iedereen heeft zijn voornemens voor het nieuwe jaar uitgesproken. Dit is ook weer de tijd om plannen te maken voor jouw volgende fietsvakantie. Want ga je dit jaar fietsen in Spanje, fietsen in Italië of toch naar Denemarken? Misschien wordt het wel Marokko, Rwanda of wat dacht je van Finland? Om over het Amerikaanse contintent nog maar te zwijgen. Kortom, genoeg opties voor een mooie fietsbestemming, maar waar moet je nu naar toe als je een keer NIET in het Nederlands aangesproken wil worden. Of waar je in de zomer met 100-en tegelijk de bergop rijdt. Welke plekken zijn nog ruwe diamanten? Wij denken dat we er wel een paar weten. Hier zijn 5x bijzondere fietsbestemmingen in 2022: Lees je mee?

Polen

De landelijke ronde is altijd een mooi inkijkje in wat een fietsbestemming te bieden heeft. De Ronde van Polen is daar ook een mooi voorbeeld van. Buiten alle gedoe met aflopende aankomsten, is het land schitterend. Fietsen in Polen wordt steeds populairder en met name de regio Silezië, tegen de grens met Duitsland en Tsjechië aan heeft een schitterend aanbod aan routes, zowel op de weg als naast de weg. De top van het Karkonosze gebergte, de Snjezka, torten hoog boven het Karpacz uit. Dit is een schitterend stuk van het land, waar je je naar hartelust kunt uitleven. De bergen reiken er niet tot enorme hoogtes, maar boven de 1200 meter kom je wel. Niet slecht voor een stukje toeren in de omgeving. Ook op de gravelbike is er veel te genieten. Je kunt eigenlijk de grens volgen en daar langs bergen, stuwmeertjes en ander natuurlijk schoon crossen. Een aanrader!

Hongarije

Na Israël heeft de Giro d’Italia wéér een wat a-typische startplek uitgekozen voor de Grande Partenza in 2022. Fietsen in Hongarije kan nog wel een duwtje in de rug gebruiken, to state it mildly. Er is een mooi drieluik neergelegd, dat je vanaf Budapest eerst via een klinkende naam als Szekesfehervar naar Visegrad leidt. Hier kom je (weer) bij de Donau uit, de rivier die dwars door het land richting Servië en Kroatië loopt. Dit stuk is wat heuvelachtiger en ook het volgen van de rivier is zeker geen straf.

Het parcours is licht glooiend, maar met een klimmetje in de eerste etappe. Maar echte bergen kom je op deze routes niet tegen. Dat is wel jammer, want Hongarije heeft wel mooie, uitdagende(r) routes. Tegen de grens met Oostenrijk vind je wat mooie heuvels en hier kun je ook een stuk van de IJzeren gordijn route volgen. Die scheidde Oostenrijk immers van Hongarije.

Ook ten noorden van de Donau,

Eiland hoppen over de Hebriden – Schotland

Dat de noordpunt van het Britse eiland iets moois te bieden heeft, dat hadden we al gezien in dit artikel. Het is met recht een bestemming met heel veel hoogtepunten voor een fantastische fietsvakantie. Fietsen in Schotland is onvermijdelijk rekening houden met de omstandigheden. Niet alleen vanwege de regen, sneeuw, wind en soms zeker ook de zon, maar ook vanwege de wegen en de verlatenheid van delen van dit land. Plannen is dus belangrijk. Wat dat betreft bieden de Hebriden, aan de noordoostkant, een stukje uitdaging, maar ook een andere vorm van ‘eiland hoppen’ dan je normaal gewend bent. Je kunt helemaal in het zuidelijke puntje starten en met veerbootjes een mooie route afleggen naar het noordelijke punt. Ondertussen is het puur genieten. Ruig, ongerept, mooie uitzichten, strandjes. Happy days.

Azoren – de mooiste eilanden van Portugal?

Als je denkt dat je alles gezien hebt op het vasteland van Europa, dan is fietsen over de Portugese eilanden een absolute aanrader. Naast Madeire heeft Portugal meer opties, zoals de Azoren. Een stuk meer afgelegen, maar daardoor niet minder aantrekkelijk. Het is een mooie verzameling van kleinere eilandjes, waar je onafhankelijk van elkaar een mooie tijd kunt hebben op de fiets. De eilanden zijn (net als de Canarische eilanden) veelal vulkanisch, wat zorgt voor enerzijds waanzinnige uitzichten en anderzijds voor mooie routes. Het eiland Ilha do Sao Miguel is schitterend. Groen, kraters, bloemen. Oh ja, het gaat ook nog flink om hoog daar. De klim naar Lagoa do Fogo is eentje om niet snel te vergeten. Je kunt op dit eiland meerdere dagen vertoeven zonder je zelf echt te vervelen. Ook op Sao Jorge en op Ilha do Pico is het puur genieten. Je kunt de eilanden afzonderlijk van elkaar bereiken door de veerboot te pakken. Buitenaards mooi.

Wollongong

Ondanks alle maatregelen en inreismoeilijkheden voor Australië konden we Wollongong niet missen op deze lijst. in 2022 start hier het WK op de weg en deze regio heeft (mede dankzij dit kampioenschap) ook een UCI Bike region label gekregen. De stad in New South Wales ligt net iets ten zuiden van Sydney en met z’n ligging aan de kust, maar ook met de nabijheid van (pijnlijk steile) heuvels is het er schitterend. Net buiten bereik voor een dagritje, maar met een beetje handigheid zijn de Blue Mountains ook te bereiken. Zie hieronder ook de video met het parcours van de elite kampioenschappen en je kunt je voorstellen dat het hier goed toeven is. De titel UCI Bike Region hebben ze neit voor niets gekregen. Goed om te vermelden: komende 10 jaar zetten ze vol in op de fiets als ‘preferred mode of transport.’ Fantastisch!

https://www.youtube.com/watch?v=36cRRcKhog0&feature=youtu.be

Leave a Comment

Your email address will not be published.