BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

5x haarspeldbochten om van te kwijlen

Als je begint met wielrennen, dan begin je in Nederland meestal met een lokaal rondje. Na een uur of anderhalf uur fietsen plof je neer op het terras. Voldaan, trots op jouw prestatie. De meeste fietsclubjes beginnen dan gelijk met plannen maken voor de meest wilde tochten. Een ding komt dan naar voren: haarspeldbochten. Switchbacks. Serpentines. In Nederland is het op de meeste plekken vrij lastig om langer dan 5 minuten te klimmen, laat staan dat je een haarspeldbocht tegenkomt, uitzonderingen daar gelaten. Net over grens in de Ardennen heb je al meer kans. Maar de echte mooie secties liggen iets verderop in de wereld. We hebben even een selectie gemaakt. Hier zijn 5x haarspeldbochten om van te kwijlen.

Monte San Biagio – Maratea

Deze klim in de provincie Basilicata in Italië is zeker niet de steilste of de langste. Maar met een locatie zoals deze en het beeld van Christus de Verlosser op de top doet veel denken aan een zeker beeld in Brazilie. De klim daarnaartoe is echter andere koek. De klim van de Monte San Biagio is in totaal ruim negen kilometer lang en stijgt daarin gemiddeld 5,3 procent. Een prima uitdaging voor eigenlijk iedereen, ook als je net begint met fietsen.

Malojapas – Zwitserland

Op vele instagramkanalen komen deze foto’s voorbij van de indrukwekkende Malojapas in Zwitserland. Sowieso vind je in Zwitserland vele architectonische hoogstandjes. Het is schitterend om te zien en met de 32 kilometer lange pas in het kanton Graubünden ben je wel even zoet. Hij stijgt naar 1815 meter hoogte en is gemiddeld onder de vijf procent. Dat is geen probleem voor de fietser met conditie. De plaatjes kunnen zo in een album.

Gotthard Pas

De oude Gotthard pas (velen kennen enkel de tunnel) staat voor velen op een bucketlist. Niet alleen vanwege de prachtige kronkelbochten, maar ook vanwege het feit dat er kasseitjes of kinderkopjes op de weg liggen. De klassieke variant vanuit Airolo in Ticino geeft je prachtige overzichten en beelden waar je nu direct van op je fiets wil springen. De 13,5 kilometer klim is wel aan de zware kant. Voor de beginnende fietser niet direct een appeltje-eitje. Met bijna 7% gemiddeld is ie steil, maar de kinderkopjes maken t nog zwaarder.

Lacets de Montvernier

Deze schoenveters in Frankrijk zijn pas recent helemaal in geworden. Terecht? Jazeker. Dit is een kortere klim van vier kilometer, maar de haarspeldbochten verraden een hoop: het is een taaie steile uitdaging. Met 7,6% aan gemiddelde stijging en een uitschieter naar 11,5% heb je een moeilijke klim voor de boeg. Ook hier weer: de plaatjes zijn echt om van te kwijlen.

Col de Turini

Eentje die ook veel hoofden zal doen draaien is de Col de Turini. Nog zo’n prachtige draaier net buiten Nice in het zuiden van Frankrijk. Beroemd vanwege de Rally van Monaco, maar ook geliefd bij wielrenners. Het is hier in de zomer wat drukker dan normaal, maar ach, dat mag de pret niet drukken. De Turini vormt nog wel een echte uitdaging, want je klimt naar 1607 meter hoogte in bijna 15 kilometer klimmen. Dat je daarmee 1100 hoogtemeters overbrugt, betekent dat de klim met 7,3% gemiddeld geen ‘easy coffee ride’ is.

Leave a Comment

Your email address will not be published.