BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

5x tips om te fietsen in de Jura

Het Jura gebergte is een prachtig fietsgebied op de grens van Frankrijk en Zwitserland. Het gebied is qua populariteit al jaren ondergesneeuwd door de populaire buurjongen, de Alpen. Dat is wat ons betreft onterecht, want je hebt er prachtige colletjes, mooie meren en het is er een stuk rustiger dan bij de drukke buur. Reden te meer om dit jaar deze regio op te zoeken en eens grondig te gaan verkennen. Al is het alleen maar om de ‘Grande Traversee’ te fietsen. Of om in juli de mannen van het profpeloton voorbij te zien razen. Op 9 juli komt de Tour De France via Dole door de Jura richting Lausanne in Vaud, Zwitserland. Wij geven jou 5x tips om te fietsen in de Jura!

1. La Grande Traversee

Het is misschien gek om gelijk hét hoogtepunt om te fietsen in Jura te noemen. Toch doen we dat wel. Want La Grande Traversee is een schitterende route die je in ruim 360 kilometer van Montbéliard naar Culoz loodst. Bergen, prachtige bossen en zoals eerder gezegd mooie meren zijn de eyecatchers van deze route. Let ook op want richting het einde kom je nog even de Col de Cuvery tegen. Die gaat best pijn doen.

2. Steile kuitenbijter: Mont Poupet

Als je denkt, dat zal wel niet zoveel zijn: Think again! in 4,5 kilometer, rij je 353 verticale meters de lucht in. Voor de snelle rekenaar: 8,5% gemiddeld. Je moet vanuit de buurt van Saizenay omhoog, vanaf de D273. Eenmaal linksaf (of als je uit het noorden komt rechtsaf) is het beunen en beuken. Het begint gelijk aan 11-12% en gedurende de klim heb je nooit ruimte om in je ritme te komen. 1,5 kilometer voor het einde denk je dat je er bent, maar dan krijg je nog een kilometer voorgeschoteld, waarin het maximum van 16(!)% nog voor de dag komt. Dan heb je wel de tofste klim van de Jura gedaan.

3. Gravelparadijs

Vanwege de bebossing en de meertjes is dit een absoluut gravelparadijs. Niet alleen kun je de Grand Traversee op de gravelbike doen, ook enkele pieken zijn slechts bereikbaar over onverharde wegen. Crêt de la Neige bijvoorbeeld of de Reculet. Je kunt overal verdwalen over prachtige wegen en slapen in cabines of zoek een mooie plek om de tent op te zetten. Let wel op dat het flink kan afkoelen hier, ook in de zomer.

4. Fietsen in de herfst

Als je denkt aan Indian Summer, dan zie je gelijk de prachtige rode en gele kleurpaletten voor je. De streek New England (noord-oost Amerika) is er beroemd om, maar ook in andere delen van de wereld kun je dit schitterende kleurenspel terugvinden. Wat denk je van in de Jura? Met de mooie bossen is het hier in het najaar puur genieten! Plus: het is niet extreem hoog dus je zult nog geen last hebben van sneeuw.

5. Hoge toppen in Bugey

Als je de hele Grande Traversee hebt afgelegd, dan eindig je in Culoz. Dit is het mooiste en meest bergachtige stuk van de Jura. Hier in de buurt vind je de mooiste toppen, zoals de Grand Colombier, een klim die al vele malen in de Tour de France schitterde. Tadej Pogacar, Rafal Majka, Warren Barguil en antiheld Thomas Voeckler zijn enkele namen die hier als eerste boven kwamen. Vergis je ook niet in deze monsterklim. Want hij is lang (20km+) en steil (gemiddeld 8% met een uitschieter naar 18,2%!) Ook de Mont du Chat is een prachtige klim omhoog. 13,5 kilometer aan ruim 9%. Dat doet de Giau in de Dolomieten wel verbleken. Een mooie afsluiter van onze 5x tips om te fietsen in de Jura.

Leave a Comment

Your email address will not be published.