BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

5x tips voor fietsen in de zon

De zonnige dagen zijn weer volop aangebroken. De meivakantie is weer in aantocht. Velen gaan de trek maken naar zonniger oorden. Daar krijg je ongetwijfeld te maken met een van de meest constante zaken in het leven: de aanwezigheid van de zon. Soms is ‘ie afgeschermd door de wolken, door regen (ook wolken), sneeuw (wolken) of mist (soort van wolken). Maar als de zon er is, moet je eigenlijk altijd rekening met ‘m houden. Of is het in 2022 rekening met haar, of hen? Anyway. De zon is alom aanwezig. Zeker als je langer op vakantie gaat, wil je niet op dag 1 als een kreeft thuis komen. Hier dus onze 5x tips voor fietsen in de zon! Doe er je voordeel mee!

Early bird catches a worm

Het zal misschien een overbodige tip zijn, maar zeker in hoog zomer is het handig om vroeg op de fiets te stappen. In mediterrane landen is het ritme sowieso meer in lijn met de zon, vandaar ook de siësta en de sluiting van de winkels (voor veel noord-Europeanen echt een ‘belachelijk iets). Maar het heeft nut. De zon is op z’n krachtigst tussen 12 uur ’s middags en 3 uur ’s middags. Dan wil je dus niet in de zon fietsen, zeker niet met 30 graden. Vertrek dus lekker vroeg ’s ochtends, dan ben je voor de lunch weer terug. Als je met jouw familie op stap gaat, zal je partner en kinderen dat ook kunnen waarderen.

Smeren, smeren, smeren

Het lijkt echt een open deur. Toch zetten we ’t hier maar neer: gebruik alsjeblieft zonnebrandcrème. Zeker bij langere ritten is goed insmeren een absolute must. Hoe dichter je bij de evenaar bent, hoe sneller je kunt verbranden, hoe later op de dag, hoe erger. Zo kunnen we nog wel doorgaan. Zelfs met zonnebrandcrème zul je mooie bruine benen en armen krijgen. Kijk maar naar de profs. Zonnebrand met een hoge factor zal je het meest beschermen. Ik gebruik altijd zonnebrand met een factor 30 of meer, bijvoorbeeld deze van een bekend merk.

Temperatuur is geen graadmeter

Deze slechte woordgrap heeft wel een goed advies in zich. Want zeker in de bergen is temperatuur geen graadmeter of je gaat verbranden ja dan wel nee. Iedereen die wel eens op de ski’s heeft gestaan, kent dat fenomeen. Temperatuur onder nul, stralende zon, keihard verbranden. De meest lastige dagen? Als er een beetje sluierbewolking is. Zelf heb ik dat ook eens aan de hand gehad. Er hing sluierbewolking, niet ingesmeerd en toen was ik dieprood verbrand. Als in, dagen met lange mouwen lopen in 30+ graden. That ain’t funny. Gelukkig was dat bijna twintig jaar geleden, maar ik weet het nog als de dag van gisteren. Tegenwoordig kun je bij verschillende weersites even de zonkracht checken. Doe dat en dan komt weer: SMEER JE IN!

Kies je route verstandig

Als je een wedstrijd rijdt of je rijdt een georganiseerde reis, dan ben je gebonden aan een route of een parcours. Zo niet, zorg dan dat je twee keer nadenkt om een route door het open veld te gaan rijden. Behalve in de sahara of middenin Spanje heb je eigenlijk altijd een route met wat meer beschutting. Kies voor die route en als je echt alleen maar open veld hebt, onthoud dan de eerste tip: kies de randjes van de dag. Bijkomend voordeel van die tip: je komt een stuk minder mensen tegen. Zeker op drukke punten als bijvoorbeeld Alpe d’Huez of Mont Ventoux heel erg prettig.

Drinken

Tja, deze zal niet helpen tegen verbranden, maar toch is het fijn om deze tip even mee te nemen. Als je in de brandende zon gaat fietsen dan heb je water nodig. Om een zonnesteek te voorkomen. Maar ook om niet om te vallen. Normaal is ongeveer 0,5 liter water per uur genoeg om je vochtniveau op peil te houden. In de brandende zon en met hoge inspanning kan dat wel een liter per uur zijn. Drink dus genoeg! Stop extra, neem grotere bidons mee en stop in de schaduw.

Dit waren onze 5x tips voor fietsen in de zon. Mocht je zelf nog meer tips hebben, laat deze dan achter in de comments!

Leave a Comment

Your email address will not be published.