BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

5x tips voor jouw volgende fietsvakantie

Afgelopen week spraken wij met Jurrian van der Pijl, de oprichter van de BikeFitBox. De naam doet anders vermoeden, maar dit is geen ‘do it yourself’ bikefit module. Met de BikeFitBox kun jij elke dag beter leren fietsen, zelfs als je niet op de fiets zit. Wij dachten direct: dat is best handig als voorbereiding op jouw volgende fietsavontuur. Zeker als je gaat fietsen in de bergen, is dat geen overbodige luxe. We vroegen Jurrian om advies. Hierbij 5x tips voor jouw volgende fietsvakantie om beter aan jouw volgende avontuur te beginnen.

Stel je fiets goed af

Dit klinkt heel logisch, maar zeker als je meerdere dagen gaat fietsen, dan is een goede afstelling belangrijk. Waar je normaal met een pijntje of een beetje ongemak wel weg komt, is dat op vakantie echt vervelend. Meestal fiets je dan meerdere dagen achter elkaar en dan is een verkeerde stuurpenlengte, een verkeerde zadelhoogte of een andere verkeerde afstelling heel vervelend. Zorg dus dat je goed op de fiets zit in Nederland en doe een bikefit.

Als je een huurfiets gebruikt, zorg dan ook dat je de juiste fiets mee krijgt. Stuur ook altijd jouw bikefit uitkomsten op naar het verhuurbedrijf en dubbelcheck het voordat je wegrijdt bij de verhuur. Dan kun je het nog aanpassen. Ook een verhuurbedrijf vind het prettig als jij tevreden bent. Alles voor de reviews, maar nog meer: alles voor een fijne vakantie voor jou!

Conditie

In de vorige paragraaf hebben we het al genoemd. Je gaat op een fietsvakantie meestal wat langer en meer fietsen dan in Nederland. Daarom is het heel belangrijk om goed op conditie te zijn en te zorgen dat je niet helemaal het rood in gaat op dag 1. Maar zorg dus dat je ook goed voorbereid bent. Heb je 3 weken niet kunnen fietsen? Verwacht dan niet dat je gelijk 5 dagen achter elkaar de Pyreneeën door kunt rijden. Zorg dus voor een goede voorbereiding en zeker als je het hooggebergte ingaat is een goede conditie onontbeerlijk. Trainen dus!

Controle en Handling

Goed op jouw fiets zitten is niet alleen de juiste positie innemen. Jouw fiets goed onder controle hebben is heel fijn , zeker ook als je op vreemde grond bent. Vaak zijn de wegen op een vreemde bestemming net iets minder dan bij ons. Dus als je per ongeluk eens door een ‘pothole’ rijdt, dan is goede fietscontrole heel fijn. Maar ook als je gaat fietsen in de bergen, dan is goede handling ook belangrijk. Daaltechniek, maar ook klimtechniek is van groot belang. Goed kunnen dalen is echt heel erg belangrijk. Volg dan even een daalclinic in Zuid Limburg, of op de Posbank.

Mindset

Het is best belangrijk om te bedenken: wat ga ik doen op fietsvakantie? Ga ik gewoon lekker fietsen in de zon en genieten van de omgeving? Of ga ik serieus trainen en wil je beter worden? En als ik serieus ga trainen: hoe ziet dat er dan uit? Dat is ook handig om af te stemmen met jouw fietsgroepje. Want als jij volle bak wilt trainen en de rest zit meer aan een route met 5 stops te denken, dan kun je irritatie krijgen. Wij hebben ook een aantal tips bij niveauverschil en die zijn dan ook van toepassing.

Route

Tegenwoordig zul je niet snel meer verdwalen en ook het genieten van de omgeving zonder vaste route is heel fijn. Als je samen bent met familie of als je zeker weten een bepaalde klim wilt rijden dan is een route plannen van te voren wel heel handig. Dat kan uiteraard het beste met Komoot, check ook ons profiel voor mooie routes en collecties. Je kunt ook voor een bikepacking trip een route uitstippelen, zodat je meerdere etappes achter elkaar kunt plannen. Als je de weg niet goed kent is een uitgepijlde route wel een mooi houvast!

Investeren

BikeFitBox wordt binnenkort voor iedereen gelanceerd, maar nu kun jij onderdeel worden van BikeFitBox. Het is mogelijk om te investeren in deze prachtige community en mogelijkheid om beter te worden. Wil je meer weten? check dan de site van BikeFitBox.

Leave a Comment

Your email address will not be published.