BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Alpes Vaudoises – in het spoor van Alain Rumpf

Donderdag 14 oktober 2021 werd het nieuwe parcours van de Tour de France bekend gemaakt. De geruchten waren hardnekkig, namelijk dat Zwitserland en specifiek de steden Lausanne en Aigle start en finishplaats zouden worden in de 2022 editie van ‘La Grande Boucle’. Daarom spraken we met local guide, Vaud kenner en wielergidsfenomeen Alain Rumpf. Voor cyclingdestination.cc vroegen we hem naar wat mooie plekken in zijn thuisregio, de Alpes Vaudoises in het kanton Vaud. Wij gaan in dit artikel in het spoor van Alain Rumpf door de Alpes Vaudoises.

Alain, vertel wie ben je en wat doe je?

Ik ben een voormalig elite wielrenner uit Zwitserland. Ik ben geboren in Genève en opgegroeid in de regio rondom Lac Lemain. Na een korte carrière als renner heb ik 20 jaar voor de UCI gewerkt, hier in Aigle. Dat was van 1994 tot 2014. Sinds 2001 woon ik ook in deze regio in het prachtige bergdorp Gryon. Na mijn tijd bij de UCI ben ik als zelfstandige gestart. Velen kennen mij als ‘A Swiss With a Pulse’ via Instagram. Het is een bijnaam die ik ooit van een vriendin gekregen heb. Ik vond dat zeer passend en sindsdien heb ik ‘m gehouden. 

Onder die noemer zien mensen vooral mijn fotowerk (ik ben fotograaf) en mijn werk als gids voor groepen. Daarnaast komt ook mijn betrokkenheid bij de Alpes Vaudoises hierin naar voren. 

Naast die dingen heb ik mijn eigen website, Cycliste.ch, echt gericht op de Franstalige wielerliefhebber. Het is voor mij een mooie plek om content te kunnen plaatsen en een extra bron van inkomsten. Verder ben ik nog actief als consultant op verschillende vlakken in de wielersport. Mijn ervaring bij de UCI (en met name mijn regelkennis) komt daar goed van pas!

Je bent al zo lang actief in het fietsen en al heel lang zelf fietser. Wat vind je zo mooi aan het wielrennen?

Het mooiste aan het fietsen vind ik de veelzijdigheid. Als ik op de fiets zit, dan ben ik bezig met mijn gezondheid. Tegelijkertijd ben ik in de natuur en geniet ik van schitterende plekken. Als fotograaf kom ik natuurlijk op veel mooie plekken. Daarnaast is het ontmoeten van mensen een heel fijn aspect van het fietsen. Je hebt gelijk een ‘common ground’. Dat maakt het zo’n schitterende hobby of eigenlijk haast een lifestyle. Als gids ben ik in de gelukkige positie dat ik heel vaak verschillende mensen ontmoet en die kan ik dan de mooiste plekken laten zien.

Als ik bezig ben om de Tour des Stations te finishen (een ultra cycling tocht, red.) dan gaat het om het opzoeken van de limieten. Dan ga ik er ook echt voor. Daar moet ik ook echt wel voor trainen en dan ben ik dus weer lekker buiten aan een work-out bezig. 

Aan mooie plekken geen gebrek in Zwitserland. Jij woont zelf in de gemeente Villars-Les Diablerets, hoe is het leven daar?

Ik ben bewust in deze regio gaan wonen, in de Alpes Vaudoises. Het is de combinatie van de bergen, het schitterende landschap, de rust en kalmte, de fantastische beklimmingen. Vergeet ook niet dat deze bergen heel dichtbij de stad liggen. In slechts 45 minuten zit ik in de stad. De afstanden zijn dus kort. 

Over de beklimmingen: ze zijn hoog, groot en uitdagend, maar ze zijn niet onoverkomelijk. Er is een hoop variëteit. De bergen zijn echt toegankelijk, het is niet extreem afgelegen. Je kunt er in deze regio voor kiezen om voor een rustige beklimming waar je weinig mensen tegenkomt of op zoek naar iets meer drukte. Bijvoorbeeld hier in Villars en Gryon, maar ook op andere plekken in de regio.

Als jij mensen meeneemt op een fietsroute, welke plekken kies jij dan? 

Van hieruit is de Col de La Croix de beste optie. Het is de hoogste klim en deze is echt schitterend. De weg omhoog is relatief rustig en helemaal het laatste deel zul je weinig verkeer tegenkomen. Meestal combineer ik die met een rondje via de Col du Pillon en de Col des Mosses. Dat is een schitterende combinatie, die ook delen van de UCI Granfondo meeneemt. 

Als ik nog iets moet noemen dan is het Les Agites. Dat is een hele uitdagende klim. Aan de voet sta je in de Rhone vallei en eenmaal boven heb je een schitterend uitzicht over het Meer van Genève. De beklimming is steil, er zijn tunnels, het is echt een avontuur. Je komt uiteindelijk aan de andere kant van de berg uit.

In het spoor van Alain Rumpf door de Alpes Vaudoises: Gravel tip!

Als ik de gravelbike pak, dan heb ik een mooie ronde van 45 kilometer, in het skiresort. Tussen Villars – Les Diablerets en Gryon. 

Nu even de echte insider tip. Als je hier woont, dan heb je natuurlijk een favoriete lunchride. Die is omhoog op de Col de la Croix en dan neem ik een ‘geheime’ weg die uiteindelijk weer bij mij voor de deur uitkomt. Wil je weten welke weg? Check dan even deze pagina!

Als je echt deze regio wilt verkennen en ook nog eens een mooie wedstrijdbeleving wilt hebben, dan moet je echt de UCI Granfondo Suisse doen. Alle belangrijke heuvels zitten er in en je krijgt zo een regionale snelcursus. Boek een aantal dagen vooraf om te wennen aan het gebied. De race zelf is niet geheel afgesloten, maar doordat je met zoveel fietser op de weg bent, heb je eigenlijk de weg voor jezelf. De regio is dan heel fietsvriendelijk.

Favoriete stop

Ik ben helemaal fan van Boulangerie Charlet in Gryon. Ze hebben by far de beste croissants in het dorp. My honest opinion. 

Als ik onderweg ben, dan stop ik graag bij berg of almhutten, langs de kant van de weg of op de top. Bijna elk van deze heeft goede koffie en je kunt er meestal een heerlijke lokale kaas krijgen. De standaard is wat dat betreft gewoon hoog. (Toen wij zelf in Vaud waren in 2020, hebben we dat mogen ervaren)

Wat is jouw favoriete hotel of plek om te overnachten. 

Tja, dat is lastig. Ik ben natuurlijk een local en dan slaap je meestal gewoon thuis. Maar als ik mag kiezen dan zou ik zeggen kies Villars als uitvalsbasis. Je kunt van hieruit omhoog of naar beneden. Het is een groot skiresort, met verschillende cafe’s en restaurants (o.a. Alpe Fleurie, een aanrader). 

Als alternatief zou Aigle ook een goede zijn. Niet alleen vanwege de ligging (in de vallei, met daardoor heel veel mogelijkheden) maar ook door de aanwezigheid van de UCI en het Centre Mondial du Cycliste. In het hoofdkantoor van de wereldfietsbond kun je een koffiestop inplannen (ze hebben heerlijke fietskoffie) en kun je ook even een kijkje nemen bij de indoor wielerbaan. Daar vind je niet alleen een indrukwekkende fotogalerij met grootheden uit de wielersport. 

Je hebt er ook de kans om David Lappartient tegen het lijf te lopen (hij drinkt zijn koffie zwart ;)) en om de nieuwe Chris Froome of Egan Bernal te spotten. Want het CMC is de plek waar grote talenten vanuit de hele wereld langskomen. 

Daarnaast kun je ook zelf de wielerbaan op, voor een introductiecursus of je kunt kiezen voor een meerdaagse begeleiding vanuit het Centre Mondial du Cyclisme. Kijk daarvoor op de site van de UCI

Beste tijd om te gaan?

Wil jij ook in het spoor van Alain Rumpf door de Alpes Vaudoises? Ga dan voor de beste ervaring in de periode van 15 mei tot en met 15 oktober naar deze regio. Uiteraard kan het weer altijd tegen zitten (maar ook mee), maar dan heb je de beste kans op een mooie ervaring.

Check ook de aanbiedingen van de regio Alpes vaudoises

Leave a Comment

Your email address will not be published.