BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Basecamp Holland: Sportchalet Viehhofen

Eerder schreven we al over de gravel mogelijkheden in Saalbach-Hinterglemm. Al snel kregen wij contact met Maaike van Sportchalet Viehhofen in Salzburgerland. Zij verhuisde in 2018 met haar gezin naar dit aanpalende dorp van het ‘Skicircus Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn’. Over een paar jaar past die naam waarschijnlijk niet meer op één regel, maar dat terzijde. Maaike schreef ons: Als wij over Saalbach schreven, dan kon Viehhofen niet ontbreken als fietsbestemming. Als redactie van Cyclingdestination.cc staan we altijd open voor tips en nieuwe gave routes. Toen Maaike ons vervolgens een hele rits aan toffe ideeen toestuurde met gave foto’s waren we wel om. Eerlijk is eerlijk, Viehhofen zouden we zo voorbij gereden zijn en zonder voorkennis zou een fietsvakantie waarschijnlijk in Zell am See of Saalbach gepland zijn. Maar Viehhofen mag er zeker zijn. Lees je mee?

Basecamp Viehhofen

Het gehucht Viehhofen ligt geografisch tussen Zell am See en Saalbach in. De Glemmerstrasse loopt vanaf Zell Am See door het dorp richting het einde van dit dal, in Lengau. Je bent vanaf hier maar 5,5 kilometer tot aan de T-splitsing bij Maishofen, wat gelijk het aantal mogelijkheden plus 10 vergroot. Dat is wel fijn. Verder in Saalbach en helemaal in Hinterglemm moet je meer moeite doen om het dal uit te komen. Vanuit het hotel is het makkelijk om je meerdere dagen te vermaken, zonder telkens dezelfde routes te rijden. Maaike gaf ons een paar schitterende exemplaren!

Großglockner Hochalpenstraße

Wat velen vergeten is dat vanuit de vallei van Viehhofen de machtig mooie Großglockner Hochalpenstraße goed te bereiken is. Deze koninginnenrit raden we niet gelijk aan op de eerste dag, want je krijgt ‘m dan wel heel hard voor je kiezen. Deze berg is een soort van bucketlist item. Vanuit Viehhofen kom je na 45 minuten aan de voet van de 33 kilometer lange klim. De aanloop is nog heel gemoedelijk en hier moet je echt je kruit droog houden. Verderop gaan de percentages tot boven de 10%. Vanaf FuscherTörl zijn de steile stukken achter de rug, alleen dan blijkt dat 8% stijging op een hoogte van 2400 meter toch eigenlijk net zo zwaar is. Het hoogste punt van 2504 meter bereik je bij Hochtor, na een foto en even genieten van de prestatie rij je dan een stukje terug om met een fantastisch uitzicht van de lunch te genieten.

Je vindt een voorbeeld van die route onderaan dit artikel of op onze komoot pagina

Even inkomen

Om als gast in Viehhofen een beetje in de goede stemming te komen is er een lichter alternatief: de Pillerseerunde. Deze 100 kilometer lange rit wordt nooit echt zwaar, er is veel te zien en pakt zo wel een mooie bergervaring mee. Een goede inkomer dus! Je rijdt eerst het dal uit en maakt dan een mooi rondje. Dit deel ken je wellicht vanuit onze route vanuit het dorpje Kufstein.

Hochkönig Runde

De Hochkönig Runde is een bijvoorbeeld van een rit die alles in zich heeft. Een stevige klim naar 1500 meter met prachtig zicht op de Mandlwände van het Hochkönig-massief, maar ook een kilometerslange afdaling tussen de bergwanden door waar het fietsen als vanzelf gaat en iedereen zich even prof voelt.

Vanuit standplaats Viehhofen worden alle windrichtingen verkend. Elke richting heeft zo z’n eigen karakteristieken. De zuid-westelijke route slingert grotendeels door de vallei, de snelheid komt hier bijna vanzelf. Om de lunch plek bij het idyllische meertje Hintersee te bereiken moeten we nog wel even stevig klimmen, de zweetdruppels worden echter goed beloond!

Klimgeiten

Voor de klimgeiten organiseren Maaike en Joost een heuse klimtijdrit over 3,5 kilometer. De allersnelsten rijden in een kwartier naar de bijna 400 meter hoger gelegen Hecherhütte. Als je deze rit in 20-25 minuten afraffelt, verdien je ook nog een schouderklopje, want dit traject heeft een gemiddelde stijging van 11%(!). Er is ook een ‘all-time-ranking’ en er staan wel wat bekende namen op uit de marathon schaatssport en het shorttrack met wie de strijd om de ‘Hecherberg König(in)’ ook is gestreden.

Alles aanwezig

In het Sportchalet is alles aanwezig wat dit een CyclingDestination.cc Approved Location maakt:

  • Je kunt je fiets afspoelen en repareren
  • Er is een veilige plek om je fiets te stallen
  • Er zijn routes en een gids aanwezig die voor groepen ook meegaat op de ritten
  • Goede voorzieningen voor eten en drinken in het hotel
  • Tips en tricks voor stops en eten onderweg
  • Extra plusje is de Nederlandse eigenaar

Het heet niet voor niets een sportchalet, dus alles draait om het fietsen. Dat is ook wel eens fijn. Het is groot genoeg om niet telkens tegen dezelfde duo’s aan te lopen, maar met 12 appartementen klein genoeg om niet in de massa op te gaan. Wil jij meer weten over een verblijf in Viehhofen? Check dan de site van het lokale Tourismusverband, of vraag meer inside info aan Maaike en Joost. Dat doe je hier.

Leave a Comment

Your email address will not be published.