BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Basispaklijst voor jouw fietsvakantie

Je kent het wel. Zaterdagochtend ga je op pad voor jouw fietsvakantie. Vrijdagavond laat is het dikke stress. want de vraag blijft:

 • Wat wordt het weer?
 • Heb ik alles bij me?
 • Wat moet ik eigenlijk meenemen?
 • Is het wel genoeg?

Als je al vaker op fietsvakantie bent geweest dan zal dat een routine klusje zijn. Voor de beginnende avonturier, of je nu aan bikepacking doet of gewoon in een accommodatie verblijft, is dat wel even een uitdaging. Want, wat neem je mee op fietsvakantie? Wij zijn gelukkig al eens vaker weggeweest en zodoende kunnen we jou al een stukje op weg helpen. Hieronder vind je een Basispaklijst voor jouw fietsvakantie, gerangschikt per subcategorie. Kopieer ‘m, deel ‘m met jouw fietsvrienden en je zit vanaf nu altijd goed. Deze basispaklijst wordt soms ge-update, dus check ‘m zo nu en dan nog eens

Basispaklijst voor jouw fietsvakantie

Materiaal

Het allerbelangrijkste op fietsvakantie is natuurlijk jouw materiaal. Het spreekt voor zich om je fiets mee te nemen, maar je zult maar net zien. Hieronder vind je de belangrijkste items voor in de spreekwoordelijke tas:

 • Fiets (niet onbelangrijk)
 • Klimwielen
 • Bergverzet
 • Pedalen (als je een huurfiets hebt)
 • Eigen zadel (als je een huurfiets hebt)
 • Extra stuurlintje
 • Buitenbandje
 • Binnenbandjes (minstens twee (2), liever drie (3))
 • Fietspomp groot
 • Fietspomp klein
 • CO2 patronen
 • Fietscomputer + houder (als je een huurfiets hebt)
 • Opladers voor elektrisch schakelen
 • Opladers voor overige fietselektronica
 • Remblokjes (zeker in de bergen)

Onderhoudsspullen

Niets is zo vervelend als erachter komen dat je even snel iets moet vervangen en je hebt niet de juiste spullen bij de hand. BIj een goed hotel kun je vertrouwen op de aanwezigheid van een basissleutelset maar dan nog is het fijn om zelf je spullen bij de hand te hebben. Hier is jouw basis uitrusting:

 • Kettingzweep
 • Cassetteafnemer
 • Pedaalsleutel
 • Inbussetje
 • Bandenlichters
 • Schoonmaakborstel
 • Schoonmaakmiddel
 • Kettingontvetter
 • Kettingsmeermiddel
 • Poetsdoek
 • Multitool (handig voor onderweg)

Kleding

Kleding is altijd een uitdaging. Want je hebt voor je gevoel altijd te weinig bij je. Veel hangt af van de locatie waar je gaat fietsen, maar in de regel moet je altijd rekening houden met slecht weer. Fietsen in Toscane in de zomer is net wat anders dan fietsen in de herfst in de Ardennen. Het aantal kledingstukken hangt af van de aanwezigheid van een wasmachine/droger. Zeker als je kleren eenmaal nat zijn en je moet ze nog hergebruiken (denk aan een waterafstotend/waterdicht jack) dan is een droger heel fijn. Vuistregel is toch wel dat je minstens 3 setjes meeneemt op een langere trip. Mocht je een setje gebruiken dan krijg je die meestal in een dag of twee wel schoon en droog.

 • Broeken, minstens 3 (als er geen wasmachine is: evenveel als het aantal fietsdagen). Wij rijden graag met de Orhi bibshort van Etxeondo
 • Voldoende bovenshirts, minstens 3 (als er geen wasmachine is: evenveel als het aantal fietsdagen). Een mooi shirt met korte of lange mouwen is het Alde shirt van Etxeondo.
 • Thermo shirts, minstens 3. Idem als boven
 • Mouwstukken
 • Beenstukken
 • Schoenen
 • Extra paar schoenen als je geen schoenendroger hebt.
 • Sokken, minstens 3 paar.
 • Overschoentjes, waterdicht
 • Lange broek
  • Dit hangt af van het seizoen. In de zomer zijn beenstukken bijna altijd afdoende
 • Waterdicht jack
 • Winterjack, zoals dit model ’76’
 • Turtle/vest
 • Helm
 • Zonnebril met verwisselbare glazen
 • Buff/nekwarmer
 • Petje
 • Handschoentjes
 • Winterhandschoenen (afhankelijk van het seizoen)

Voeding

Voeding is uitermate belangrijk. Immers, het is de benzine voor jouw motor (je lichaam). Je kunt er vast vanuit gaan dat jouw hotel een goed ontbijt verzorgt. Maar zeker voor op de fiets kan het verstandig zijn om zelf wat spullen mee te nemen. Sportvoeding is dan een optie, maar uiteraard maakt iedereen zijn eigen keuze. Hieronder een lijst van mogelijkheden voor sportvoeding. De referentie is tussen de 60 en 90 gram koolhydraten per uur. Dit kun je checken op het etiket:

 • Energierepen. Hierin heb je verschillende soorten en maten:
  • Natural repen, zonder coating
  • Repen met coating
  • Fastbars (klein, hoge hoeveelheid suikers)
  • glutenvrij
  • vegan
 • Energiegels. Handig naarmate jouw fietsrit langer wordt en ook bij koud weer. Gels bevriezen niet zo snel.
 • Sportdrank. Er is een verschil tussen isotoon en hypotoon. Check het verschil hier
  • Je kunt ook de gels en dranken van Maurten nemen. Ook wel de rocketfuel onder de dranken genoemd.

Bedenk dus van tevoren hoeveel tijd je ongeveer gaat fietsen. Als je in totaal 20 uur gaat fietsen dan heb je dus 1200 tot 1800 gram koolhydraten nodig. Die kun je ook uit een goede pastamaaltijd halen, maar bedenk wel dat je tijdens het fietsen veel verbrandt.

Alternatieven

Ben jij niet zo van de sportvoeding? Dan zijn dit goede alternatieven

 • Banenen (ong 25g koolhydraten)
 • Nak’d repen (18 gram koolhydraten)
 • Mueslirepen (rond de 15 gram koolhydraten per reep, afhankelijk van type)
 • Snelle Jelle/Koekrepen (45g per reep, afhankelijk van type)
 • Brood (niet te lang in de achterzak laten zitten)
 • Rijstcakes (zelfgemaakt)

Overig

Tot slot

Kijk altijd vooraf waar je heen gaat, hoe het weer is en of je boven de 1500 meter uitkomt. Dan kan het weer, ook in de zomer, echt koud en nat zijn. Als je voornamelijk ‘laag’ blijft, dan is in de zomer qua kleding een vestje en armstukken prima. Ook qua voeding is het uitproberen. Check eens de app van EatMyRide, die kan je op weg helpen om de juiste voeding tot je te nemen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.