BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Zo plan je een bikepacking trip in een vreemd land

Een bikepacking trip in een vreemd land plannen kan best een uitdaging zijn. Een inschatting maken betreft routes, accommodaties, het aantal dagen en veiligheid is soms ingewikkeld op afstand. Zeker als het gaat om een bestemming waar je online niet zoveel over kunt vinden. Daar liep ook Nynke tegenaan in de voorbereiding op een fietstocht door Thailand. In deze blog vertelt ze hoe ze dat heeft aangepakt. 

Plannen maken

Het is oktober als we in een volgepakte auto onderweg zijn naar het oosten van het land. We gaan op familieweekend en hopen dat er wat tijd overblijft om een rondje te fietsen over de Lemelerberg. Terwijl het Nederlandse landschap aan ons voorbij raast, sparren we over onze aanstaande vakantie in januari. Een bestemming hebben we nog niet, maar dat we drie weken gaan backpacken is duidelijk. Mijn vriend Thomas wil graag naar Azië, Thailand bijvoorbeeld. Er komt een beeld in me op van full moon party’s, 18-jarige backpackers en pingpongshows. Niet echt de authentieke ervaring waar ik naar op zoek ben als ik op reis ga. Maar ik sta er wel voor open. 

Fietsen in Thailand

Hoe ik erbij kom, weet ik niet meer. Maar ineens roep ik: ‘Kunnen we niet een deel van de vakantie fietsen door Thailand? Dat zou wél heel gaaf zijn!’’. Thomas reageert ietwat twijfelachtig, maar niet negatief. De autorit gaat nog wel even duren, dus ik begin meteen de Googelen. En wat blijkt? Thailand is een hartstikke goed fietsland! Er zijn zelfs meerdere touroperators die georganiseerde reizen aanbieden. Tussen alle zoekresultaten vind ik ook het luisterboek ‘Fietsen in Thailand’ van Peter de Ruiter. Aangezien we nog wel even in de auto zitten, besluiten we hem te luisteren. 

Zie ook: onze basis paklijst

Een bekakte stem klinkt door de speakers: “We zijn op weg naar Thailand, want daar gaan we twee weken fietsen.” Peter neemt ons mee in de wereld van fietsvakantie en leert ons een hoop. De enige ervaring die wij namelijk hebben, is een weekendje bikepacken in West-Brabant. Hoewel we af en toe het gevoel hebben dat we naar Jort Kelder luisteren die een Jip en Janneke boek voorleest, worden we wél enthousiast van Peter’s verhaal. Zo enthousiast dat we besluiten om van dit gekke idee daadwerkelijk een plan te maken. Maar waar begin je als je amper iets van een land weet en op eigen houtje een fietstocht wilt maken? Hierbij onze tips voor een bikepacking trip in een vreemd land.

 1. Check de websites van touroperators

Één ding is zeker als je de fietsvakanties van touroperators bekijkt; iemand heeft veel tijd besteed aan het samenstellen van een route. Een tweede factor is dat touroperators omzet willen draaien en ze over het algemeen een route zullen samenstellen die toegankelijk is voor een grote groep fietsers. Ook zeggen de foto’s op de website een hoop over het publiek. Op wat voor fietsen rijden mensen? Wat dragen ze? Zijn ze super atletisch? Daarnaast mag je aannemen dat een een touroperator geen fietsreis aanbiedt langs gevaarlijke wegen. Aan de hand hiervan ontdekten wij dat er veel wordt gefietst in het noordoosten van Thailand en dat een fietstocht langs de Koningssteden een veel voorkomende optie is. 

 1. Word lid van de Facebookgroep ‘De Wereldfietser

Waarom zou je zelf het wiel uitvinden als er een Facebookgroep bestaat met meer dan 7000 fietsliefhebbers die de gaafste fietstochten op de hele wereld hebben gemaakt? Stel je vraag in De Wereldfietser en er zijn zeker een paar vriendelijke leden die hem beantwoorden. Zo vroeg ik zelf of iemand eerder in Noord-Thailand had gefietst, of iemand een mooie route wist en of er een organisatie bestaat waar ik een route van zou kunnen kopen. Meerdere leden tipten mij de reisorganisatie AWOL, maar die verkopen helaas alleen volledige fietsreizen inclusief vlucht. Ene Gerry antwoordde dat hij op dat moment in Thailand aan het fietsen was en dat ik hem wel op Strava mocht volgen. En zo haalde ik er nog een aantal nuttige feitjes uit die me moed gaven om dit plan verder vorm te geven. 

 1. Vraag je netwerk

Wie weet was die ene tante in haar jeugd wel heel avontuurlijk en kom je erachter dat ze de gaafste plekken op de fiets heeft gezien. Of is er een collega die je verder kan helpen. Zo kwam ik ook via een collega uit de journalistiek in aanraking met De Wereldfietser. Een vriend van iemand de me volgt op Instagram bleek een route te hebben gefietst waar ik over twijfelde en had zelfs nog een adresje voor een fietshotel. Top! 

 1. Bouw je routes aan de hand van hoogtemeters en accommodaties

Ik denk niet dat ik je dit hoef te vertellen, maar staar je niet blind op het aantal kilometers dat je op een dag aflegt. Let in plaats daarvan op het aantal hoogtemeters wanneer je een route bouwt. Op die manier voorkom je dat je routes bouwt die niet passen bij je conditie. 

Houd daarbij ook rekening met overnachten. Er zijn genoeg plekken waar geen accommodaties zijn. Je zult daardoor etappes iets korter of wat langer moeten maken dan dat ideaal is. Geen accommodaties beschikbaar via Booking.com? Check dan eens de kaart van Google Maps en klik op ‘Hotels’ in een zoekgebied. Op die manier vond ik een homestay in een dorp waar duidelijk geen toeristen komen. Een bijzondere overnachting bij een lieve Thaise dame die heerlijk voor ons heeft gekookt! 

 1. Heb geen haast

Bikepacken in een vreemd land is een fantastisch avontuur. Focus je daarom niet alleen op de fietstocht, maar neem ook de tijd om te lanterfanteren en om je heen te kijken. Drink een kop koffie op een mooie plek, maak een foto van een mooi gebouw en geniet van het uitzicht. Maak de etappes daarom niet te lang. Kies liever een kortere route of doe er een dagje langer over. 

 1. Wees creatief

Na flink wat Googelen werd mij duidelijk dat de Mae Hong Son Loop een fantastische route in het noordwesten van Thailand is. Het is een lus van zo’n 660 kilometer die dwars door de ongerepte natuur kronkelt. Hij staat dan wel in het boek ‘Most epic bike rides of the world’ van Lonely Planet, toch is hij onder fietsers nog relatief onbekend. Ook niet gek als je hoort dat er 13000 hoogtemeters en 4000 bochten in zitten met stijgingspercentages van 20% tot soms wel 30%. 

Op internet las ik dat mensen hem in 5 of 6 dagen fietsen. Dat zou voor mij te zwaar zijn en uitlopen op een fiasco. In eerste instantie had ik hem daarom afgeschoten en zocht ik verder naar andere routes. “Maar wat als we nou de helft van de route fietsen in diezelfde tijd?”, stelde ik voor aan Thomas. De bergen worden er niet minder steil van, maar de etappes wél behapbaar. En zo gingen uiteindelijk toch voor deze epic bike ride! Denk dus in het mogelijkheden bij het plannen van een route en durf voor een andere aanpak te gaan.

Wil je meer weten over de Mae Hong Son Loop? Lees dan hieronder verder voor tips en etappes. 

Fietsverhuur en fietshotel

De meest logische plek om te beginnen aan de Mae Hong Son Loop is Chiang Mai. Vanuit Bangkok rijdt er een nachttrein. Je kunt er ook naartoe vliegen. 

Vanilla Residence is een goede uitvalsbasis om te verblijven voordat je van start gaat. Het is een echt fietshotel; je kunt je fiets stallen en schoonmaken en er zijn tools om te sleutelen. De Nederlandse semi-prof Adne van Engelen verhuurt bij dit hotel goede fietsen en staat altijd voor je klaar met zijn bedrijf Chiang Mai Cycling Buddy

Route en accommodaties

In deze routecollectie vind je de routes die Nynke en Thomas hebben gereden in Thailand.

Etappe 1: Mae Hong Son Loop: Chiang Mai naar Pa Pae

Accommodatie: Tatanoy Homestay

 • Heel basic.
 • Alleen te boeken via WhatsApp.
 • De eigenaresse kookt heerlijk en is heel vriendelijk.
 • Wakker worden met uitzicht op bananenbomen en thee drinken van bladeren uit eigen tuin.

Mae Hong Son Loop – etappe 2: Pa Pae naar Pai

Accommodatie: Pai Country Hut

 • Op loopafstand van het super gezellige centrum vol met backpackers. 
 • Een flinke smoothiebowl vind je bij Bom Bowls. Ideaal voorafgaand aan een lange rit. 

Mae Hong Son Loop – etappe 3: Pai naar Soppong

Accommodatie: Jungle Guest House

 • Een leuke verrassing! Veel beter dan de foto’s deden vermoeden: een grote en nette kamer met fijne badkamer.
 • De eigenaresse is een hele enthousiaste dame die een foto maakt met al haar gasten. Ze is supertrots. Helemaal als je op de fiets komt.
 • In het dorp vind je nergens toeristen; een echte ‘local experience’.

Mae Hong Son Loop – etappe 4: Soppong naar Mae Hong Son

Accommodatie: Crossroads House

 • Prima voor een nachtje, maar er zijn genoeg andere accommodaties die waarschijnlijk leuker zijn. 
 • Pluspunt: hangmatten in de tuin waarin je heerlijk kunt relaxen na een zware rit.
 • De nightmarket in Mae Hong Son is bruisend, maar relaxt. Een hele fijne plek om van bij allerlei streetfoodkraampjes wat lekkers te bestellen. 

Mae Hong Son Loop – etappe 5: Mae Hong Son naar Khun Yuam

Accommodatie: Khunyuam Resort

 • Fijne plek met een prachtig uitzicht.