BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Bolzano: jouw gravel basecamp in de Dolomieten

Wil jij graag gaan gravelen in Italië? Denk denk eens aan de bergen rondom Bolzano, in Südtirol. Waar de Dolomieten bekend staan om de prachtige beklimmingen op de weg, is er nog veel meer te ontdekken naast de gebaande paden. Vanuit basecamp Bolzano kun je bijvoorbeeld naar de Jenesienpass die naar de Stoanerne Mandln leidt. Deze waanzinnige route kun je enkel met de fiets of lopend bereiken en is voor velen een onontdekte juweel. We kunnen met recht zeggen: Bolzano is jouw gravel basecamp in de Dolomieten.

Basecamp Bolzano

Vanuit de stad Bolzano liggen de Dolomieten aan je voeten. De reden om juist hier een hotel of verblijf te boeken is simpel: alle voordelen van een stad (inclusief een nieuwe directe vliegverbinding vanuit Antwerpen of Dusseldorf via Skyalps) maar je bent binnen 10 minuten helemaal in je eentje in de natuur. Je hebt meerdere mogelijkheden om direct ook de gravelwegen te ontdekken. Als je de Ritten/Renon pas rijdt richting Oberbozen, dan kun je je helemaal uitleven op een stuk van 20% de lucht in. Ook met de gondel omhoog richting Kohlern is het goed en gaaf gravelen. Maar de kers op de taart voor ons is de gave beklimming richting Stoanerne Mandln (Ometti di Pietra). Het is gewoon te veel om uit te kiezen want ook naar het zuiden toe heb je voldoende opties. Wederom: Bolzano is jouw gravel basecamp in de Dolomieten.

Lago di Caldaro

Langs de rivier de Adige rijden we richting de Kalterer See oftewel het Lago di Caldaro. Dat is echt een prachtige plek om na een mooie rit een lekker drankje te pakken. Van daaruit rijden we richting het begin van de klim richting de stenen mannetjes. De aanloop is wat dat betreft lekker vlak en we kunnen echt even in ons ritme komen. Dat is wel fijn, want de klim omhoog is een lange, steile knaller. Als we vanaf Bolzano rekenen heb je eerst een stuk asfalt, maar na een kilometer of 40-50 gaat het off-road en dan moet je er klaar voor zijn. Daarvoor gaan we nog even met de ‘seilbahn’ naar boven.

Stenen mannetjes

Zodra we de klim aanvatten is het een klein verzetje en blijven malen. Vantevoren wordt al duidelijk gemaakt dat het laatste stuk niet per se makkelijk gaat zijn. We are prepared. We klimmen langzaam boven de boomgrens uit en ondertussen worden de uitzichten steeds waanzinniger. We zien de complete Dolomieten voor ons en het is puur genieten. Hoe hoger we komen, hoe slechter het wegdek. Het wordt een beetje stuiteren en je moet echt wel even druk op de pedalen houden om recht te blijven.

Zo komen we bij een eerste soort plateau. Daarna moeten we nog een paar honderd meter verder, maar wat een schitterende plek. Het is er zo rustig. Enkel wij, een paar wandelaars en verder niemand. Eenmaal onderaan de laatste 100 meter zien we de stenen mannetjes al staan. Even ‘klunen’ en dan zijn we boven. Ondertussen hebben we hoge percentages moeten overwinnen: 15% is geen uitzondering.

Waanzinnige plek

Dat de stenen mannen een waanzinnige plek is, dat mag nu wel duidelijk zijn. Je staat een soort van ‘on top of The World. Om je heen zie je enkel bergen, hoever je ook kunt kijken. Ondertussen sta je op een plek die dus elke keer anders is. De stenen mannetjes (storneren mandln) zijn eigenlijk kleine kiezelstenen die telkens weer opgestapeld worden. Door het weer verandert die opbouw van die mannetjes en zo is deze plek elke keer anders. Het is ook geen bescherm gebied, dus je zou ook jouw eigen mannetje op kunnen bouwen. Uniek!

Afdalen naar de stad

De afdaling naar Bolzano begint als een echte, lastige gravelafdaling. Ik moet zeggen, ik ga ook in de afdaling onderuit. Shit happens. Maar het uitzicht blijft waanzinnig. Halverwege stoppen we nog even voor een heerlijke koffie en appeltaart, maar ondertussen rollen we lekker verder. Bolzano en de stoanerne mandln zijn plekken om niet snel te vergeten. Eenmaal beneden gaan we aan de ‘aperitivo’ en de driegang maaltijd. Dat is ook het voordeel van finish in de stad: je kunt zo nog even ergens een drankje drinken en op die manier ontspannen. Keuze genoeg aan restaurants en bars.

Route + tips

Onze tips

  • Hotel Figl heeft een goede ruime fietsenkelder met gereedschap
  • Een echt lokaal biertje haal je bij Hopfen of bij Batzen Hausl
  • Do as the locals do en laat Bolzano aan je voorbij gaan op het terras van Stadt hotel Citta. Blijf voor lunch of diner en je zult niet teleurgesteld worden.
  • De wijnen van stadswijngaard Schmid-Oberrautner zijn misschien wel de beste in de regio. Het is met recht een speciale plek.
  • Als je routes maakt in Komoot, let dan op de onverharde gedeeltes of je niet een MTB route omhoog pakt. Die zijn extreem uitdagend.

Meer artikelen lezen over Bolzano?

Leave a Comment

Your email address will not be published.