BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Fietsen in Boulder, Colorado: cycling paradise

Colorado is misschien wel de beste plek in de VS om een vakantie avontuur te plannen. De wegen zijn er schitterend, er heerst een echte fietscultuur en de bergachtige omgeving is er een vol uitdagingen. Het is ook net weer anders dan Los Angeles in Californië. Daarnaast kun je ook kiezen voor een minder uitdagende route langs canyons, heuvels en je hebt de optie om echt boven de 2500 meter te klimmen over langere stukken. Fietsen in Boulder, Colorado is echt genieten. In het stadje dat op 1600 meter hoogte ligt heerst de sfeer van een echte Amerikaanse studentenstad. Het is dan ook de thuishaven voor de University of Colorado. Boulder scoort ook al jaren hoog in de lijstjes van fijnste steden om te fietsen. Het is een van de topbestemmingen voor racefietsers en voor gravelrijders in Noord-Amerika.

In the city

Dat Boulder als stad fietsen ademt blijkt niet alleen uit de vele bikeshops en koffiehuisjes (Pearl Street is de place to go), een clubhouse van het bekende merk Rapha gevestigd, maar ook uit het extensieve netwerk van (goede) fietspaden, dat ook rap groeit. Daarnaast vind je op verschillende plekken ook 24/7 verkooppunten voor fietsbenodigdheden. Je kunt jezelf helemaal verliezen door een route te rijden over het fijnmazige netwerk, maar wellicht is het rijden van het Boulder Creek Path een betere kennismaking met de stad en de directe omgeving.

De bergen in

De stad is uiteraard leuk, maar de meeste racefietsers komen naar Boulder om hoogtemeters mee te pakken. En dat kan natuurlijk heel erg goed. Vergeet niet dat het naastgelegen Denver ook wel bekend staat als ’the mile high city’. Je zit hier dus echt wel hoog en het is wellicht ook een ideale omgeving voor een hoogtestage.

Maar goed, de bergen dus. Er zijn vele goede opties om de benen optimaal in vorm te krijgen. De klassieke klimmetjes vanuit Boulder zijn o.a. Flagstaff Mountain (een mooie route van 5,5 kilometer aan 6.2% gemiddeld) en Sunshine Canyon (14,5 kilometer aan 5,7% gemiddeld met een max van 10%).

Goed begin – Fearsome Foursome Route

Wil je gelijk goed beginnen? Rijd dan de Fearsome Foursome, waarbij je de beklimmingen van Flagstaff Mountain, Sugarloaf Mountain, Magnolia en Sunshine Canyon. meepakt. Zo zit je op 2600hoogtemeters in 80 kilometer fietsen. Lekker hoor. En niet te vergeten: je rijdt op deze route door het gehucht Nederland. Tijd voor een fotostop en even een moment om uit te hijgen want je bent hier echt op serieuze hoogte, 2500 meter boven zeeniveau.

Peak to Peak

Een ander mooi alternatief is de mogelijkheid om de ‘Peak to Peak’ highway te rijden. Deze staat hoog op het lijstje van velen en wordt ook wel gezien als een van de ‘most epic’ ritten in heel Colorado. De route loopt tussen Blackhawk in Colorado en het eerder genoemde Nederland. De route is in totaal bijna 100 kilometer met daarin ruim 1200 hoogtemeters.

Als je de tofste route wilt rijden, dan start je vanaf Blackhawk en daar gaat het rap omhoog. Je rijdt hier een deel over de eerder genoemde Fearsome Foursome, maar het begin, de klim naar Cold Springs (waar ook een campground is) is echt wel taai. Vergeet niet dat je hier op hoogte rijdt! Als je om je heen kijkt kun je over de bomen heen de besneeuwde toppen zien van de Rocky Mountains.

Na een afdalend en meer heuvelachtig stuk begin je in Nederland weer te klimmen. Daar gaat het ook weer aan 8% om later, na een korte afdaling, door te klimmen naar bijna 2850meter hoogte. Je overbrugt in 16 kilometer ongeveer 450 hoogtemeters. Als je de klim vanuit Boulder zelf doet, is het meer dan 30 kilometer aan gemiddeld 4 tot 5%.

Na het bereiken van Ward ga je weer dalend naar het uiteindelijke uitpunt in Estes Park. Let wel op: als je de hele route doet, dan ben je (bijna meer dan) een dag onderweg!

Gravel time

Dat je aan de voet van de Rocky mountains en met zulke canyons ook zou kunnen gravelrijden lijkt meer dan vanzelfsprekend. Wat kenmerkend is voor dit type locatie (in de bergen, bij een grote stad) is dat de grote wegen goed geasfalteerd zijn, maar dat met name de kleinere wegen snel onverhard zijn. Heaven for a gravel addict.

Een van de beste tips is om in de warmere maanden lekker naar het noorden dan wel westen van de stad te rijden op de gravelbike. Denk aan een mooie rit naar de Sunshine Canyon. Vanaf daar kun je heerlijk ‘verdwalen’ over de lokale routes.

Een andere toffe plek is de zogenoemde ‘cowboy loop’, die loopt aan het noorden van de stad. Easy, stevig gravel en je rijdt een beetje door de boerenwegen daar via de 55th langs het Boulder Reservoir en dan via de 39 verder omhoog tot de Cowboy in de buurt van 66th. Daarna rij je naar het oosten via het plaatsje Hygiene en dan via Crane Hollow Road terug. Easy Peasy. Het is daar echt uitgestrekt en je zult je nooit vervelen.

Wil je meer weten over gravelen in Boulder? Check dan de site van Gravel Bike Adventures

Leave a Comment

Your email address will not be published.