BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Bovenkleding: de ultieme guide voor de lente en de zomer

Als het zonnig is buiten, een graad of 20-25, dan weet bijna iedereen wel wat ie uit de kast moet trekken. Een lekker zomers shirt, korte broek, sokken en, afhankelijk of je snel zweet, een ondershirt. Maar wat trek je aan als het net 18 graden is? Of als het ’s ochtends fris is, maar rap warmer gaat worden? Of als het extreem warm is en de zon op je hoofd brandt? Een dilemma waar iedere fietser, race of gravel, mee te maken heeft. Wij willen je graag verder helpen, zodat je gemakkelijk keuzes kunt maken voor jouw volgende rit. We helpen je aan de hand van de kledinglijn van onze partner Etxeondo.

Tekst: Sander Kolsloot

My first ride

Een klein stukje historie: toen ik zelf begon met fietsen, halverwege de jaren ’00, had ik twee setjes kleding. Eentje van de roeiclub en eentje die ik kreeg bij mijn racefiets. Setjes met simpele kenmerken. Als ik ging fietsen, dan trok ik dat aan, soms met een ondershirtje. Als het fris was, had ik nog wel eens een roei-jasje. Beenstukken, die kende ik niet. Een lange broek, die had ik niet nodig, want fietsen in de winter, dat was lastig. Als het weer er een beetje tussenin hing, dan deed ik maar wat. Soms lange mouwen ondershirt, soms korte mouwen en dan maar ‘warm fietsen’. So much has changed. Niet alleen is in 15 jaar de kwaliteit van stof flink verbeterd. Ook de fit van de shirts en andere technische details zijn wel wat anders dan toen. Toch sta ik zelf nog wel eens voor de kast en twijfel ik wat ik moet aantrekken.

ALDE – altijd goed in de Nederlandse zomer

Temperaturen in Nederland komen zelden boven de 30 graden uit. In de zomer begint de dag vaak met een graad of 15 en stijgt het kwik naar een mooie 20-25 graden. Soms iets meer. Op een dag als deze, zonder een wolkje aan de lucht, pak ik standaard het ALDE shirt uit de kast. Dit shirt uit de ‘Pro’ collectie heeft een mooie, strakke fit. Je kunt er een dun ondershirt onder dragen, als het nog een beetje fris is. Sowieso is dat fijn, om ook het zweet een beetje af te voeren. Bijkomend voordeel is de rits die je compleet open kunt ritsen, bijna standaard op elk shirt. Dat is fijn als je ‘m op de warmere zomerdagen draagt. Het shirt is de ideale all-round oplossing voor warme dagen, met ook 50-SPF bescherming. De drie zakjes op de rug, de extra opbergpocket voor afval en de reflectie op de rug maken het heelmaal af.

MENDI – voor de warmere zomerdagen, in de bergen en Zuid-Europa

Leave a Comment

Your email address will not be published.