BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

California dreaming: Highway 1

Fietsen in de Verenigde Staten is een fantastische ervaring. Er zijn zoveel mooie gebieden waar je helemaal op kunt gaan in de natuur en alles eromheen. Hoewel iedereen al snel denkt aan Colorado en Boulder zijn er veel meer mooie plekken. Zo heeft Los Angeles al een aantal mooie verborgen plekken. Wat meer naar het noorden kun je een schitterende route fietsen, de bekende Highway 1. In een zin: Highway 1 in California is geweldig. Je kunt eigenlijk helemaal vanaf Leggett in Noord-Californië naar Dana Point in Orange County, Zuid-Californië rijden. Deze route is niet alleen een geliefde route voor autobezitters en vakantiegangers met campers, maar ook voor fietsers. Wij nemen je mee op pad.

Highway 1 is geweldig!

Highway 1 is een begrip in de VS. Eigenlijk elke road trip in Californië loopt via Highway 1. Het zijn schitterende vergezichten, slingerende bochten en je zult ook echt wel even in de benen moeten wat het is heuvelachtig. Hoewel de meeste reizen in San Francisco beginnen en dan in Los Angeles uitkomen, is het meer dan de moeite waard om ook het noordelijke deel van deze route mee te pikken.

Highlights

Het hoogtepunt van deze route is zeker weten het Point Reyes Lighthouse. Als je helemaal in Leggett zou beginnen, ben je al bijna 300 kilometer onderweg. Point Reyes is waarschijnlijk een van de meest gefotografeerde punten in de VS. Het is een witte vuurtoren met een rood dak die je bereikt door een hele hoop traptreden af te lopen. Heen en weer is al een aardige workout. Het uitzicht is echt spectaculair. Het is het waard om het kleine hoekje te maken als je eenmaal onderweg bent van noord naar zuid. Je komt op een eerder moment ook de Point Arena vuurtoren tegen. Absoluut een fotomoment. Ook het Tomales Ecological Reserve is een mooie stop. De natuur is prachtig.

Door de bomen

Hoe verder je naar San Francisco komt (ongeveer 400 kilometer in de route) hoe meer je de bomen ziet. Hier is het ‘Redwood Country’. Een van de mooiste plekken is het Muir Woods State Forest, waar je langs rijdt op de weg naar beneden. Hier rijd je ook over de Mount Tamalpais State Park. Hier kun je ook een klein detourtje nemen over de Panoramic highway. Alleen voor de foto’s zou je het al doen, maar het uitzicht en de omgeving zijn absoluut fantastisch. Het noordelijke deel van Highway 1 loopt vaker niet, dan wel naast de zee. Het is wat dat betreft een ander, maar niet minder mooi stuk van de route. Voordat je de brug overgaat: maak een stop in Sausolito. Een leuk kunstenaarsdorp en een perfecte stop voor lunch of een koffie.

Are we going to San Francisco

Het stuk naar San Francisco en zeker de route over de Golden Gate Bridge is mooi, maar het kan zeker ook frisjes zijn. Er is een Pacific Stream die vaak een mist en daarmee kou meebrengt naar dit gedeelte. Voor de fans van Alcatraz: de reden dat gevangenen in Alcatraz eigenlijk niet ontsnapten is de kou van het water en de afstand naar de kant. Dus kleed je goed als je hier fietst. Direct na de brug volg je de highway 1 langs de kust.

Surfer’s paradise

Nu ga je langs het eerste stuk van Highway 1 richting Los Angeles. Dit wordt vaak overgeslagen op roadtrips, omdat het net wat minder interessant is dan het stuk vanaf Monterey Bay. Toch is het met de fiets wel de moeite waard. Je begint hier aan het langste stuk dat je langs de kust leidt richting Santa Cruz en daarna verder richting het hoogtepunt: Big Sur. Maar eerst het stuk naar Santa Cruz: hier kom je langs Half Moon Bay. Not bad for lunch zouden ze dan zeggen. Vanaf hier naar Santa Cruz kom je echt in surfer’s paradise. de University of Santa Cruz is soms ook bekend als de University of Surfer Cruz.

Monterey en verder

Als je eenmaal de bocht om bent bij Santa Cruz, dan kom je bij Monterey aan. Niet te verwarren met Monterrey in Mexico. Het is hier een stuk rustiger. Het plaatsje heeft een leuk aquarium en de boardwalk daar is een prima plek voor een lunchstop met uitzicht. Ook goed om hier even bij te tanken voor het volgende stuk. Het meest bekende en meest vastgelegde stuk namelijk ‘Big Sur’. Als je in Monterey bent dan zal de Monterey Canning Company (het rode gebouw) zeker opvallen. Dit gebouw is bekend van de boeken van John Steinbeck. Als je Steinbeck fan bent, dan is een stop in Salinas (even voor Monterey) in het Steinbeck museum een must.

Big Sur

We kunnen uren praten over Big Sur. Van Bixby Creek bridge tot aan Ragged Point en verder voorbij San Simeon/Hearst Castle. Het is echt waanzinnig mooi. Doordat de weg zo strak langs de oceaan loopt heb je schitterende vergezichten op bijna elk punt langs de weg. Vergeet trouwens niet om onderweg even te stoppen want op meerdere plekken kun je ook de zeehonden en robben zien langs de route. Nice! Ook een stop bij Hearst castle is aan te raden, al zal je daar wel voor moeten reserveren. William Hearst, een krantenmagnaat en de naamgever van Hearst Magazines (nu eigenaar van Bicycling) had daar een ‘bescheiden optrekje’.

Morro Rock

Eenmaal vertrokken vanuit Big Sur kom je bij Morro Bay en dan dus ook bij Morro Rock. Dit vreemde verschijnsel trekt flink wat bezoekers per jaar. Je kunt er naartoe fietsen en zelfs een flink stuk op lopen en rijden, maar uiteindelijk is het vooral mooi om van een afstand naar te kijken. Dat kan goed aan de baai, waar je meerdere goeie eettentjes, koffietentjes en overnachtingsplekken hebt.

Holy ground

De weg tussen San Francisco en Los Angeles (en verder richting San Diego) valt soms ook samen met Highway 101, ook wel bekend als El Camino Real. Dit is een voormalige pelgrimsroute, dus je zult er enerzijds veel namen tegenkomen met ‘San’ erin: San Francisco, Santa Cruz, Santa Barbara, San Luis Obispo, Santa Maria. Daar zul je ook vaak een oude missiepost vinden. Uiteraard is er met man en macht geprobeerd om de inwoners van dit gedeelte te bekeren. Dat is niet helemaal gelukt. Maar de overgebleven missieposten zijn al een route op zich. Vooral die van San Luis Obispo (een leuke studentenstad, afkorting: SLO) en Santa Barbara zijn het bezoeken meer dan waard.

Wine Country

Voorbij San Luis Obispo kom je in het wijngebied van Zuid Californië. Het noorden met Napa en Sonoma is het meest bekend, maar ook in het zuiden vind je prachtige wijngaarden. Je rijdt er vlak langs en het is zeker de moeite waard om even te stoppen en een klein mini glaasje te proeven. Wij zullen het je zeker niet kwalijk nemen. Ook hier is Highway 1 geweldig

Lompoc – Santa Barbara

Vanaf Lompoc wordt het drukker. Je komt hier nu echt in de buurt van Los Angeles. Rondom Lompoc is de natuur schitterend, maar je hebt er ook te maken met Vandenberg AFB. Dat ligt aan de kust, dus daar zie je dan alleen het binnenland. Verderop, bij Santa Barbara wordt het wel weer mooi, maar rijd je ook een stuk over de 101. Dat is qua verkeer wel even een uitdaging. Santa Barbara is sowieso een stop waard, al is het alleen maar vanwege de missie post, de serie en het feit dat je er aan celebrity spotting kunt doen.

Door naar Malibu

In een eerder artikel schreven we al over het stuk rondom Malibu. Het stuk ernaartoe tussen Santa Barbara en Ventura is wat minder mooi, maar eenmaal weg van de 101 bij Oxnard is het weer puur genieten.

Naar Santa Monica

Uiteindelijk rijd je het laatste stuk letterlijk over het strand, via het strandfietspad. In Santa Monica en verderop in Venice Beach kun je goed neerploffen en genieten van alles wat er gebeurd. Venice Beach is een mooie plek waar de excentriekelingen zich verzamelen. Santa Monica is iets meer voor families en een beetje sjieker. De beste pasta lunch haal je echter bij C&O trattoria. Take our word for it.

Verblijf en meer

Als je de hele route rijdt kun je kiezen voor een veelheid aan verblijven. Niet alleen hotels, maar langs de kust zijn heel veel (goed uitgeruste) campings. Vaak met alle voorzieningen, maar soms ook meer basic. In alle dorpjes zit wel een goede ‘inn’ waar je kunt verblijven en je bent eigenlijk nooit meer dan 25-30 kilometer weg van een goede slaapplek. Het zelfde geldt voor eten en drinken. Als je de hele route rijdt (bijna 1200 kilometer) dan ben je wel even onderweg. Maar dat is het ook waard. Je pakt dan ook 12.000 hoogtemeters mee. Pretty cool.

Leave a Comment

Your email address will not be published.