BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

CHASING POTATOES – Fietswasserette Chasse Patate

Woon je 4-hoog in de stad, maar douche je liever alleen dan met je fiets? Of cross je graag met je stalen ros door de modder, maar heb je minder met het poetsen ervan? Rij dan even langs bij ’s lands eerste fietswasserette, ‘Chasse Patate’ in de Amsterdamse Pijp. In slechts een half uur trekt eigenaar Jeroen Buitenhuis daar je fiets grondig ‘door de bleek’. Namens Cycling Destination ging Jens Olde Kalter langs bij deze mooie zaak in de hoofdstad. Of deze het label Cycling Destination Approved waard was? Lees het zelf.

Tekst en foto’s: Jens Olde Kalter

Poetsen in de Pijp

Vanuit een hoekpand in de Amsterdamse ‘Pijp, pal tegenover het Okura Hotel, knalt een vette airbrush met twee wielrenners erop je door een winkelraam tegemoet; ‘FIETSWASSERETTE ‘CHASSE PATATE’, ofwel ‘kansloze onderneming’ in wielerjargon. ‘Kom binnen!’, roept en gebaart oprichter Jeroen Buitenhuis. Hij staat achter een dikke koffiebar met een even dikke koffiemachine. Rechts staat een rijtje racefietsen glimmend in een rek. Ze zijn van ‘Maats Cycling Culture’, de hippe fietswinkel uit de verderop gelegen van Woustraat. Die besteden het grondig afsoppen van hun rijwielen kennelijk aan ‘Chasse Patate’ uit. ‘Bakkie koffie?’, vraagt Buitenhuis, die zo door kan voor de tweelingbroer van Formule 1 coureur Robert Doornbos. Eerst zat hij in de recruitment. Maar sinds hij zes jaar geleden de racefiets ontdekte en er naar goed gebruik volledig aan verslingerd raakte, wilde hij daar al gauw iets mee doen. Wat precies wist hij – wonend op 4 hoog met bijbehorende waterdruk- al na een paar fietsritten. Hij was toch zeker niet de enige die er een punthoofd van kreeg om na ieder ritje met zijn fiets te moeten douchen.

Mazzel met Amstel Gold Race en Fiets Elfstedentocht

Gesteund door zijn vriendin Floor -doe dit nou, want dit vind je leuk- waagde hij de stap. Hoewel pas vierentwintig jaar oud, kende Floor als geen ander de waarde van het najagen van dromen. Ze was al jaren ernstig ziek en had niet lang meer te leven. Aan Jeroen gaf ze een fles champagne; ‘voor als je open gaat en ik er niet meer ben. Vier ik het feestje toch nog een beetje mee.’ Floor stierf op oudjaarsdag 2021. Op 29 maart van dit jaar zou ze jarig zijn. Een mooie dag om de zaak -en haar fles bubbels- te openen.

Timing is alles

Via mond op mond reclame en wat enthousiaste vrienden die hun poetsbeurt naar tevredenheid op Instagram delen, begint het een beetje te lopen.
‘Ik had mazzel met de timing’, zegt Buitenhuis, doelend op de Amstel Gold Race die dan aanstaande is en waar half fietsend Amsterdam aan meedoet. ‘Mensen wilden met een schone ketting en cassette naar de heuvels afreizen. Gelukkig was het ook nog eens takkeweer, althans voor mij, want daarna kwamen ze weer langs. Niet alleen met hun fiets en een kilo modder, maar ook met hun matties plus fiets die wel een beurt kon gebruiken.’

Alle geluk is welkom

Twee maanden later heeft hij weer geluk. Want in de vroege ochtend van 6 juni wordt nagenoeg iedereen die voor de fiets Elfstedentocht naar Friesland afreist, van start tot finish door horizontale slagregens omver geblazen. Velen zouden de eindstreep niet halen. Maar wel of geen ‘kruisje’, fiets (en deelnemer) zien er na afloop uit alsof er zojuist goud op het NK-veldrijden is behaald. En dus weten de Amsterdammers onder hen opnieuw de weg naar ‘Chasse Patate’ te vinden.

Doelgroep

Een half jaar na de opening heeft hij zeshonderd unieke klanten. Wie zijn die mensen die ook buiten de Amstel Gold Race en de fiets Elfstedentocht voor een wasbeurt aankloppen? Enkel fietsgekkies zonder de luxe van een tuin of begane grond?. ‘Nee’, zegt Buitenhuis. ‘Hoe vaak heb jij je fiets al niet weggebracht naar de fietsenmaker voor een beurtje of een reparatie, waarbij je dan -zeg – 200 euro hebt afgetikt, maar je fiets vervolgens met een pikzwarte ketting terugkrijgt. Dat is gewoon irritant. Want behalve dat een schone ketting (en cassette) er strak uitziet, rijdt het gewoon een stuk prettiger.’
Naast het gemak van het uitbesteden van een poetsbeurt zijn er ook nog van die figuren (zoals ondergetekende) die direct hun vrouw bellen wanneer ze lek rijden. Iets dat Buitenhuis lachend beaamt. ‘Voor die categorie (de luiwammes of de man met twee linkerhanden, red.) is het vooruitzicht op een professional die met je cassette aan de bak gaat ronduit geruststellend.’

Zeilinstructeur 

Uiteraard heeft Buitenhuis zelf geen last van een tweede linkerhand. Jarenlang is hij instructeur op een zeilschool waar hij de verantwoording over tien boten -inclusief onderhoud- heeft. Hij staat dan ook zelf in de werkplaats, die achter in het pand ligt. Poetsen, borstelen, ragen en spuiten. Voor € 17,50 word je fiets (stadsfiets kan ook) ontvet en gewaxt. Voor € 35,00 heb je een grondige beurt waarbij de wielen apart gereinigd worden, de ketting en cassette etalage-schoon worden gemaakt en alle andere onderdelen in de wax gaan. Het moet gezegd, na een goed half uur glimt mijn fiets weer als de ‘rims’ van een nieuwe Hummer. En hij fietst meteen ook een stuk soepeler.

Business model

Hoewel Buitenhuis zichtbaar geniet van het poetsen van mijn fiets, is hij niet van plan voor eeuwig met z’n kaplaarzen in de werkplaats te staan. Hij wil uitbreiden want niet alleen in Amsterdam wonen er linkshandigen op 4-hoog. Utrecht is als volgende aan de beurt. Daarna moeten er nog drie locaties bij om in vijf jaar uiteindelijk vijf steden te veroveren. Geen gekke gedachte met die zeshonderd unieke klanten in een half jaar tijd. ‘Ja’ mooi he’, zegt Buitenhuis. ‘En dat voor een ‘kansloze onderneming.’

Rondje ‘Chasse’

Als je toch een schone fiets hebt, dan is een rondje vanaf Fietswasserette Chasse Patate natuurlijk een must-do! Hieronder een mooie tip!

Cycling Destination Approved

Bij Cycling Destination komen we op de mooiste plekken over de hele wereld. Omdat we als platform graag jou willen helpen bij het plannen van een volgende avontuur, introduceren wij het label ‘Cycling Destination Approved’. Wat houdt dit in? Cycling Destination Approved zijn horeca zaken, hotels of andere punten op een locatie waar wij jou blind naar toe zouden sturen. Een plek waar wij zelf ook graag komen en waar je kwaliteit mag verwachten. De belangrijkste punten:

  • Plekken waar fietsers welkom zijn. Waar je je fiets goed kwijt kunt en waar je niet met de nek wordt aangekeken als groep
  • Hoge kwaliteit voor de juiste prijs (dus niet per se goedkoop)
  • Lekkere koffie, zeker bij een horeca zaak
  • Goede service

Uiteraard kreeg Fietswasserette Chasse Patate gelijk het label Cycling Destination Approved. Terecht! Weet jij ook nog een plek die in deze categorie terecht kan? Drop ‘m dan in de comments en we gaan op onderzoek uit!

Leave a Comment

Your email address will not be published.