BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Classic Rides: Sella Ronda

Cycling Destination wil graag inspireren. Niet alleen met info over gebieden die onontdekt zijn, maar ook met de klassiekers. Daarom introduceren wij de ‘Classic Rides’: bucketlist items, die je eigenlijk een keer gereden zou moeten hebben. Tenminste, als het aan ons ligt. Bekende beklimmingen, historische routes, waanzinnige uitdagingen. De lijst is oneindig, maar we maken vast een begin. Een van de routes die absoluut niet mag ontbreken in de Classic Rides: Sella Ronda. ‘Slechts’ 53 kilometer lang, maar wel met vier verschillende bergpassen die je gaat tegenkomen. Campolongo, Gardena, Pordoi en de Sella, waaraan dit rondje zijn naam te danken heeft.

Klassieke route

De klassieke variant van dit rondje (want je kunt ‘m op verschillende manieren rijden) is met start in het dorpje Corvara in Badia. De plek an sich is al schitterend. Je wordt omgeven door de Dolomieten, de bekende puntige bergtoppen van steen. De reden dat de Sella Ronda als ‘klassieker’ kan worden bestempeld is vooral ook vanwege zijn opname in de Maratano dles Dolomites, een van de mooiste, best georganiseerde en meest uitdagende Gran Fondo’s die er is. Hier is ook de klassieke route opgenomen, met de start op de Campolongo, dan de Pordoi, de Sella en de Gardena als afsluiter.

Deze route draait uiteindelijk rondom de Torri del Sella. De kenmerkende en uitgesproken vorm van deze punten bestaat uit vijf stenen torens die met elkaar verbonden zijn door een de zogenaamde Lokomotive (locomotief), op meer dan 2,400m hoogte. Het is echte en unieke plek en niet voor niets is dit gedeelte opgenomen op de lijst van UNESCO werelderfgoed.

Campolongo

Het is fijn dat deze klassieke ronde begint met de relatief makkelijke Campolongo. Het ligt er een klein beetje aan vanaf waar je meet, maar de beklimming is ongeveer 6 kilometer lang, met een gemiddelde van 5,9%. Daar wordt je in principe niet warm of koud van, mits je een beetje getraind bent. Nergens is de klim echt steil en hij slingert mooi naar een hoogte van 1875 meter. Heerlijk om ’s ochtends mee op te warmen en het is eigenlijk vanaf het begin al genieten. Vergeet vooral ook niet om achterom te kijken.

Wat mooi is op de top is dat je echt even een kijkje aan ’twee kanten’ kunt nemen. Beide dalen zijn goed zichtbaar vanaf de top. De afdaling is lekker lang en overzichtelijk. Dubbel fijn om te starten.

Passo Pordoi

Na de afdaling van de Campolongo kom je in het dorpje Arabba. Tijdens de Maratona moet je na de tweede keer Campolongo hier linksaf richting het monster dat de Passo Giau heet. De eerste keer Campolongo leidt je vervolgens naar rechts richting de Passo Pordoi. De opwarming met de Campolongo is zeker nuttig als je onderaan de Pordoi begint. Met 9,2 klimkilometers aan 7% gemiddeld is dit geen sinecure. Zeker ook omdat deze naar een hoogte van 2238 meter klimt, net iets lager dan de Sella pas. Je wordt hier dus enorm getest, want het is boven 2000 meter en het is steady omhoog. Toen wij deze klim reden, was dit echt wel een grote uitdaging in de Sellaronda. Maar ook hier zijn de uitzichten schitterend. De wegen zijn mooi, breed, slingerend. Het is zo genieten in dit stuk van de wereld.

De afdaling aan de andere zijde van de Pordoi is 12 kilometer lang en is een fractie steiler dan de beklimming zelf. Je kunt hier wel mooi afdalen hoor, dus goed handen onderin de beugels en gaan!

Passo Sella

Zet je schrap want na de afdaling van de Pordoi draait het scherp rechts omhoog richting de Passo Sella. Na de regelmatigheid van de Campolongo en de Pordoi is de Passo Sella echt een stuk onregelmatiger. Het is heel moeilijk om in een ritme te komen en zeker tussen kilometer 4 en 8 van deze 2244 meter hoge mastodont is het echt keihard werken. Totaal klim je in 11 kilometer aan 7,2% omhoog. Je klimt langzaam tussen de bomen uit naar de top. Je hebt echt wel een paar mooie haarspeldbochten, die ook nog eens goed genummerd zijn. Het laatste stuk zie je de Torri del Sella heel mooi liggen.Bovenop is een soort van postkantoor/koffiehuis waar je eigenlijk wel wil stoppen, al is het maar om even op adem te komen na deze nare beproeving.

Passo Gardena

De afsluiter van dit klassieke rondje is de Passo Gardena. Deze klim is relatief aan de korte kant en bestaat eigenlijk ook uit twee delen want er zit in de 5,7 kilometer lange weg naar de top een stuk van ruim een kilometer dat vlak/aflopend is. Daardoor is het totale gemiddelde van deze klim slechts 4,4%, maar dat vertekent dus door het stukje afdaling. Op de steile gedeeltes is het toch wel aan 7-8% omhoog, maar de laatste stijging is weer slechts 5 tot 6%.

De afdaling naar het dorp Corvara is heerlijk. 7% gemiddeld en een kilometer of 9 brengt je weer terug bij de start van dit klassieke rondje. Onderaan plof je neer op een Italiaans terras met een espresso of je doet je tegoed aan een (hearty) pasta, terwijl je de omgeving nog een keer in je opneemt. Het is ook wel een klassieker om nog even op de foto te gaan met de letters van Corvara, die een mooie backdrop kennen.

Tip van de dag

Wil jij ook deze Classic Rides: Sella Ronda rijden? Normaliter is deze gewoon open voor verkeer. Dat betekent dat het, zeker in de zomer, erg druk zal zijn met o.a. motoren, toeristenbussen en andere fietsers. Daarom is het zo fijn als je de weg voor jezelf hebt. Daar zijn twee mogelijkheden voor (misschien wel drie). De grootste zekerheid op een geweldige ervaring is de eerder genoemde Maratona. Nadeel: het is lastig om een ticket te verkrijgen voor deze tocht, tenzij je graag de hoofdprijs betaalt.

Een andere optie is om een etappe van de Giro Delle Dolomiti te rijden, die meestal wel de Sella Ronda meepakt vanuit Bolzano. Twee nadelen: 1. het is echt een lange etappe (160km) en 2. je rijdt de Sella Ronda via Gardena of Sella en dat is net minder. Daarnaast is de route ook niet helemaal autovrij.

De beste optie is de Sellaronda Bike Day. Een of twee dagen in de zomer wordt de Sella Ronda helemaal vrij gemaakt van verkeer en is de fietser de baas. Geen entree, gewoon lekker rijden. Fantastisch dus. Check de site van de organisatie voor alle info!

Route

Hieronder de klassieke route. Check deze classic en nog meer mooie route inspiratie op ons Komoot kanaal!

Leave a Comment

Your email address will not be published.