BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Cycling Destination Approved: Tête de Course

In onze rubriek Cycling Destination Approved lichten we hotels, cafés en wielerzaken uit die met kop en schouders boven de rest uitsteken. Hoe je een ‘approved location’ wordt lees je in dit artikel. Het allerbelangrijkste voor ons: de titel moet je verdienen en is niet te koop! Vandaag kijken we naar een mooie plek in Zwitserland, naar Tête de Course in het mondaine Nyon. Waarom zij de titel Cycling Destination Approved verdienen? Dat lees je hieronder.

Alles ademt fiets

Als ik op een verdwaalde zaterdagochtend in maart bij Tête de Course in Nyon aan kom rijden, is het al een drukte van jewelste. Het meest opvallende? Het café-restaurant is gevuld met een mooie mix van verschillende type mensen. De eerste fietsers schuiven aan voor de social ride, die elk weekend vanaf TdC vertrekt. Daarnaast zitten oudere stelletjes te genieten van een heerlijk cappuccino of een ontbijt. Verderop in het café is een lange tafel gereserveerd voor wat later een vrijgezellenfeestje blijkt te zijn. Dat is direct de kracht van Tete de Course. Hoewel alles hier fietsen ademt, is het niet alleen bedoeld voor de wielrenner, MBT-er of gravelaar. Het is een plek voor iedereen die gaat fietsen in Vaud.

Kwaliteit boven alles

Als je de zaak binnenstapt dan wordt één ding snel duidelijk: eigenaar en oprichter Philipp Kneubuehler heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan. De zaak is tip top in orde, met ook heel veel aandacht voor details. Overal zie je ‘de koers’ terug komen, met prachtige fietsen van oud-profs, mooie foto’s en kunst aan de muur tot aan de toiletrolhouder die van een crankstel is gemaakt. It’s all in the details.

Dit uiterlijk vertoon is niet bedoeld om iets te verbloemen. De kwaliteit van het eten en drinken is echt heel goed. Geen wonder dat ook niet fietsers hier graag ontbijten of lunchen. De kaart is klassiek te noemen, met voor iedereen wat wils. Nog zo’n leuk detail: de specialiteit van de dag heet ‘etape du jour’. Ik heb mezelf tegoed gedaan aan de klassieke pannenkoeken en die zou ik zo weer bestellen. Ook de taarten. in de vitrine, de broodjes en de salades laten het water door de mond lopen.

Atelier

Wat de zaak onderscheid is de aanwezigheid van een werkplaats. Met recht overigens een ‘atelier’ te noemen, want deze ziet er spic & span uit. Je kunt je fiets hier met een gerust hart wegbrengen. De mechaniekers nemen ‘m onder handen, terwijl jij geniet van een kop koffie. Overigens kun je hier altijd met een gerust hart genieten. Buiten is een fietsenrek waar je je karretje mooi in kwijt kunt en binnen kun je een slot lenen om ‘m vast te zetten. Nu is Zwitserland en zeker Nyon geen plek waar je snel je fiets kwijt gaat raken, maar toch. Dit soort details helpen heel erg!

Coffee &….Barillette?

Dat koffie en fietsen een belangrijke combinatie zijn, dat is inmiddels wel duidelijk. Laten we helder zijn: de koffie is hier heerlijk. Of je nu een doppio, een latte macchiato of een andere specialiteit bestelt, je zult niet teleurgesteld worden. Ook bij de koffie vind je weer zo’n stukje waaruit blijkt dat aan alle details is gedacht. Til je je kopje op, dan staat er ‘prêt pour une Barillette?’ Het is een knipoog en een verwijzing naar de berg die om de hoek ligt en die TdC tot haar huisberg heeft gemaakt: La Barillette.

Er is (nog!) meer

Dat de zaak een absolute aanrader is, dat mag nu wel duidelijk zijn. Er worden ritten georganiseerd, de eigenaar loopt zelf rond in de zaak en maakt een praatje met bekenden en andere gasten. De kwaliteit van alles is echt hoog. Daarnaast is er de mogelijkheid om koers te kijken, worden er speciale events georganiseerd, kun je je fiets veilig kwijt en kun je ‘m laten onderhouden en als je wat nodig hebt, staan ze voor je klaar. Als er een zaak is in Zwitserland die Cycling Destination Approved is, dan is het wel Tete de Course in Nyon.

Route Barillette

Als je bij TdC bent, dan is een beklimming van La Barillette eigenlijk verplichte kost. Fietsen in het uitgestrekte kanton Vaud is sowieso prachtig, met eigenlijk altijd zicht op het Lac Leman (meer van Genève). Dit rondje hieronder neemt je mee naar de top. Het is geen sinecure, deze voor lage landers vrij onbekende klim.

Praktische info

  • Adres:
  • Tête de Course
    Avenue Viollier 2
    1260 NYON
    Switzerland
  • Openingstijden: Cafe: alle dagen 08:00 – 19:00 ; Atelier: maandag – vrijdag 08:00 – 18:00, Zaterdag van 09:00 – 13:00

Leave a Comment

Your email address will not be published.