BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Dagboek Mallorca

Omdat een van de editors (Sander – @Sunny_cycling) deze week wat rondjes op Mallorca maakt, houden we een mini dagboek bij. Leuk om mee te lezen, inspiratie op te doen en om alvast te kijken waar jij zelf gaat fietsen. Sander heeft zijn basecamp in en om Pollença, aan de noordkant van het eiland. Van daaruit kun je alle kanten op en een aantal mooie routes afvinken!

Dagboek Mallorca dag 0: fiets oppikken

Deze week is het Mallorca week. Niet een week zoals ‘normaal’ waarbij ik elke dag op de fiets zit om alle klimmetjes af te vinken. Nee. Deze week is om er weer een beetje in te komen. Na langer fysiek ongemak en een revalidatie van een operatie is rustig opbouwen gewenst. Mallorca is dan perfect want je kunt zowel de bergen in, de heuvels in als lekker op het vlakke toeren.

Voor deze editie heb ik mijn basecamp opgeslagen in en om Pollenca. Deze stad in het noorden van het eiland is een goede uitvalsbasis en wel hierom:

  • De haven van Port Pollenca heeft genoeg fietsenzaken om een goede huurfiets te regelen. Tenzij je natuurlijk je eigen fiets mee neemt. Dan is het ook handig, want mocht je iets moeten fixen, dan kun je daar goed terecht
  • Er is zowel in Pollenca zelf als in het havendorpje genoeg te doen voor na de rit. Pollenca is sfeervol en ligt strategisch
  • Dat laatste is belangrijk. Je kunt vanuit Pollenca ‘linksaf’ de Tramuntana inrijden. Je hebt dan gelijk een lekker klimmetje voor de boeg en je kunt ook makkelijk richting Sa Calobra. Linksaf rij je zo richting Cap de Formentor. Een must do als je op het eiland bent
  • Wil je eerst warm draaien, dan rijdt je zuidwaarts en ga je vervolgens via de mooie binnenweg naar Campanet.

Even wennen

Om aan mijn huurfiets te komen (met een jong gezin en twee kinderen is er weinig plek voor een fietskoffer in de auto) laat ik mij even afdroppen bij Pro Cycle Hire in Port Pollenca. Hier heb ik eerder fietsen gehuurd en de Engelse eigenaren zijn uiterst vriendelijk, de mechanic is behulpzaam en de prijzen zijn eerlijk. De koffie is ook van goede kwaliteit. Omdat ik al 2 maanden niet gefietst heb, is het echt even wennen. Maar uiteindelijk ben ik onderweg op een degelijke Colnago.

Fietsen op Mallorca is sowieso fijn. Bewoners en bezoekers zijn gewend aan fietsers. Bestuurders van auto’s geven vaak genoeg ruimte (1,5 meter, ook al voor Corona) en zodoende kom je er snel goed in. Om warm te draaien rijd ik een stukje via de haven langs het water en dan richting de bergen en het dorpje Pollenca. De grote weg is wel wat aan de drukke kant, maar je hebt bij de afslag Cala St Vicenc de mogelijkheid om de Cami Vell te pakken. Deze loopt evenwijdig en is een mooi alternatief. Je komt uiteindelijk ook gewoon in Pollenca uit.

Ook aan de zuidkant, in het gebied tussen Port Pollenca, Pollenca en Alcudia vind je heel veel van dit soort alternatieve wegen. Vaak heel rustig, prima asfalt en je kunt er puur genieten van de omgeving.

Eenmaal ingereden parkeer ik de fiets tegen de boom bij ons huis. Na de 15 kilometer testdrive ben ik nog even bezig met sleutelen voor de dag van morgen. Dan gaan we kijken hoe de vlag er echt bij hangt.

Meer weten

Wil jij zelf naar Mallorca op fietsvakantie? Stuur ons dan een berichtje via de site of check ook ons eerdere artikel over Mallorca hier. Wil je meer weten over deze reis? Volg Sander dan via onze insta of via zijn eigen account @sunny_cycling

Leave a Comment

Your email address will not be published.