BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Eigen fiets mee of fiets huren?

Ik ga op reis, en ik neem mee… mijn fiets? Of ik mijn eigen fiets meeneem of ga voor het huren van een fiets, hangt af van een aantal factoren. In dit artikel beschrijf ik deze factoren, en deel ik waar je rekening mee moet houden. Ook deel ik de ‘flaws’ waar ik van heb geleerd. Lees verder zodat je voor jezelf een weloverwogen beslissing kunt nemen voor jouw volgende fietstrip.

Door Ruben Hoogland

Eigen fiets mee als dat kan

We kunnen er lang of kort bij stilstaan, maar ik neem het liefst mijn eigen fiets overal mee naartoe. Zeker als ik ergens een week of langer verblijf. Ik ben nou eenmaal gewend aan mijn eigen fiets, die natuurlijk optimaal is afgesteld op basis van mijn maten. Ook weet ik precies hoe de fiets reageert en aanvoelt. Vooral erg prettig tijdens een bochtige afdaling.

Zolang ik ergens met de auto naartoe ga, staat het vast dat ik mijn eigen fiets meeneem. Als ik alleen ben dan past mijn fiets achterin mijn Ford Fiesta, en dek ik de fiets af met een deken. Als ik samen met mijn vriendin op pad ga, dan maak ik gebruik van onze Seasucker Mini Bombers. Hier heb ik er destijds twee van gekocht. Handig, want deze passen op iedere auto! Dus als je overstapt op een nieuwe auto, of met iemand meegaat, hoef je niet een volledig nieuwe dakrails en toebehoren aan te schaffen.

De regel van vijf voor vliegen

Voor vliegen hanteer ik de regel van vijf. Ga ik minimaal vijf keer fietsen, dan vind ik het de kosten voor het vervoeren van mijn fiets waard. Ik heb zelf ervaring met Transavia, de luchtvaartmaatschappij waarmee ik inmiddels twee keer naar Spanje ben gevolgen. Een fietskoffer meenemen in het ruim kost bij Transavia € 49,00 per vlucht, dus voor een retour betaal je € 98,00.

Kiezen en inpakken van een fietskoffer

De fietskoffer is iets waar ik niet op wil bezuinigen. Mijn fiets verdient optimale protectie. Als je niet vaak vliegt, dan zou ik gaan voor huren. Ik heb zelf goede ervaringen met MH Verhuur, en ga meestal voor de Scicon Aerotech. Inmiddels heb zelf zo’n koffer gekocht. Deze fietskoffer biedt meer bescherming dan veel andere koffers. Daar laat ik het overigens niet bij. Ik haal een rol bubbeltjesplastic en twee platen van schuimrubber bij een bouwmarkt, om zo voor extra bescherming te zorgen. Achterderailleur, stuur, voor- en achtervork wikkel ik in bubbeltjesplastic.

Voor de meeste fietskoffers geldt dat je de wielen eruit haalt en ook het stuur, de pedalen en de zadelpen inclusief het zadel demonteert. De zadelpen en de pedalen wikkel ik in met bubbeltjesplastic en doe ik gezamenlijk in een tasje dat bestemd is voor fietsonderdelen. In dit tasje zitten alle onderdelen die gedemonteerd zijn en dus niet meer op mijn fiets zitten. Ook mijn HideMyBell zit hier altijd in. Dit tasje controleer ik altijd voordat ik de koffer sluit. Wel zo handig, want ik ben voordat ik dit deed wel eens mijn pedalen vergeten mee te nemen.

De schuimrubberen platen plaats ik als laatste aan beide zijkanten om de fiets extra te beschermen tegen vallen en stoten. Want reken maar dat er gevallen en gestoten wordt met de koffer! De mensen die de bagage regelen, voelen niet hetzelfde voor jouw fiets als jij zelf doet…

Het huren van een fiets

Dan het huren van een fiets. Als ik ergens naartoe vlieg, en minder dan vijf keer op de fiets stap, ga ik voor een huurfiets. Reviews van de fietsverhuurder zijn altijd goed om te lezen. Ik heb inmiddels zeer positieve, maar ook zeer negatieve ervaringen met het huren van een fiets, en in de meeste gevallen kan je in de reviews al snel zien hoe klantgericht de organisatie is. Wat mij betreft voldoet een goede fietsverhuurder aan de volgende kenmerken.

  • Er wordt tenminste gevraagd om een aantal standaardmaten om de positie van de fiets goed in te schatten.
  • De fiets is schoon, staat goed in de olie en heeft geen extreme piepjes en kraakjes.
  • Ketting en draaiende onderdelen zijn niet versleten.
  • Indien er feedback vanuit de klant wordt gegeven, wordt er meegedacht en naar een oplossing gezocht.

Om te checken of bovenstaande punten in orde zijn, stuur ik altijd een mailtje waarin ik aangeef interesse te hebben en geef ik mijn maten door. Op basis van hoe hierop gereageerd wordt, bepaal ik of ik voldoende vertrouwen heb in de betreffende organisatie.

Eigen zadel en pedalen meenemen

Als je een fiets huurt op locatie, zou ik je in het algemeen adviseren om je eigen zadel en pedalen mee te nemen. Zelfs wanneer je een super fiets hebt, weet je niet of het zadel geschikt is voor jouw ergonomie. En niets is vervelender dan jouw avontuur vroegtijdig moeten afbreken vanwege zitvlakproblemen. Neem dus je eigen zadel mee als je weet dat je hier gevoelig voor bent. Ook je eigen pedalen meenemen kan ergernissen bij het inklikken voorkomen. Je bent gewend aan je eigen manier van inklikken, en ik neem daarom altijd mijn eigen pedalen mee.

Conclusie

Een korte samenvatting van de gegeven tips en adviezen.

  • Als ik met de auto ga, neem ik altijd mijn eigen fiets mee en indien nodig maak ik gebruik van één of twee Seasucker Mini Bombers.
  • Als ik ga vliegen, hanteer in de regel van vijf. Bij vijf of meer ritten neem ik mijn eigen fiets mee in een Scicon Aerotech fietskoffer.
  • Voor het inpakken van een fietskoffer maak ik gebruik van bubbeltjesplastic en twee schuimrubberen platen om kwetsbare onderdelen extra bescherming te bieden.
  • Wanneer ik een fiets ga huren, bekijk ik altijd de reviews en stuur ik een mail

Leave a Comment

Your email address will not be published.