BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Broomwagon report II: Fietsen in Italië, de insider tips van ‘Calamaro’

Als je wilt gaan fietsen in Italië, dan zijn er talloze mogelijkheden. De bekendste opties zijn de Dolomieten, Toscane maar ook het Italiaanse merengebied en Emilia Romagna spreken tot de verbeelding. Dat Italië veel meer is dan enkel deze highlights, daar waren wij al achter. Of het nu gravel of racefietsen is, Italië heeft alles in zich om dé fietsbestemming van Europa te zijn. In een eerder stadium spraken we al eens met Italiaan van geboorte, nu wonend in Zwitserland, Stefano Nucera a.k.a. Calamaro. Stefano runt zijn eigen podcast, the Broomwagon, en zijn verhaal is erg inspirerend. Hij heeft veel plekken in Europa zijn thuis mogen noemen en daar hebben we ook over geschreven. Als het gaat om fietsen in Italië, dan wilden we zijn expertise zeker nog gebruiken. Want zou jij overwegen om in Calabrië, een van de armste delen van Italië, te gaan gravelen? Niet direct, maar na dit verhaal is dat vast anders.

Heb jij nog nooit in de bergen gefietst? Lees dan de tips van onze explorer Nynke.

Fietsen in Italie: Calabrië

De punt van de Italiaanse laars: Calabrië. Het is een beetje een vergeten gebied. Qua toerisme is het ondergesneeuwd en ook de infrastructuur daarvoor lijkt te ontbreken. Sommigen zullen Reggio Calabria kennen vanwege de mogelijkheden om de boot naar Messina op Sicilië te pakken. Ook Villa San Giovani is zo’n plek. Verder staat Calabrië vaak achterin de toeristengids. Onterecht? Wellicht. Mocht je avontuurlijk zijn ingesteld, dan is dit wel een regio waar je het ware Italië nog kunt ontdekken. Inclusief de tentakels van de mafia, hoewel die minder zichtbaar zijn dan je misschien denkt.

Ga jij weer op reis? Vergeet dan nooit wat je mee moet nemen met onze basis paklijst!

Basecamp Catanzaro

Stefano is zelf geboren in Catanzaro, een plaatsje in de zool van de laars. Het is de hoofdstad van Calabrië en met 95.000 inwoners is het er vrij overzichtelijk. Vanaf hier kun je de mooiste stukken van de regio ontdekken. Je bent hier vlakbij het Parco Nazionale della Silla. Dat is wel de seller van deze regio. Calamaro woonde zelf van z’n 12e tot 18e in Catanzaro en hij bestempelt het nog steeds als een prachtige plek om lekker de bergen op te zoeken.

Route naar Cascate del Crocchio

Een van de aanraders is de route vanuit Selia Marina, iets ten zuidoosten van Catanzaro naar Cascate del Crocchio. Je start hier vanaf zeeniveau en klimt helemaal omhoog naar 1300 meter hoogte. Een schitterende klim. Onderweg stop je bij een mooie bar-restaurant genaamd ‘Il Semaforo Sila’ – Het stoplicht. Volgens Stefano ‘een absolute aanrader. De klim zelf is aan het begin vrij steil, waarbij je percentages van 15-18% tegenkomt. Dat is niet mis en als je de verkeerde cassette hebt meegenomen, dan is het vrij lastig om daarvan te herstellen. Onderweg moet je eigenlijk wel stoppen bij de Watervallen van de Crocchio. Schitterende natuur en het is er, zeker in september bijvoorbeeld, heel erg rustig. Weinig auto’s, weinig andere toeristen. Je hebt de weg voor jezelf alleen.

Alternatieven

Uiteindelijk klim je door naar het hoogste punt, maar vanaf daar kun je nog verder door het achterland in, dat is echt de Granturismo van Calabrië. Dat je in die route dan boven de 3.000 hoogtemeters uitkomt, mag geen verrassing heten. Met start en finish in Catanzaro ben je wel een hele dag onderweg, maar met de kleine dorpjes, koffietentjes en zuid-Italiaanse sfeer, mag dat geen straf zijn.

Staletti 

Nog meer tips en variatie? Dat kan altijd. Wat denk je van een mooie rit richting het prachtige Staletti? je kunt vanuit Catanzaro de kustlijn volgen of wat meer door het binnenland bewegen. In ieder geval is het van essentieel belang om een stop te maken in Bar Jolly voor een overheerlijke Cremolata. Zeker in de warme zomers wil je niet oververhit raken. Een heerlijke Cremolata kan je dan afkoelen en weer prepareren voor het volgende deel van jouw fietsavontuur.

Leave a Comment

Your email address will not be published.