BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Fietsen in Californie: Los Angeles als unusual basecamp

In een stad waar de auto (nog altijd) regeert is het lastig om te bedenken dat er schitterende fietsroutes te vinden zijn. De stad van glitter en glamour ligt eigenlijk heel goed gepositioneerd ten opzichte van de omliggende heuvels. Met als uitsmijter van de dag de mogelijkheid om op een iconische plek een rondje te maken. Wie wil dat nu niet? Onze chief-editor Sander woonde bijna twee jaar in de stad van de filmindustrie en neemt je graag mee! Fietsen in Californie: Los Angeles is een unusual basecamp.

Filmset in je achtertuin

Als je in Los Angeles woont, dan kun je er niet omheen. Dit is de stad van de filmindustrie. Eigenlijk op alle plekken kun je het Hollywood Sign in de heuvels zien liggen. Je hoeft soms maar even de hoek om te kijken in ‘DTLA’ (downtown, het centrum) en je zit letterlijk in een filmset. Spoiler alert: CSI:NY wordt niet in New York opgenomen, maar gewoon op 7th street in LA. Ook veel scenes van de populaire serie 24, met Kiefer Sutherland zijn hier geschoten. Dat maakt een ritje door het centrum wel tof! Nu is het met een racefiets overdag niet aan te raden, maar elke laatste vrijdag van de maand kun jij meerijden met de Criticial Mass bike ride. Je ziet de mensen overal in de stad rijden en het is een absolute happening. Een mooie introductie in de ‘bike culture’ van LA.

Griffith Park en Hollywood Sign

Even ten noorden van de stad ligt een immens park met daarin een observatorium dat de naam van het stuk land draagt: Griffith Park. Niet alleen kun je vanaf hier bij helder weer de hele stad overzien, de weg ernaartoe is een uitdagende klim en is ook de gateway to the Hollywood Sign! Om deze route goed te kunnen rijden kun je het best in de wijk Los Feliz beginnen. Op de kruising van Los Feliz en Hillhurst vind je een aantal leuke koffiebarretjes. Een mooi beginpunt dus. Vanaf hier kun je Hillhurst Avenue naar boven rijden. Je klimt hier in een aantal etappes in 7 kilometer naar een hoogte van 420 meter, terwijl je op 140m bent begonnen. Het eerste stuk naar het Griffith Observatory is erg steil! Maar de beloning na een kilometer of 4 is waanzinnig. Als je naar beneden kijkt dan zie je de grote verkeersaders Vermont Avenue en Western Avenue en kun je die (met name ’s avonds) helemaal tot aan Long Beach volgen. Bizar

Mount Hollywood

Je rijdt hier eigenlijk omhoog op Mount Hollywood. Bekend van het Hollywood Sign. Veel mensen weten dat je er middels een goede hike achterlangs kunt lopen, maar ook voor de fietsers geeft het die mogelijkheid! Vanaf Griffith Observatory kun je daar direct heen, maar het is voor de afstand en uitdaging en de lengte van je route wel leuker om eerst naar de ‘achterkant’ van Mount Hollywood te rijden, dan westwaarts om via het Hollywood bassin weer richting het bekende sign te rijden. Het uitzicht? Priceless. Let wel even op, je moet door het witte hek aan het einde van de weg (even afstappen en dan door de voetgangerspoort heen) om dan bij het sign te komen. Ook in de VS is niet alles gesloten.

Hit the beach

Langs de stranden van Los Angeles (en alle buurgemeenten) zijn schitterende fietspaden aangelegd. Gelijk even een disclaimer, je moet wel uitkijken voor toeristen en ander verkeer, maar als je aan de randjes van de dag rijdt (vroeger in de ochtend of later in de middag/avond) dan heb je genoeg ruimte daar. Heerlijk voor een uitwaai ritje en je kunt along the way stoppen voor lunch of een koffie. Echte strandtenten kennen zie hier niet, dus dat is wel een minpunt. Vanuit het zuiden van LA (Long Beach) kun je helemaal de kustlijn volgen, over het Palos Verdes Peninsula omhoog via Redondo Beach, Santa Monica en verder naar Malibu. In het begin kom je dan wat heuveltjes tegen, maar verder is het schitterend en vlak. Je bent dan een enkele rit al 85 kilometer onderweg. Kon minder wat mij betreft.

Rondom Malibu

Dat je voor een goede fietservaring beter buiten de stadsgrenzen kunt zijn, behoeft zelfs voor de onbekende fietser geen uitleg. Gelukkig is er genoeg te kiezen. Rondom Malibu, een klein stuk buiten de stadsgrens vind je waanzinnige routes, waar je je dagen kunt vermaken. Een van de pareltjes is de Piuma Road. Deze slingert zich als een soort slang door het Topanga State Park bij Calabasas. Je rijdt daar schitterend rondom Saddle peak en met venijnige stijgingen van 15 tot zelfs 17% maken die eigenlijk tot een must ride.

Stevig omhoog: Mount Baldy

Ongeveer 25 kilometer ten oosten van LA kun je daadwerkelijk de bergen in. Mount Baldy klimt uiteindelijk naar een hoogte van iets meer dan 1500 meter. Het is echt een knaller van een klim. In de winter ligt er wel eens sneeuw. In de zomer is het een welkome verkoeling in het vaak warme Californië. Zorg dat je het juiste materiaal hebt, want deze klim pakt richting het einde jouw helemaal bij de strot. De stijging wordt steeds steiler en stukken boven de 10% zijn niet ongewoon. Je kunt m qua uitdaging vergelijken met Alpe D’Huez. En je kunt er wel wat mooie plaatjes schieten

Kortom: Ga je fietsen in Californie? Los Angeles heeft van alles te bieden, veel meer dan enkel Hollywood Boulevard, Beverly Hills en het strand. Wil jij meer weten? Los Angeles biedt veel info. En check ook een aantal routes op onze KOMOOT pagina! En tja, het is ook weer eens wat anders dan de Dolomieten.

Leave a Comment

Your email address will not be published.