BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Fietsen in Duitsland: het Teutoburgerwald. Duitse heuvels lekker dichtbij

Wil jij niet te ver rijden met de auto, maar toch een mooi stuk afwisseling en goede wegen? Nee, dan ga je inderdaad niet snel aan Belgie denken. Dan blijft Duitsland als enige optie over. Als je gaat fietsen in Duitsland: het Teutoburgerwald? Heb je daar al eens aan gedacht? Deze hotspot voor een fietsvakantie ligt op iets meer dan twee uur rijden van Utrecht. Al een paar jaar achter elkaar hebben wij rondom Tecklenburg en Ibbenbüren kilometer gemaakt. Je verwacht het misschien niet, maar in deze regio kun je je makkelijk vergalloperen. Hier onze tips!

Basecamp Ibbenbüren

Ibbenburen is een mooie stad die je als uitvalsbasis kunt gebruiken voor jouw ritten in het Teutoburgerwald. Hier zit je eigenlijk aan de ‘noordkant’ van de heuvelrug waar je telkens over en weer kunt rijden. Je zit o.a. vlakbij de Dorenther Klippen en als je zuidwaarts de stad uit rijdt, dan kun je daar mooi langs/overheen rijden.

Kort en steil, of lang en minder steil.

Je hebt vanuit Ibbenburen genoeg keus als het op klimmen aankomt. Ga je via de noordkant van de ‘klippen’ richting Tecklenburg dan kan je na amper een paar minuten fietsen al de borst natmaken. Je zit hier op een stukje dat ook wel ‘de alpenstrasse’ wordt genoemd. Zo even 15% voor je snufferd. Daarna rij je al golvend via boerenwegen door richting het stadje Tecklenburg en daar heb je een aantal mogelijkheden om je benen te testen. Het dorpje ligt echt op een soort terp en er zijn wel vijf wegen naar het centrale plein, vlakbij het poppenmuseum.

Onze keus voor de weg omhoog is de Bahnhofstrasse, aan de zuidkant, niet onlogisch gaat deze langs het station omhoog. Je pakt hier over bijna 1,5 kilometer zo’n 90 hoogtemeters en er zitten hele stukken boven de 10% in. Eenmaal boven heb je dan wel even ruimte om uit te puffen.

De afdaling over de Osnabruckerstrasse is uiteindelijk de meest fijne. Lekker overzichtelijk en daardoor een fijne weg om af te dalen.

Verder, hoger, langer

Eenmaal voorbij Tecklenburg kun je het beste richting Lengerich en achter dit stadje vind je een mini Alpenlandschap, wat je bijna doet denken dat je de afslag Elzas hebt genomen. Niets is minder waar. Nog steeds maar 2,5 uur vanaf Utrecht en je kunt hier echt meerdere bochtensecties tegenkomen, zoals bij Lienen en de Lienenerberg.

Cima Coppi: Dörenberg

De klim naar de Dörenberg is wellicht de Cima Coppi van deze regio. Je klimt hier naar een hoogte van slechts 300 meter, maar deze klim is echt onregelmatig. Van 4% naar 20% en weer terug naar 9%. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Ook hier is het weer genieten met de bochtige stukken. Fietsen in het Teutoburgerwald is mooi!

Meer weten en inspiratie

De route voor een toffe verkenning van de regio vind je hieronder. Je hebt ook een paar toffe ritten hier in de buurt, waar de Tecklenburger Rundfahrt de bekendste van is en ook de meeste klimmetjes meepakt. Ook op de site van Teutoburgerwald vind je leuke info over de regio. Check ook het Komoot account van Cyclingdestination! Ga jij fietsen in Duitsland? Het Teutoburgerwald wacht op jou!

Leave a Comment

Your email address will not be published.