BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Fietsen in Flanders Fields: Gent-Wevelgem route

Fietsen In Flanders fields. Op de plek waar ruim 100 jaar geleden miljoenen jonge mannen, jongens eigenlijk, het leven lieten. Een zinloze oorlog. Hoewel je dat zou kunnen zeggen van elke oorlog. Het is de grond waar de connectie tussen de Britten en de Belgen het meest gevoeld wordt. Er zijn vele verwijzingen, met als belangrijkste verwijzing de ‘Plugstreets’. Een verbastering, die tot op heden is gebleven. Hier fietsen is fietsen op bijzondere plek. Gent-Wevelgem, een van de eerste Vlaamse klassiekers trekt dwars door deze historische grond. Mark Heij reed de route voor ons en nam ondertussen ook een paar mooie plaatjes. Fijn begin voor onze nieuwe explorer!

Tekst en foto’s: Mark Heij

Gent = Kortrijk

De Gent-Wevelgem cyclo is de traditionele opmaak voor de hoogmis van het Vlaamse wielerseizoen: De Ronde van Vlaanderen. Gent-Wevelgem is wel anders. Het is een prachtige heuvelrit die je op de mooiste plekken van Zuid-Vlaanderen brengt. Wat wel grappig is (dat hebben meer wielerkoersen in België) is dat de koers zelf niet in Gent begint. Zowel de wedstrijdversie als de toertocht niet.. De tocht begint en eindigt in Wevelgem, net buiten Kortrijk. Heerlijk dit.

Waarom je deze route per se wilt rijden? Niet alleen vanwege de historie, hoewel dat een van de belangrijkste redenen is. Want niet alleen de Menenpoort, maar ook de Brothers in Arms memorial zijn hoogtepunten op deze rit. Maar toch, wat is er dan nog meer?

Kemmelberg

De Kemmelberg is de zwaarste klim in Gent-Wevelgem. Een kasseienklim met percentages tot 23%. Daar is de Muur van Geraardsbergen jaloers op. Als het tijdens de rit ook nog regent, zoals Mark dit jaar had, dan is het een kunst om in het zadel boven te komen. Daarna is het afdalen richting de Plugstreets

Menenpoort

Tijdens de rit fiets je door de Menenpoort. Een poort in Ieper ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog. De poort bevat alle namen van gesneuvelde soldaten in de regio. Een gigantisch monument ter herinnering van een vreselijke oorlog.

Plugstreets

De plugstreets, ofwel een verbastering van het woord Ploegsteerts. De gravelstroken van Gent-Wevelgem met een historische betekenis. Je rijdt door meerdere van dit soort stroken waar vroeger verschrikkelijk gevochten is. Een van de stroken is de plek waar er tijdens kerst is gevoetbalt tussen de 2 strijdende kanten.

Als de professionals

Rij net als de profs, de wegen waren afgezet en je krijgt begeleiding en verzorging tijdens de koers
Net als bij de meeste cyclo’s krijg je tijdens de rit verzorging bij bepaalde posten en staan er begeleiders die je helpen oversteken. Dat maakt het nog specialer om zelf aan het koersen te zijn. Je voelt je een prof.

Route Gent Wevelgem – Fietsen in Flanders Fields

Wil je zelf deze route een keertje rijden? Maak dan gebruik van deze route die we in Komoot hebben gezet. Handig, al zeggen we het zelf. Combineer het met een weekend in Ieper, waar het marktgebouw op de Grote Markt en de grote kerk ook het bezoek meer dan waard zijn. Het museum ‘In Flanders Fields‘ behoeft geen verdere uitleg.

Wil jij de cycloversie rijden? Dat is elk jaar mogelijk in verschillende afstanden van 75 kilometer voor de beginner tot 220 kilometer voor de die-hards. Meer info vind je op de site van de organisatie.

Leave a Comment

Your email address will not be published.