BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

In het spoor van Sint Nicolaas

Het is het najaar als ik dit stuk schrijf. In Nederland komt de dag van Sinterklaas oftewel Sint Nicolaas rap naderbij. 5 December wel teverstaan. Hoewel de goedheiligman vooral in de BeNe(lux) zijn opwachting maakt, gaat de geschiedenis van deze weldoener terug naar heel andere plekken. Plekken in het zuiden van Europa of ‘Klein-Azië’, het huidige Turkije. Het is een mooie inspiratie om de plekken van ‘de Sint’ te volgen en zo jouw ultieme pakjesavontuur samen te stellen. Ben jij ook vol verwachting? Dit kan een mooie fietsvakantie worden in het spoor van Sint Nicolaas.

Agios Nikolaos

De oud-Griekse naam van de heilige Nicolaas, Sint Nicolaas of San Nicola, is Aγιος Νικόλαος, oftewel Agios Nikolaos. Voor de kenners zal deze naam zeker iets zeggen want dit is een populaire bestemming op het Griekse eiland Kreta. Het ligt aan de oostkant van het eiland, in een baai met een schitterend uitzicht. Het is in de luwte van Chersonissos en Malia, waar je zeker in de zomer met een grote boog omheen wilt rijden. Agios Nikolaos is echter wat rustiger en het uitzicht is zoals gezegd adembenemend. Wat nog mooier is: je kunt zo het ruige achterland van Kreta inrijden en in nog geen 90 kilometer pak je dan 1500 hoogtemeters! Zo. Ik weet niet of Sint zijn Amerigo (of Ozosnel, zoals ie tegenwoordig heet) daar goed doorheen kan navigeren.

Antalya

Sinterklaas was de aartsbisschop van Myra, in het toenmalige Lycië. Hoewel Myra zelf niet echt meer terug te vinden is op de kaart, kun je Lycië nog wel makkelijk terugvinden en het omvat de provincie Anatolië, waarvan Antalya de hoofdstad is. Toeval of niet: ook Antalya is een geliefde badplaats, niet alleen voor Nederlanders, maar ook voor de lokale bevolking. Wat velen niet weten is dat Turkije heel erg ruig is en dat je schitterende bergpassen hebt. In alle drukte rondom politieke zaken wordt dat snel vergeten. Ten oosten van de stad vind je een prachtig bergachtig gebied, waar je al heel snel alleen op de wereld bent. In de traditionele dorpjes kun je nog voor een appel en een ei eten. Wel even op de proviand letten, want je bent lange tijd ook alleen.

Basilica di San Nicola

Eerder schreven we al over Puglia (Apulië) als prachtige fietsbestemming. De stad Bari is in deze provincie de link met de goedheiligman. De beenderen van Sint Nicolaas liggen in de Basilica di San Nicola in het historische centrum van Bari. In het centrum zijn overal beeltenissen van de heilige te vinden. Er wordt grif geknield en het aantal kruisjes dat voor ‘de Sint’ geslagen wordt is ontelbaar. Dat geeft Bari iets speciaals. San Nicola is ook de naamgever aan het pompeuze, in verval zijnde stadion van de lokale FC. Ook voor de fietser ben je zo de stad uit en ‘into the wild’. Want Puglia is ruig, schitterend eigenlijk. Ook iets wat de andere plekken gemeen hebben met elkaar.

Sint Niklaas

Hoe dichterbij huis, hoe beter. De vernoeming is vrij duidelijk, maar Sint Niklaas is vernoemd naar de legendarische bisschop uit Myra. De stad is door de ronde van Vlaanderen heel sterk met het fietsen verbonden. Startplaats, finishplaats, middenin het Vlaamse land. Je moet wel even in de benen om bij de klimmetjes uit de RvV te komen, maar dan heb je ook wel gelijk iets. Nog een klein tip voor in je schoen: vraag aan Sinterklaas of je mee mag op weekend naar het Flandrien Hotel!

Last stop: Madrid

Hoe de heilige in onze historie in Madrid terecht is gekomen, is mij nog een raadsel. Wellicht was het logistiek gezien makkelijker om vanuit Madrid met z’n boot in Nederland te komen. Alhoewel: dan is een havenstad wel aanlokkelijker. Havensteden zijn sowieso verbonden met de heilige Nicolaas, want hij is de beschermheilige van schippers, scheepsbouwers, vissers, dokwerkers, graanhandelaars, maar ook van prostituees en kooplieden. Dingen die je in veel havensteden samen ziet komen. Havensteden als Amsterdam en Aberdeen hebben de Sint als beschermheer. In het logo van onze hoofdstad zie je dat terugkomen in de Nicolaaskruizen.

Terug naar Madrid. Vaak finishplaats in La Vuelta. In de winter koud, in de zomer heet. Buiten de stad is waar het moet gebeuren en ten noorden heb je een aantal leuke heuvels, waar je mooie hoogtemeters kunt maken en nog een paar spectaculaire haarspeldbochten tegen kunt komen! De lange ronde die wij hebben gemaakt start in het centrum en is in het begin voornamelijk vlak. Het venijn zit in het middengedeelte.

Leave a Comment

Your email address will not be published.