BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Oostenrijk met een vleugje mediterranée: Karinthië.


Vergeet Tirol, Salzburgerland of Stiermarken. Er is een stukje Oostenrijk dat mee kan praten in de top van mooie fietsbestemmingen. We hebben het over Kärnten oftewel Karinthië. Grenzend aan Slovenië en Italië en met n mooie mengelmoes van heuvels, vlak, water en gravel is dit een must-see bestemming in het bekende alpenland. Fietsen in Oostenrijk en met name fietsen in Karinthië is fantastisch. Om de kwaliteit van de regio te onderstrepen: Johnny Hoogerland is er neergestreken en runt een mooi wielerpension dat zijn naam draagt. Wellicht is t toeval of gewoon talent maar ‘sjonnie’ won sindsdien wel het WK granfondo. Reden genoeg om de regio verder onder de loupe te nemen en te zien waar jouw fietsvakantie zou moeten beginnen.

Weinig te klagen(furt)

Deze woordgrap konden we niet laten lopen. Eerlijk is eerlijk er valt ook weinig te klagen in deze regio. Het weer is er van maart tot november aangenaam tot zeer goed. Er is weinig verkeer en je hebt met het nationale park Hohe Tauern een keur aan klimmetjes en schitterende natuur. Je hoeft je dus niet te vervelen. Klagen doe je maar over t weer terug thuis, want fietsen in Karinthië is fantastisch.

Hohe tauern

In het westen van dit Bundesland vind je de uitloper van de Hohe Tauern, het nationale park dat zich over verschillende bundeslander uitstrekt. Als je jouw fietsvakantie goed wil starten pak je de schitterende klim naar Frans Jozef Höhe. Vanuit Reintal is het 40 kilometer klimmen aan 3,8% gemiddeld. Op zich niet wereldschokkend maar de adder zit m in het tweede deel. Want de eerste 10-15kilometer gaan geleidelijk omhoog. Daarna kom je lange stukken van bijna 10% gemiddeld tegen en de uitschieter naar 18%(!). Dan is het na 40 kilometer wel fijn om een schitterend uitzicht te hebben. Beloning: check!

Ook de Hochtor mag er zijn. Die rijdt je via de brug aan de Grossglocknerstraat. Man man, wat is dat een pukkel zeg. Maar het uitzicht: super! Bereidt je wel voor op ruim 30 kilometer klimmen met flinke percentages voor de boeg. Deze staat ook wel bekend als de Grossglockner Hochalpenstrasse. Need we say more?

It’s worth it.

Uiteraard is er nog veel meer te ontdekken in deze enorme regio. Want rondom de Worthersee vindt je een mooi heuvelachtig landschap. Je kunt er o.a. (aan de zuidkant) de Pyramidenkogel bedwingen. Deze is niet bijzonder lang en gaat niet tot duizelingwekkende hoogte, maar met totaal ongeveer 7 kilometer, een gemiddelde van 5,8% en een maximum stijging van 16,2% zul je wel het juiste verzet en de juiste benen moeten hebben. Over het algemeen is het terrein rondom dit meer (see=meer) gemakkelijk te noemen.

Beste van drie werelden

Een van de redenen om ook naar Karinthië te trekken is de mogelijkheid om in rit zowel naar Italie als ook naar Slovenie te rijden. Sterker nog, voor de echte gelukszoekers zou je zowel de Zoncolan als de Vrsic pass mee kunnen nemen in jouw rit. Misschien moet je er dan maar een mini adventure van maken.

Gravel for days

Door het milde klimaat, het gebergte dat niet tot aan de hemel rijkt en de vele ‘lost places’ leent dit gebied zich supergoed voor een mooie fietsvakantie op de gravelbike. Je hebt keuze te over en de vele routes die door o.a. het toerismebureau van Worthersee worden aangeboden, zijn veelal goedgekeurd en getest door de oud-prof Johnny himself. Daarnaast heb je meerdere variaties, van vlak tot bergen en met de mogelijkheid om dus ook naar de Julische alpen te rijden, biedt dit een veelvoud aan opties voor toffe tochten of een bikepacking trip. Kortom: fietsen in Karinthië is fantastisch.

Meer info

Wil je meer info? Check dan eens de site van Woerthersee Tourismus, daar vind je superveel info ook met routes voor de gravelbike en racefiets. Daarnaast is het goed om te weten dat 3T een van zijn Jeroboam events organiseert in Karinthië. 300km over gravelwegen voor een ongeëvenaarde ervaring. Nog een tipje naast het eerder genoemde Pension Hoogerland. In Obervellach vind je Almhutte Zwei Welten. Dit wordt gerund door een NL echtpaar. Strategische locatie, goede voorzieningen en in 2021 helemaal onder handen genomen.


Leave a Comment

Your email address will not be published.