BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Fietsen in Kastoria – zoveel variatie in één dag

Bij het bordje Mesopotamia moet ik toch wel lachen. Mesopotamia in Griekenland heeft niks te maken met de regio in het Midden-Oosten, wat delen van het huidige Irak, Koeweit, Iran, Syrië en Turkije onder vallen. Het herinnert mij aan Donald Duck verhalen, waarin Mesopotamië weleens werd vermeld als ‘dat is heel erg ver weg’. Het avontuur van Donald in het oude Azië, dat was pas genieten. Je ziet vaker dat plekken in de wereld dezelfde naam dragen. Vaak is het vanwege kolonisatie drift. Mesopotamia betekent in het Grieks (vrij vertaald): land tussen de rivieren. Als je op de kaart kijkt, dan zie je dat dit stukje land omringd wordt door de Ladopotamos en de Aliakmonas. Met recht dus het land tussen twee rivieren.

Nestorio

Wat plaatsnamen al niet zeggen over een regio. Nestorio, onze volgende stop op de route, heeft zijn eigen verhaal. De nestor is meestal de oudste van de groep en wordt daarom gezien als de meest wijze door zijn ervaring. In verschillende beschrijvingen van Homerus zijn er hilarische passages over Nestor te vinden. Uiteraard is in de hedendaagse Asterix en Obelix ook voor het personage Nestorix eenzelfde rol weggelegd. Terug naar Nestorio, want hier is Nestor volgens de overlevering naartoe gevlucht, samen met Orestes. Waar de een de stichter was van Nestorio, stichtte de ander Argos Orestiko. Heden ten dage is van deze historische gebeurtenis in Nestorio weinig te merken. Het dorpje met krap 3000 inwoners lijkt meer een ‘drinking village with a fishing problem’. De ligging aan het begin van een beklimming maakt het een ideaal startpunt.

Veranderend landschap

Route

Leave a Comment

Your email address will not be published.