BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Luxemburg: Van drielandenpunt naar drielandenpunt

Er is een aantal landen in Europa dat een zogenaamd drielandenpunt kent. In Nederland hebben we dat natuurlijk bij Vaals en in Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Slovenie en Italië kun je er ook een aantal vinden. Als je gaat fietsen in Luxemburg, dan liggen de drielandenpunten heerlijk dicht bij elkaar. Sterker nog, als je wilt kun je binnen 120 kilometer van Longwy (in Frankrijk) naar Schengen (van het akkoord) en weer terug fietsen. Een schitterende fietsbestemming, waarbij je dus kunt fietsen in Frankrijk, Luxemburg, Duitsland en België. Wij stippelden een mooie route uit, die uiteindelijk op exact 200 kilometer uitkomt. Perfect voor een micro of mini-adventure. Volg je ons op avontuur?

Start in Esch

Dit stuk gaat over fietsen in Luxemburg, maar de route leidt uiteindelijk via Duitsland weer terug naar Luxemburg en dan via België en een hoekje in Frankrijk weer naar Esch, waar we zijn gestart. Het is een pittig ritje, al zeggen we het zelf. Het eerste gedeelte is wel ontspannen. De route leidt ons door een geaccidenteerd landschap richting het water, net onder Remich. Het klimmetje naar Filsdorf, na ongeveer 25 kilometer is de eerste echte uitdaging. Daarvoor is het heel alleen kort werk. Bij Bech volgen we de rivier de Moezel richting Schengen. Deze plek is echt een stop waard, al is het enkel vanwege de historische betekenis.

Schengen

Het dorpje Schengen zal bij velen bekend zijn. De ‘Schengen-landen’ zijn alle landen die overeen kwamen om vrij verkeer van personen en goederen toe te laten. Als Nederlander profiteer je daar op vele manieren van. Geen paspoort controles, makkelijk spullen im- of exporteren. Minder gedoe dus. Het is eigenlijk wel grappig dat Schengen een dorpje van minieme omvang is, maar wel een enorme impact heeft op ons dagelijks leven. De route ernaartoe langs de moezel is lekker vlak en daarom vrij prettig aan te vangen.

Auf geht’s naar Duitsland

Duitsland is ons volgende doel en dan met name de routes rondom Saarbrucken en Saarburg. Het Saarland staat wel bekend om z’n schitterende natuur, z’n pittige klimmetjes en mooie ‘river bends’. Direct vanuit Schengen gaat het ook omhoog. Een klimmetje van 4,5 kilometer richting een plateau. Daar heb je schitterend uitzicht. Het gaat ook lekker vlot want inmiddels zijn we zo 50 kilometer onderweg. Eenmaal op het plateau kom je op een hoogte van maximaal 411 meter en na nog een klein knikje omhoog duik je weer naar beneden. Dan komt een venijnig stuk waarbij je de steilste 26% tegenkomt in de omgeving. Dat levert wel weer mooie plaatjes op.

Omhoog en weer terug fietsen naar Luxemburg

Uiteindelijk maken we een ruime lus, waarbij we na dit klimmetje van 26% weer omhoog rijden naar Saarburg. Hier golft het terrein een beetje, maar zonder noemenswaardige, Vlaams aandoende heuvels. Bij Saarburg tikken we de 100 kilometer aan, dus over de helft in deze rit. Vanaf Saarburg gaat het weer steil de lucht in. Het klimmetje van 4,6 kilometer doet zeker naar het einde toe erg pijn aan de benen, want je zit dan tegen de 10-15% aan! Dat is niet mis. Je merkt dat je hier echt een heuvelrug over moet om weer in een ander dal te komen. Na iets meer dan 105 kilometer rijden we Luxembourg weer binnen.

Luxembourg – Stad

Nu komt er weer een mooi stuk aan. We rijden een beetje onderlangs Luxemburg stad. Eerst voordat we weer gaan klimmen steken we de moezel over. Na het moezeldal gaan we langzaam weer omhoog. Het gaat nu op en af maar wel gestaag omhoog. Als we 10 kilometer terug in Luxemburg zijn, ligt er nog een venijnige kuitenbijter op ons te wachten. Ook hier gaan de percentages weer richting de 10-11-15%. Dat hadden ze ons van te voren niet verteld!

Op naar Frankijk

Eenmaal voorbij Luxemburg stad, we gaan onderlangs zoals eerder gezegd, maken we nog een klein lusje richting Garnich, waar het klimmetje naar de top nog een leuk uitzicht geeft. We zijn nu heel dichtbij België en ook Frankrijk. Het drielandenpunt zelf, bij Longwy, is wel mooi omlijst met een monument en wat vlaggen. Het ligt er alleen een beetje troosteloos bij, naast een benzine station en aan de rivier. Dat kan beter. Via Petange rijden we door Belgie (heel kort) richting Longwy en dan via Differdange weer terug het Groothertogdom in. Op de grens tussen Frankrijk en Luxemburg worden we nog even onaangenaam verrast met een naar heuveltje van 1100 meter lang. Vanaf dan is het uitrollen naar Esch. Wil je trouwens echt iets tofs doen? Rij dan naar het Bamhaischer café. Een unieke plek voor een koffie of goede lunch!

Leave a Comment

Your email address will not be published.