BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Fietsen in Noord-Frankrijk: Longwy en omgeving

De regio Noord-Frankrijk staat deze week volop in de schijnwerpers. Normaliter is deze regio één week in het jaar relevant in wielerland. Als de dames en de heren van Parijs naar Roubaix denderen, dan zucht en steunt iedereen over dit stukje vergeten land tussen België en de rest van Frankrijk. Voor de wielerliefhebbers heeft deze regio veel meer in petto dan enkel maar kasseien en akkervelden. Aan de hand van etappe 6 van de Tour de France 2022 laat La Grande Boucle weer een prachtig stukje fietsgebied zien. Waar de etappe vanuit Binche na 220 kilometer in Longwy eindigt, gaat de voorgestelde tourversie vanuit Longwy de omgeving in. Bijna 70 kilometer genieten, met toch stiekem meer hoogtemeters dan je zou verwachten. Lees je mee?

Binche – Belgische wielerpolonaise

Ondanks dat de route niet in België start, toch even iets over Binche. De route is tenslotte geïnspireerd op de zesde etappe die wel in Binche begint. Deze carnavalsstad profileert zich steeds nadrukkelijker op fietsgebied. De komende jaren zijn zij nog 4 keer gastheer van het Belgisch Kampioenschap. Yves Lampaert werd in 2018 al eens kampioen in deze Waalse stad. En dat niet alleen. Het ‘wanty’ team heeft hier zijn thuisbasis en ook de koers Binche-Chimay-Binche wordt hier sinds 2013 verreden. In 2019 was Binche ook al eens startplaats in de Tour. Ook toen trok het peloton naar Frankrijk. Julian Alaphilippe trok toen aan het langste eind en gooide zijn handjes in de lucht in Epernay. Wie zal het deze keer zijn in Longwy?

Pijnlijke meters

Als je de kaart erbij pakt, dan zie je dat Longwy net ten zuiden van het drielandenpunt België-Luxemburg-Frankrijk ligt. Wie dan iets uitzoomt, zal gelijk de conclusie trekken dat het hier wel heuvelachtig zal zijn. Het is hier middenin de uitloper van de Belgische Ardennen en het geonduleerde Luxemburg. Dat betekent heuvelop en heuvelaf, voor het grootste deel van de route. Het is een variatie op het korte werk in de Ardennen. Pijnlijke beklimmingen die je wel even bij zullen bijblijven. Zoals de klim na 12,5 kilometer, door het gehucht Saint Pancré. Over de Grand Rue omhoog aan gemiddeld vijf procent maar met uitschieters naar elf en zelfs zestien (!) procent. Voor een profrenner een eitje, maar voor anderen serieus werk. Na iets meer dan twee kilometer ben je op de top. Een heuse hoefijzer bocht en ruim 100 hoogtemeters verder mag je jezelf op de schouder kloppen.

Longuyon

In het scala van Franse chansons worden vele dorpen, streken en steden bezongen. Longuyon is er daar niet een van. Als je zoekt in de annalen van de Franse historie, dan zul je wel op Jacques de Longuyon stuiten. Op 2/3 van de route kom je door het plaatsje Longuyon. Een plek om snel te vergeten, want zelfs de lokale Wikipedia gaat je niet verder helpen. De kleine waterval in het dorpje zal als muziek in de oren klinken. Je moet nog 20 kilometer aanzetten. Want vergis je niet: het is een route van slechts 67 kilometer maar je hebt bijna 1000 hoogtemeters achter de kiezen als je weer terug keert in Longwy. Vanuit Longuyon volg je ook het parcours van de originele tour etappe. Als je hier in het voorjaar doorheen rijdt, zo rond april/mei dan zul je de prachtige gele velden vinden die je omringen.

Longwy

Als je bijna op het einde bent van deze route, dan ben je er nog niet. Dat klinkt als een tegeltjeswijsheid, maar het is in dit geval ook echt waar. Net als in de finale van de etappe (waar Wout van Aert werd ingerekend) gaat het hier hard de lucht in. Je komt over de Côte de Pulventeux om daarna de Cote des Religieuses mee te pakken. Het heerlijke toetje van Longwy, zullen we het maar noemen.

Rondom het oude kasteel van loopt het weggetje omhoog. Of beter gezegd een lekker steil klimmetje. Zoals ook in de etappe te zien was is dit een uitdagend stukje klauteren, prachtig door het stadje heen waarbij je bijna naast de oude burcht eindigt. Een prachtig einde aan een route die doet denken aan de Belgische Ardennen, maar dan in het Franse land. Mooi toch? Vrij onverwacht wat ons betreft.

Route

Lees hier over de prachtige routes, maar kijk ook eens naar de routes van Calais en rondom Arenberg. Fietsen in Noord-Frankrijk is mooier dan je denkt!

Leave a Comment

Your email address will not be published.