BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Fietsen in Noord-Frankrijk, volg de Tour

Al sinds ik een klein jongetje was, keken wij thuis naar ‘de Tour‘. Lange zomerdagen achter de televisie, kijkend naar mannen die zich zelf in het zweet werkten. Naar mijn jeugdheld Richard Virenque, naar Lance Armstrong, Miguel Indurain. Naar de grote grimas van Michael Boogerd toen hij in Aix-les-Bains Melchor Mauri op het verkeerde been zette. Sinds die tijd ken ik Frankrijk aan de hand van de etappes van de Tour. Het plaatsje Pau zou ik nooit kunnen vinden, ware het niet vanwege de Tour. Ook in de jaren ’80 en ’90 was de tour al een sterke vorm van destination marketing.

tekst: Sander Kolsloot photos: adobestock.com/ ASO-Letour.fr

Noord-Frankrijk

Vandaag, op 5 juli 2022 finisht het peloton in Calais, na een start in Duinkerken. Deze regio staat niet bepaald bekend om de fietscultuur. Het meest noordelijke hoekje van Frankrijk is voor velen een doorreisregio. Op weg naar het zonnige zuiden, of om de autotrein naar Engeland te pakken. Waarom zou je hier gaan fietsen? Nou, dat dachten ze ook bij tour organisator A.S.O. Want als een regio investeert in een stukje promotie van Frankrijk en haar eigen achtertuin, dan zijn er vele manieren om dat te ondersteunen. De routes die de profs rijden (zowel de mannen als de vrouwen) zijn vaak wat saai en leiden over provinciale, brede wegen. Daarom zijn er nu voor veel etappes alternatieven die ook door wielertoeristen en fietsfans gereden kunnen worden. Wat gaaf!

Nord-Pas de Calais

Wat velen vergeten is dat dit deel van Frankrijk, rondom Duinkerken en Calais best heuvelachtig is. Ook in de regio Roubaix, wat ietsje zuidelijker ligt, vind je al een stuk glooiender landschap dan bijvoorbeeld de provincie Zuid-Holland. Ook langs de kust vind je hier uitdagende, heuvelachtige routes die in Limburg of in bijvoorbeeld Nijmegen en omgeving niet zouden misstaan. Als je ook kijkt naar de route van de etappe, dan zie je meerdere ‘cote’s’ en klimmetjes. Dat is best fraai en dat aan het strand!

Zicht op Calais

In tegenstelling tot de etappe zelf vertrekt de toeristenroute vanuit Calais en duikt deze gelijk het prachtige natuurgebied van de Kaap en Opaalmoerassen in. Al vrij snel rijd je over typische Franse weggetjes met in de zomer de typische kleurschakeringen van gele velden en bruine akkers. Daarachter het uitzicht op de zee. Idyllischer kan het haast niet. Met dit uitzicht en beeld is het moeilijk voor te stellen dat hier in 1940 keihard gevochten is. Maar ook dat hier nu ladingen met vluchtelingen in de rij staan om de overtocht naar het beloofde land te maken. In dit geval Engeland, waar economische voorspoed en werk zou liggen.

Wereldhistorie

Op 21 kilometer in de route kom je langs een indrukwekkend fortcomplex, V3 Mymoyecques La Coupole, waar de Duitse troepenmacht een V3 kanon had geïnstalleerd om Londen te bestoken. Dit is wel de moeite waard om te stoppen en even op je in te laten werken. Je hebt dan ook al de eerste klimmetjes achter de rug, want na een vlak begin gaat het na een kilometer of acht al licht stijgen. Voor de profrenners en rensters een lichte stijging, maar ook voor mij als blije amateur is het even bijsteken.

Keerpunt, op naar de kust

De gekozen route is voor de gemiddelde fanatiekeling wellicht te kort, maar met 60 kilometer en 500 hoogtemeters is er voor eenieder wat te genieten. Wil je graag langer rijden? Maak dan een extra doorsteek rondje of start in Duinkerken om de route van de profs te kopieren. Maar als je de originele route volgt, dan is na 30 kilometer een keerpunt en daar kom je op de prachtige route richting Cap de Blanc-nez. Ook hier weer prachtige combinaties van velden, vergezichten en op de achtergrond het prachtige water.

Blankenesse en Zwartenesse

De eye-catchers van deze route zijn zonder enige twijfel het duo ‘Blankenesse en Zwartenesse’. Twee landtongen die niet alleen in zee uitsteken, maar ook flink de lucht in priemen. Cap Blanc-Nez is met een hoogte van 134 meter een serieuze pukkel. Deze staat ook in het route boek als bijna een kilometer aan 7,5 procent. De kaap van Zwartenesse, Cap de Gris-Nez is iets minder uitdagend, maar heeft wel een geweldig uitzicht over Het Kanaal en de tegenovergelegen witte kliffen van Dover. Bijzonder, zeker ook om hier doorheen te fietsen. Het is een stukje Frankrijk dat ondergewaardeerd is.

Grand site de France

Het dorpje Escalles, dat heel dichtbij de Cap de Blanc-Nez ligt is een van de acht communes die samen de Grand Site de deux Capes maken. Het kreeg in 2011 de titel Grand Site de France, een kwaliteitslabel. Het bestrijkt het kustgebied van bijna 7,500 hectares waar naast het Kapen en Opaalpark ook het Marshes Parc Natural toebehoren. Andere mooie plekken zijn de duinmassieven van Slack die tussen Ambleteuse en Wimereux liggen. Het is een prachtig geheel, met zandstranden en voor de fanatiekelingen ook wandelpaden die je van Sangatte langs de kust naar Wimereux voeren.

Route

De route van deze etappe, etappe 4 en de andere etappes vind je in onze Komoot collectie.

Leave a Comment

Your email address will not be published.