BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Fietsen in Noord-Macedonië: Ohrid meer

In de serie ‘De Tranen van Tito’ gaat Iva Bicanic terug naar het voormalig Joegoslavië, op zoek naar verhalen. Zo ook naar Noord-Macedonië, voor velen bekend van…ja, van wat eigenlijk? Naast de hoofdstad Skopje is Noord-Macedonië vooral bekend om de verschillende meren. Grappig genoeg deelt Noord-Macedonië een aantal meren met buurlanden. Zo is het Prespa meer deels in Griekenland en Albanië, het Doiranmeer is ook deels Grieks en het belangrijkst meer, Ohrid, wordt ook gedeeld met Albanië. Het Ohrid-meer is het mooiste en meest bijzondere van de drie. Het is een UNESCO-werelderfgoed en is het diepste meer van Europa, met 288 meter. De stad Ohrid is de belangrijkste plek maar ook Sveti Naum is interessant. Fietsen in Noord-Macedonië kan niet zonder een ronde om het Ohrid meer. Het is een fantastische route.

Basecamp Ohrid

De charmante stad Ohrid ligt aan de noord-oostkant van het meer. De stad zelfs is een perfecte uitvalsbasis voor een fietsvakantie in en om het meer. Mocht je wat tijd overhebben dan is het meer dan de moeite waard om Ohrid ook beter te bekijken. De stad (en het meer dus) staan dus op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is een van de oudste steden in Europa. Ze zijn er lang aan bezig geweest, want de stad is in bijna 12 eeuwen opgebouwd, tussen de 7e en 19e eeuw. Je kunt er van allerlei historische gebouwen vinden, o.a. het Sint Pantelejmon klooster maar ook overblijfselen van kerken en andere religieuze gebouwen. Fietsen in Noord-Macedonië wordt niet mooier dan dit.

Easy rider

De route rondom het meer is niet de meest uitdagende, als je enkel de route langs de rand van het meer volgt. Totaal is de route dan 90 kilometer met een klein klimmetje, de Kafasanpass in het Albanese gedeelte. In totaal gaat 35 kilometer van de route door het buurland. Toch hebben we er een klein stukje ‘spice’ ingebracht, door de beklimming naar Galičica. Dat maakt het er wel een stukje langer, maar ook een heel stuk mooier op. Op de top kun je zowel over het Prespa als Ohrid meer uitkijken. Dat is wel een klimmetje van 850 hoogtemeters en 15 kilometer lengte waard! Noord-Macedonië op z’n best, waarbij je ook een deel van buurland Griekenland kunt zien.

Off we go

Vanuit Ohrid trekken we in zuidelijke richting. We volgen de P1301, de lokale route. Het asfalt is prima en de eerste twintig kilometer is het een beetje glooiend maar je hoeft niet echt uit het zadel. Het prachtige meer aan de linkerkant is de eerste kilometers wat verder weg, maar bij Dolno Konjsko krijg je een mooi uitzicht over het meer. Het is wel duidelijk waarom deze regio op de UNESCO lijst staat. Na 13 kilometer krijg je een heel steil stukje te verwerken. Ongeveer 200 meter lang aan tien procent stijging. Ondertussen kom je ook nog langs de Bay of Bones.  Dit museum “Plocha Michov Grad”, is een plek van grote historische betekenis. Voor een echte fietsronde niet een handige stop, maar wel het bezoeken waard. Verderop de weg, na 20 kilometer kom je onderaan de klim naar Galičica.

Galičica

Deze klim maakt de ronde om het Ohrid meer een stuk interessanter. De klim begint eigenlijk nog op de route langs het meer. De eerste 2200 meter zijn nog de kustweg en dan draai je linksaf de beklimming op. Hier begint dertien kilometer puur genot. Je overbrugt hier 690 hoogtemeters en als je helemaal doorrijdt tot de top heb je nog 1200 meter vlak en een afdaling. Na vier kilometer op deze klim, het eerste deel is aardig overzichtelijk, kom je op een heel steil stuk. Het gaat dan een halve kilometer lang boven de 10% en je rijdt hier over prachtige haarspeldbochten. Ook twee kilometer later is het nog flink aanpoten, maar daarna komt het niet meer in de dubbele cijfers. Dat is wel fijn ook, want dan kun je genieten van het prachtige uitzicht en de omgeving. De plaatjes zeggen genoeg.

Afdalen naar Albanië

Eenmaal boven is het aan te raden om te stoppen en beide meren even te bekijken. Helaas is er geen koffietent of een toeristenstop bovenop, dus je zult het alleen met het uitzicht over Prespa en Ohrid moeten doen. Daarna daal je weer af (schitterende afdaling, maar kijk wel uit voor verkeer) en draai je onderaan linksaf richting Albanië. Je rijdt hier iets meer naar het binnenland en halverwege de totale afstand kom je bij het klooster van St. Naum. Dit is ook een prachtige plek en een van de mooiste kloosters van Noord-Macedonië.

Amazing Albania

Dit deel van de route hebben we in omgekeerde richting al eens beschreven. Dat dit ook schitterend is, mag geen verrassing heten. Je volgt hier voor 35 kilometer het meer in de laatste tien kilometer pak je nog een mooie heuvel mee, richting de grens met Noord-Macedonië. Als je nog op zoek bent naar een mooie lunchstop, dan kun je langs de zuidkust van het Ohrid meer, ter hoogte van Pogradec meerdere toffe plekken aan het water vinden. Wij raden aan: Smoked Duck. Het zal je niet verbazen wat er op het menu staat, maar het is hoge kwaliteit!

Na een goede lunch is het dus nog 20 kilometer op naar het klimmetje. Halverwege dit klimmetje wordt je (toevallig) weer even verrast met een paar honderd meter boven de 10%. Dan moet je even aanzetten, maar verder stelt deze pukkel niet heel veel voor. Ongeveer drie procent gemiddeld over de bijna zeven kilometer lengte. De top ligt ongeveer op de grens, met een leuk uitzicht. Bij de grens is hier wel een café waar je even kunt stoppen om nog wat energie te tanken voor de laatste 30 kilometer. Die zijn niet extreem zwaar, maar na meer dan 90 kilometer is het geen overbodige luxe.

Final stretch

De laatste 30 kilometer zijn ook nog puur genieten. Na de grens rijd je een paar kilometer in het binnenland. Bij Kalishta pakken we de route langs het meer weer op en is het tot aan de finish in Ohrid weer compleet genieten. Via Struga volg je de route naar Ohrid en heb je een prachtige dag op de fiets achter de rug!

Wil jij ook een keer hierheen?

Leave a Comment

Your email address will not be published.