BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Fietsen in Piëmonte: GIRO 2022 en meer

Als trouwe volgers van de grote rondes de Giro, Vuelta en de Tour zijn wij altijd nieuwsgierig naar het routeschema. Om te kijken welke legendarische cols er beklommen gaan worden, maar ook om te zien welke onontdekte parels er in het schema zijn opgenomen. De eerste grote ronde wordt traditioneel in mei verreden, de Giro d’Italia. Toen het etappe-schema bekend werd zijn wij gelijk gaan zoeken naar de parels. Wij dachten gelijk aan fietsen in Piëmonte

De Etna op Sicilië boezemt nu al angst in, de beklimmingen in de Aosta-vallei zullen prachtige plaatjes opleveren. En wat te denken van de slotklim naar Blockhaus in de 9e etappe, de Mortirolo in etappe 16 en de Passo Pordoi en Passo Fedaia in etappe 20! Tot zover het bekende werk voor klimgeiten. Op zoek naar de parel! Voor ons ligt die tijdens de Giro in Piëmonte! Waarom? Deze relatief onbekende regio in het land van de laars heeft het allemaal. Bergen, heuvels, prachtige vergezichten, Turijn, goede wijn en heerlijk eten.

Wereldstad Turijn

Turijn? De stad van Juventus, de Olympische Winterspelen 2006, Fiat en vanaf 21 mei 2022 de Giro. Turijn an sich is al een mooie stad om een aantal dagen te verblijven. De beroemde familie Savoie heeft hier haar sporen flink nagelaten. Net buiten de stad vind je de Basilica di Superga op de top van Superga Hill. Met 620 meter hoogte geen klim die tot de verbeelding spreekt. Maar wel een berg met historie. De heuvel was in 1949 onderdeel van een van de grootste voetbalrampen in de Italiaanse geschiedenis. Op 4 mei 1949 stortte een vliegtuig in dichte mist en hevige regenval op de heuvel neer. Alle 31 inzittenden kwamen om het leven, waaronder nagenoeg het hele elftal van AC Torino. Het team werd in die tijd gezien als de beste voetbalploeg ter wereld. De Giro bezoekt Turijn dit jaar. Rondom de stad zal 3x een lokale ronde van 30 km gereden worden. Wil je de renners meer dan 1x zien langskomen, dan moet je dit jaar dus naar Turijn om de Giro te bezoeken!

Wil jij de Giro bezoeken? Onze partner CYCLOsportive organiseert in mei een mooie reis naar de Piëmonte. De Smaak van Piëmont laat je genieten van La Dolce Vita. Fietsen, goede wijn, lekker eten en uiteraard een bezoek aan de Giro!

De Langhe en Salita dei Campione

Piëmonte heeft meer te bieden dan alleen wereldstad Turijn. De Langhe in Piëmonte staat bekend om de wijn en de walnoten. De nebiolo druif wordt hier gekweekt om er de beroemde Barolo-wijn van te maken. Zeker een paar flessen mee naar huis nemen als je hier gaat fietsen. Een meer dan fraaie route in de Langhe is de Salita dei Campione. In totaal een route van 120 km met 2.400 hoogtemeters. Aanpoten dus! Het is trouwens vrij eenvoudig om op deze route een aantal shortcuts in te bouwen voor de fietser die het wat rustiger aan wil doen.

De Salita dei Campione voert je over korte steile klimmetjes, prachtige wegen over de heuvelkam en door schilderachtige, oude Italiaanse dorpjes. Bij helder weer heb je in Mombarcaro vanaf het dorpsplein een prachtig zicht op de Alpen. In Piëmonte zijn zee, stad en de Alpen altijd dichtbij.

Cuneo

Over de Alpen gesproken, vanuit de Langhe ben je in een uur aan de voet van bergen die met gemak de 2.000 meter hoogte aantikken. Cuneo is dan een prima uitvalsbasis om een aantal indrukwekkende cols te gaan beklimmen. Bijvoorbeeld de Colle dell’Agnello. Je weet wel, die berg waar Steven Kruijswijk een zeker lijkende eindzege van de Giro 2016 in het putje gooide. Met zijn 2.744 meter hoogte is de pas een van de hoogste van Europa. Grote kans dat je hier tot diep in het mei tussen muren van sneeuw jezelf een weg naar de top baant. Hoe vet is dat?!

Leave a Comment

Your email address will not be published.