BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Fietsen in Sauerland: Bike arena op steenworp afstand

Als je op zoek bent naar een locatie voor een leuk micro-adventure of een toffe weekender, dan denk je gelijk aan Duitsland. Dichtbij, degelijk, goede infrastructuur. Toen ik ooit begon met fietsen, hoorde ik altijd alleen maar over de Ardennen en Limburg. Nooit kwam Duitsland ter sprake. Vreemd eigenlijk, want net over de grens in de Eifel of in het Teutoburgerwald heb je heel veel toffe klimmetjes en routes. Maar ook ietsje verder is het genieten. Fietsen in Sauerland is wat dat betreft een mooie optie. Er is een ski-gebied dus net als in ‘echte’ bergen kan het er ’s winters vrij koud zijn. In het voorjaar, de zomer en het najaar biedt het genoeg mogelijkheden voor een toffe trip. Ik ging op onderzoek uit en vonden vele uitdagende routes. Lees je mee?

Tekst: Sander Kolsloot

Sperren all over the place

Als je gaat fietsen in Sauerland dan zal je een paar dingen opvallen. Het gebied is heuvelachtig, waardoor je er heerlijk hoogtemeters kunt maken. Door deze heuvels zijn er ook meerdere dalen en in die dalen vind je meerdere stuwmeren. Bij die stuwmeren, je verwacht het niet, vind je dus ook een stuwdam, een sperre. Vaak kun je met de fiets over deze dammen rijden en dat is mooi voor de instagram, maar ook gewoon gaaf om te zien en te doen. Onder andere bij de Hennesee, bij de Sorpesee en iets naar het zuiden ook de prachtige Biggesee met de Biggetalsperre. De regio heeft sowieso veel natuurlijk schoon. Wat dat betreft een aanrader!

Basecamp

In de regio zijn meerdere plekken geschikt als basecamp. Eslohe is een leuk dorp met genoeg uitvalsmogelijkheden naar de regio. Ook Winterberg is populair maar dat ligt wat meer naar het oosten. Daar heb je wel meer mogelijkheden om ook een vlakkere route te rijden. Een plek aan de Hennesee, bij Meschede is misschien wel ideaal. Lekker ’s ochtends de bergen in en in de zomer na afloop een frisse duik in dit stuwmeer! Tel uit je winst.

Route door de gehele regio

Om de regio in een keer goed te verkennen, is de route over de Rhein-Weser-Turm de beste manier om mooie plekken te zien. Je rijdt vanaf een startpunt buiten Olpe, een middelgrote stad, met een mooie slinger naar Eslohe aan de noordkant om dan te eindigen met een venijnig klimmetje. Een paar dingen die deze route bijzonder maken:

  • De klim van de Rhein-Weser-Turm is echt een aanrader. Met echt mooie bochten, een klim van ongeveer 6 kilometer met een vriendelijk stijgingspercentage, maakt dit tot een ideale klim voor eigenlijk iedereen. Bovenop kun je genieten van een mooi uitzicht ene en lekker hapje en drankje bij het restaurant. Dat is een aanrader!
  • In de jaren ’90 was ik op vakantie in deze regio. Het stadje Eslohe is mij bijgebleven vanwege één ding: de ijssalon Dolomiti. Daar hadden ze namelijk toen al spaghetti ijs en nu nog steeds! Dat alleen al is een kleine afwijking van de route waard.
  • Na Eslohe kom je meerdere losse treinvoertuigen tegen langs het pad. De precieze achtergrond is mij nog onbekend, maar het geeft een leuk sfeerbeeld! Je komt onder andere een locomotief een een losse wagon tegen.

Aan het eind van de rit heb je een mooie ronde rondom het nationaal park gemaakt, dwars door het Hochsauerlandkreis!

Gravelparadijs

Dat je in deze regio niet alleen mooi kunt racefietsen, dat wordt vrij snel duidelijk. Je kunt in de bossen, over de heuvels een prachtige route maken, waarbij je in 50kilometer alle hoogte (en diepte)punten van het Sauerland meepakt. Deze zeven dalen tour is een aanrader. Je pakt de route op vanuit Winterberg en rijdt zo vrij direct door de bossen richting het Orketal. Daar heb je een aantal geologische opgravingen die heel mooi zijn. Verder heb je de prachtige kerk in Medelon waar je even moet stoppen. Vervolgens kom je halverwege op het hoogtepunt. Het uitzicht bij Opolt is om direct in te lijsten. Uiteindelijk eindig je deze rit met een lange oplopende route richting Winterberg. Eerlijk gezegd kwam ik tot zes dalen. Waarschijnlijk is de Duitse telling net anders.

Goede info

De website voor fietsen in Sauerland (Bike-Arena) biedt echt goede info over de regio. De nadruk ligt wel op ‘Genussradfahrer’ maar ook voor de racefietser, gravelbiker en andere fietsliefhebbers is er veel, heldere informatie te vinden. Van routes tot weerbericht en zelfs wanneer je het best deze route kan fietsen. Dat is echt next level. Ga je de volgende keer ook die kant op?

Leave a Comment

Your email address will not be published.