BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Fietsen in Zuid-Frankrijk: trip down memory lane

De Tour de France 2022 is op het moment van schrijven in zijn laatste week aanbeland. Traditioneel is deze week gereserveerd voor dan wel de Alpen, dan wel de Pyreneeën. Dit jaar staat er ‘fietsen in de Pyreneeën’ op het programma. Om daar te komen is er een aantal overgangsetappes die het peloton van A(lpen) naar B(enededen, de Pyreneeën) moesten brengen. Dit jaar is er een mooie combinatie van start- en finishplaatsen gemaakt, waar o.a. Carcassonne en Lourdes tot de klassiekers gerekend mogen worden. Ook de finish van etappe 20 naar Rocamadour is er eentje voor ‘in de boekjes’. Fietsen in Zuid-Frankrijk kan zo mooi zijn. Laten we eens kijken naar wat mooie hoogtepunten en gelijk een aantal toffe routetips, gemaakt door onze vrienden van de A.S.O. Enjoy!

Carcassonne, stad met een verhaal

Nog voordat ik ooit voet zette in het prachtige stadje Carcassonne, had ik er al van gehoord. Het bordspel van 999 games was mijn eerste referentie. Voor velen is dat omgekeerd. De populariteit van Frankrijk als vakantieland zorgt ervoor dat Carcassonne een veelbezochte stad is, zeker ook door Nederlanders. In 2016 stond ik daar zelf, op het plein bij de start van de etappe tussen Carcassonne en Montpellier. Ik ontmoette er mijn jeugdheld Richard Virenque en knipte een kiekje met tourbaas Prudhomme.

Velen maakten hier kennis met ‘het spinningklasje van Froome’. Er stond en straffe wind, dus werd er goed warm gefietst. Het werd een memorabele etappe, bleek later. Chris Froome en Peter Sagan sloegen met een klein groepje een gaatje. De wind in de rug en het golvende landschap hielpen een handje. Bij de finish naast het rugbystadion van Montepellier zag ik Peter Sagan het sprintje makkelijk winnen. Froome legde er de basis voor alweer een Tour zege. Dit keer is al duidelijk: het is een sprintersrit (geweest). Rodez naar Carcassonne was een prooi voor Jasper Philipsen.

Route om zelf te rijden

Om de historie van Carcassonne geheel in je op te nemen hebben ze een route gelegd die vanuit Carcassonne begint. Let wel op: de ommuurde oude stad, UNESCO werelderfgoed sinds 1997, is na Parijs en Mont Saint Michel het meest bezochte toeristische punt in Frankrijk. Don’t go there in summer. De route leidt je in 65 kilometer naar het gebied ten noorden van de stad. Het is daar geen meter vlak en met het klimmetje halverwege, waar de Wahoo flink rood zal uitslaan, is het een prachtige kennismaking met de omgeving. Je fiets een deel van de de Pic de Nore om daar linksaf te draaien, voordat je naar de Col de Roquefère (en het gelijknamige kasteel) gaat. Na 40 kilometer en dan al 700 hoogtemeters, rol je heerlijk naar beneden de stad in.

Peyragudes

Slechts 130 kilometer scheidden de renners van start in St. Gaudens tot de finish in Peyragudes. De keus om te finishen in dit nikszeggende skidorp, is vrij snel duidelijk. De slotklim en dan met name de slotkilometer sloopt wie dan ook. Het is slechts acht kilometer klimmen, met een gemiddelde aan bijna acht procent. Nog big deal right? Toch wel, want het begint vlak en eindigt enorm steil met donkerzwarte stukken op de klimkaartjes. Hier is ook gekozen voor een vliegveld voor de ‘landing’. Het vliegveld heet Aeroport 007. Toeval of niet? Met het bizarre stijgingspercentage zou je verwachten dat Daniel Craig of Idriss Elba hier zijn stunts doet. In het echt wint Tadej Pogacar, de alleskunner. 007 zou voor hem geen slechte bijnaam zijn.

Route voor fijnproevers

De route die de ASO heeft neergelegd volgt grotendeels het etappeparcours van etappe 17. In ieder geval één verschil: als sterveling is het vliegveld uit den boze. Je rijdt dus door het dorpje Peyragudes en gaat op de terugweg naar Loudenvielle een stukje over de afdaling van de Peyresourde. Om in Peyragudes te komen moet je eerst nog wel 2500 hoogtemeters bedwingen in krap 80 kilometer. Zo, das nog eens andere koek. Via de bekende Col d’Aspin en de minder bekende Hourquette d’Alzican en de Col d’Azet is het aanleggen voor het daverende slot. Das wat anders dan een rondje door de Haagse duinen.

Lourdes, voor de zege(n)

Weinig plekken in de wereld roepen een sterkere associatie op dan Lourdes. Dit bedevaartsoord, waar jaarlijks miljoenen pelgrims naar toe trekken, heeft een bijzondere geschiedenis. In de 19e eeuw verscheen volgens vertellingen de heilige maagd Maria niet minder dan 18 (!) keer aan een meisje uit de omgeving. Met de uiteindelijke opdracht in een grot in de buurt naar water te boren en dat te drinken begon de mythische status van Lourdes. Vele miraculeuze genezingen hebben hier plaats gevonden, allemaal na het drinken van of baden in het heilige water in de Lourdesgrot. Onze lieve vrouwe Maria en de rozenkrans zijn voor eeuwig verbonden met dit stadje. Het roept de vraag op: zal Fabio Jakobsen ook bidden en baden? Want dat hij het nodig gaat hebben voor een volgende loodzware rit, mag duidelijk zijn. Via de legendarische Aubisque en de Spandelles is de finish op Hautacam.

Route voor de gewone toerist

Waar de profs in totaal 143 kilometer moeten zwoegen, heeft tourorganisator A.S.O. voor de gewone man een minder heftige proef neergelegd. ‘Slechts’ 114 kilometer, maar wel lekker over de Spandelles, Hautacam en uiteraard langs Lourdes. Als je het helemaal af wilt maken kun je de beklimming van de Aubisque (in combi met de Soulor) ook meenemen maar dan mag je wel een dagje uittrekken. Het is al stevig genoeg met in totaal 2600 hoogtemeters. Dan heb je de grot van Lourdes nog niet eens gezien.

Rocamadour, stad tegen de rots

Veel van de plekken in de Tour heb ik nooit bezocht. Mijn footprint in Frankrijk is vrij klein. Toch staat Rocamadour op mijn lijstje van bezochte plekken. We waren toevallig in de buurt en ‘we moesten er heen’. Ik moet zeggen, knipper even met je ogen voordat je het stadje tegen de rots binnen gaat. Het is een bizar gezicht. De huisjes lijken haast tegen de rots aangeplakt. Dan te bedenken dat dit stadje al een paar eeuwen oud is. Hoe hebben zit dit in vredesnaam gedaan? De route die je kunt rijden leidt van de start van de individuele tijdrit naar de finish in Rocamadour. Ruim 40 kilometer, met een beetje golvend parcours. De omgeving is vrij groen en aangenaam om te verblijven. Zal Filippo Ganna ook oog hebben voor deze prachtige stad op weg naar de overwinning? Denk het niet.

Collecties en meer

Alle routes van de Tour de France 2022 (voor wielertoeristen) staan op ons Komoot account. Je kunt er naar hartelust op los gaan, aanpassen naar eigen welbevinden of inspiratie op doen voor een ritje tijdens de vakantie. Gezegd moet worden: de A.S.O. heeft echt z’n best gedaan om de koppeling te maken met de routes van de profronde. Een mooi initiatief. De klachten die je vaak hoort bij Touretappes: het is te veel over N-wegen, saai, behalve in de bergen. Met deze routes gaat die klacht iets naar de achtergrond. Geniet ervan, op meer mooie kilometers!

Leave a Comment

Your email address will not be published.