BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Fietsen naar de molens van Kinderdijk

Een ingenieus systeem van afwateringskanalen en molens zorgt er al bijna 700 jaar voor dat ‘de Kinderdijk‘ droge voeten houdt. Enkel tijdens de watersnood van 1953 waren hier ook problemen en is er geleden onder de bevolking. De 19 molens zijn een uniek gezicht en daarom ook sinds 1997 aangemerkt als UNESCO werelderfgoed. Voor wie in Nederland geboren is, zijn molens een onderdeel van een normaal straatbeeld. Voor vele toeristen is het de dagtrip dubbel en dwars waard. Als je gaat fietsen naar de molens van Kinderdijk, hou dan ook rekening met ‘verkeer’. De route ernaar toe, vanuit Utrecht is er eentje om in te lijsten.

Nieuwpoort stad

De route naar Kinderdijk kun je op verschillende manieren rijden. Tegen de klok in via Zilverstad Schoonhoven. Of met de klok mee via dorpjes als Ameide, Streefkerk en Groot-Ammers. Op een of andere manier kies ik zelf altijd de route met de klok mee. Misschien vanwege de heerlijke dijkweg op de eerste 40 kilometer, misschien vanwege gewoonte. Of misschien heb je zo het mooiste zicht op het stadje Nieuwpoort. Dit is een prachtig vestingstadje, schuin tegenover Schoonhoven. De twee steden, in hun formaat en nabijheid heel bijzonder, worden van elkaar gescheiden door de rivier de Lek. Een pontje brengt je gemakkelijk van de ene naar de andere kant. Nieuwpoort heeft niks van doen met de beroemde ‘Slag bij Nieuwpoort’. Dat had het verhaal wel mooier gemaakt. Mocht je tijd willen nemen, dan zijn de vestingwerken en de historische panden in de binnenstad de stop waard.

Waterrijk Molenwaard

Langs de lek is het heerlijk toeven. De weg lijkt gemaakt voor een mooie rit op de racefiets. In de dorpjes (en stadjes) is het oppassen, maar verder kun je goed twee-aan-twee tempo maken. Op meerdere plekken kun je de oversteek maken naar de andere oever. De pontjes vragen een schappelijke €0,80 tot €1,00 en sinds enige tijd kun je ook gewoon contactloos betalen. Scheelt toch weer even. Aan de linkerkant, voor de kijkers het zuiden, bevindt zich dus de Molenwaard, waar een schakering van water en weilanden een typisch Hollands landschap laat zien. Je passeert de Ammerse Boezem (what’s in a name) die de Groote of Achterwaterschap kruist. Deze laatste stroom is verbonden met ons doel van de dag: de prachtige molens van Kinderdijk.

De zwerver bij de molen

Als bij ons thuis de naam ‘De Zwerver’ valt, moet ik altijd grinniken. Toen ik nog jong was, kon mijn vader smakelijk vertellen over zijn eigen, korte avontuur bij de plaatselijke voetbalvereniging. Over die ene corner die hij er in één keer inschoot. Of het waar is…dat laten we even in het midden. Over mijn oom Gerrit, die ik eigenlijk niet ken, maar die blijkbaar vaker scoorde dan Haller en Dessers samen. Dat hij een aangever had die in het Nederlands amateurelftal zat, dat vermeld de geschiedenis dan weer niet. De Zwerver, bij de Molen. Wat een naam. Wij gingen er vroeger eens langs en ik had in mijn herinnering een enorme tribune, met een enorme hoeveelheid velden. In werkelijkheid is het een bescheiden complex voor een zaterdag amateurclub. Want op zondag voetballen, dat zit er hier nog steeds niet in.

De molens

De molens van Kinderdijk staan in elk toerismeboekje van Nederland. Terecht als je het mij vraagt. Ondanks dat molens voor ons gemeengoed zijn, is de hoeveelheid en de functie van deze molengroep uniek. Het is een majestueus beeld, dat wij vanaf ‘de achterkant’ benaderen. Je kunt met de fiets bij Nieuw-Lekkerland de weilanden in en dan kom je het complex vanaf de achterkant binnengereden. Dat is om meerdere redenen prettig:

  1. Je hebt een beter zicht op de molens
  2. De weg is hier nog niet bezaaid met toeristen
  3. Je kunt eventueel eerder afdraaien zodat je niet door de menigte hoeft te laveren

Over het water

Om terug te komen moeten we over de pont. Soms heb je geluk en kun je direct oprijden, soms moet je even wachten. Als je onrust in je lijf hebt, kun je ook door de Molenwaard terug rijden, maar voor het uitzicht en voor de stop verderop in het prachtige Schoonhoven is de pont een aanrader. Eenmaal aan de andere kant van het water, heb je gelijk een andere blik op de wereld.

Schoonhoven – Zilverstad

Precies tussen Utrecht en Kinderdijk ligt de zilverstad Schoonhoven. Een historisch centrum, met een echte stadspoort, gelegen aan het water. Een ideale plek voor een langere lunch of gewoon een koffiestop. Fietscafé Fausto ligt hier mooi langs de route, maar we maken dit keer geen stop bij deze aanrader. Voorheen zat Fausto in het centrum, maar afgelopen jaren hebben ze de wijk genomen naar een andere locatie. Wil je gewoon even stoppen en bootjes kijken? Op de kop bij de haven heb je een uitspanning met heerlijk zicht op het verkeer langs en op de Lek.

Naar huis vliegen

Schoonhoven heeft dan geen vliegveld, je kunt met wind in de rug een mooie route over de lekdijk terug pakken. De weg is goed geasfalteerd en je hebt echt het gevoel dat je kan opstijgen. Ik vind zelf de route door de polderlanden, via de gehuchten als Uitweg, Lopikerkapel en Lopik een fijnere route. Je hebt daar alle ruimte, je kunt over het speciale (smalle) fietspad of over de iets bredere route langs de vaart. Het slingert langs boerderijen, landwinkels en open velden. Je kunt de zendmast van Lopik (die eigenlijk in IJsselstein staat) goed zien. Net voor de zendmast en de prachtige locatie van het Zendstation, draai je dan weer de dijk op, voor het laatste stuk richting de Lekbrug bij Vianen.

Route

De route vind je op ons Komoot account. Daar vind je nog veel meer inspiratie, o.a. voor allerlei routes vanuit Utrecht, maar ook onze collecties over Tenerife, Crans Montana en meer!

Leave a Comment

Your email address will not be published.