BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Fietsen op Cyprus: De Olympos

Fietsen op Cyprus is voor velen onbekend. Het deels Grieks, deels Turkse eiland in de Middellandse Zee is vooral bekend van zonvakanties, maar fietsvakanties en Cyprus zijn nog geen gemeengoed. Dat is zonde want Cyprus is een prachtige voorjaars- en najaarsbestemming met een aantal enorme uitdagende beklimmingen. Not for the faint hearted om het maar zo te zeggen. Dat de hoogste en langste beklimming op Cyprus (op het Griekse deel) Olympos heet, vonden wij passend in het thema Olypmische Spelen, die op moment van schrijven in Peking gehouden worden. Lees je met ons mee? Want hierna wil jij gelijk fietsen op Cyprus!

Basecamp Paphos

Om meerdere redenen is Paphos een perfect basecamp om het eiland te verkennen. Het plaatsje ligt aan de kust, wat lekker is na een lange dag in het zadel. Daarnaast is het vliegveld van Paphos lekker dichtbij. Enige nadeel is dat je vanuit Nederland altijd met een tussenstop moet vliegen (opvallend genoeg vaak via Engeland). Ook kun je vanuit Paphos zowel langs de kust rijden, als de bergen in. Een alternatief voor een herstelritje, dat is wel extra fijn! Ook voor onze route naar de top van de Olympos starten we in Paphos.

Lang omhoog

We kiezen voor een schitterende route omhoog naar de top van de Olympos. Ondanks dat de top onder de 2000 meter ligt, is dit een waanzinnige klim. Waarom? Je bent op zeeniveau bij Paphos en je gaat in een tweetraps raket omhoog. Resultaat? In een monsterrit van 150 kilometer pak je 3300 hoogtemeters.

Rustig begin

Je begint de route eerst langs de prachtige kust richting het zuidoosten. Na tien kilometer draai je linksaf de weg af en de heuvels in. Hier is het heerlijk rustig en heb je even de tijd om rond te kijken, foto’s te maken. RIchting Nata heb je eerst een klein heuveltje, maar na 27 kilometer rij je tegen een muurtje aan. Bijna vanuit het niets knalt de weg hier met 11 tot zelfs 15%(!). De klim is bijna zes kilometer lang en heeft een gemiddelde van bijna 10%. Ongekend. Je zou in Kelokedera even kunnen stoppen bij het plaatselijke cafe. Je zult waarschijnlijk de muurschilderingen o.a. de Ezelbushalte niet helemaal in je opnemen.

Pelgrimstocht langs kloosters

Griekenland is absoluut een religieus land. Dit is goed zichtbaar in de vele kloosters in het land. Ook op Cyprus ontkom je er niet aan. Op deze route kom je onder andere langs het klooster van Panagia Salamiotissa, net buiten Salamiou. Even verderop ligt ook het klooster van Agios Georgios Koumanon. Voor die laatste moet je wel even afwijken van de route. Eerst maar even de afdaling naar voet van de echte klim.

To the top

Eenmaal tussen de bomen zul je de Tzelefos brug tegenkomen. Hier ligt ook het begin van de klim. Je bent hier op 50 kilometer in de rit en je hebt een klim van ruim 28 kilometer voor de boeg. Daarin overbrug je 1580 hoogtemeters. Dat is echt niet mis. Je rijdt een gemiddelde van 5,5% omhoog, maar laat je niet in de luren leggen. Want de klim is heel onregelmatig. Meerdere secties hebben lange stukken boven de 10%, om vervolgens zelfs uit te vlakken en een beetje af te dalen. En dan weer omhoog. Dit is echt geen sinecure.

Door het bos

Je rijdt de eerste kilometers dus door het bos. gebruik die kilometers om even goed erin te komen want na zes kilometer wacht de eerste zware strook. Het is dan een kilometer lang zwoegen, om daarna af te vlakken. Een mooie tussenstop is het café Kaminaria. Maar misschien is het beter om gewoon door te gaan naar de top. Bij Lemithou wacht je ook weer zo’n uitdagende strook. Na Lemithou kom je ook in een schitterend stuk met haarspeldbochten. Langzaam rij je nu boven de 1000 meter hoogte en het boslandschap verandert ook.

Prodremos: nog 10 kilometer

Bij het dorpje Prodremos kom je een heuse rotonde tegen. Zouden wij hier dan ook geweest zijn in vroeger tijden? Nederlands als koningen van de rotonde. Maar het laat ook zien dat er dus vele verschillende varianten zijn om deze beklimming te rijden. Als je eerder nog niet gestopt bent, zou je ook hier kunnen kiezen voor een koffiestop. Je bent nu 70 kilometer onderweg en dan heb je wel een ‘bakkie’ verdiend. Griekse koffie is ook goed en een lekker beetje zoetigheid erbij zal genoeg power geven voor de laatste kilometers. Aan de rotonde zit een restaurant cafe maar ook verderop zitten een paar plekken waar je wat kunt drinken en eten.

Helemaal omhoog

Het laatste gedeelte van de klim is echt nog pijnlijk. Je hebt hier nog een stuk van ruim een kilometer dat boven de 10% aantikt. Na ruim 20 kilometer klimmen moet je daar wel wakker zijn om dit door te komen. De beloning is waanzinnig, want je krijgt een van de mooiere uitzichten hier. Je hebt hier ook net onder de top een prachtig uitzichtspunt. Eerst wel even de top halen en dan omdraaien om naar het kleine balkon te rijden dat daar is aangelegd.

Naar beneden

Voor de afdaling pakken we een andere route naar beneden. Dan rij je door het populaire Troodos. We slingeren hier prachtig naar beneden door de bossen. Mocht je nog geen bochten kunnen rijden, dan is dit wel een mooi trainingsgebied. Let wel op, want soms kan de weg ineens slecht zijn, maar verder: zoef! Fietsen op Cyprus is geweldig.

Via Platres rijden we naar beneden en als je er een prachtige tour van wilt maken, dan kun je hier stoppen bij de verschillende wijnmakers die je tegenkomt. Niks mis met een lekkere stevige rode Griekse wijn. Stop even bij Lambouri of Antoniades. Ook verderop langs de weg naar beneden vindt je prachtige wijngaarden. Na Mandria duiken we richting Agios Nikolaos. Dit is het punt waar je de 100 kilometer doorbreekt op deze route. Het is ook een van de steden die refereert aan de oude Nicolaas. Dit stuk tussen Mandria en Agios Niokolaos is een beetje op en neer. Vanaf Agios is het in een mooie duikvlucht naar beneden richting de kust, maar let op!

Trachypedoula

Even na 115 kilometer moet je, na een prachtige bochtensectie, in eens weer in de benen richting het gehucht Trachypedoula. Het gaat hier straf omhoog hoor. Met stukken aan 10% is dit een pijnlijk stuk. Eenmaal door deze sectie heen gaat het weer heerlijk naar beneden richting Choletria en dan door naar de kust. Voordeel hier is het open landschap en de goede zichtbaarheid van alle wegen. Daardoor kan je mooi committeren aan deze bochten en echt naar beneden zoeven. Dat maakt het heel gaaf om deze route te rijden. Neem daar dan ook lekker de tijd voor. Ook een extra stop bij de ruines van Foinikas bij het Asprokremmos reservoir is een aanrader.

Na 150 kilometer draaien we terug naar ons startpunt. Het is genieten hier, met prachtige wegen, cultuur, lekkernijen. Niets om over te klagen. Fietsen op Cyprus is uitdagend, maar fantastisch tegelijk. De mogelijkheden zijn eindeloos en wat dat betreft is dit een zogenaamde ‘hidden gem’! Check onze route hieronder.

Terug bij af

Leave a Comment

Your email address will not be published.