BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Fietsen op de Heuvelrug: klassieker vanuit Bunnik

Fietsen op de Heuvelrug. Wie in Nederland op zoek gaat naar een klein beetje hoogtemeters, komt al snel uit op een route over de Utrechtse Heuvelrug. Dit is voor veel mensen in de Randstad de eerste mogelijkheid om aan het echte klimwerk te ruiken. Natuurlijk is het nog geen alpencol of lijkt het in de verste verte niet op het langere Ardennen werk. Toch kun je vanuit Bunnik een paar mooie klimmetjes meepakken. Dit is een van mijn favoriete routes! Check ‘m ook op onze Komoot pagina.

Theehuis Rhijnauwen

Voor iedereen die uit Utrecht komt of die deze route wil rijden is het Theehuis Rhijnauwen een fijn en herkenbaar startpunt. Niet alleen is het de perfecte spot om na een ritje even bij te eten met een goede pannenkoek, de laan ernaar toe, vanuit Utrecht, geeft een heel mooi en sfeervol beeld! Als alternatief kun je deze route ook starten bij Vroeg in Bunnik (niet te laat komen ;)). De koffie pruttelt daar al op tijd en ze hebben er goede taart en eventueel ook lunch. Voor elk wat wils in deze buurt dus.

Op naar de heuvels

De route zelf begint met een mooi lang, meanderend stuk over de Achterdijk. Bij veel Utrechtse fietsers is dit een favoriet, want je hebt eigenlijk 4 kilometer lang de ruimte. Ja, er is wel verkeer, maar je hoeft niet continu in je remmen te knijpen en er zijn ook geen stoplichten. Je kunt dit bijna helemaal doortrekken tot aan Langbroek, maar voor deze keer buigen we af richting de ‘kastelenroute’. Dit is niet per se een officiële route, maar je pakt zo toch een paar leuke oude optrekjes mee.

Beverweert en Ridderhofstad Sterkenburg

Eenmaal de oversteek gemaakt over de N229 draai je tussen de gele versierselen langs de weg de Molenhoeflaan op. Al vrij snel zie je aan de rechterhand het (vervallen) Kasteel Beverweert. Hier kan de gemiddelde klusser zijn hart ophalen. Van een afstand ziet het er nog redelijk goed onderhouden uit, maar dichterbij zie je dat het echt wel meer dan een likje verf alleen kan gebruiken.

De weg langs dit kasteel is heel rustig, maar wel relatief smal. twee auto’s kunnen er niet zomaar passeren, dus even opletten met tegemoet komend verkeer. Na de bocht kom je op een mooi stuk onder de bomen, waar je even voluit zou kunnen sprinten. Aan het eind van dit stuk draai je rechtsaf en dan zie je in de verte, rechts, Ridderhofstad Sterkenburg liggen.

Nog geen heuvel gezien

Tot nu toe is alles vrij vlak. Geografisch gezien moeten we ook nog wat meer naar het noorden, want daar ligt de uiteindelijke heuvelrug, waar je de hoogtemeters moet meepakken. We doen dit door bij Kasteel Sterkenburg (overigens een waanzinnige trouwlocatie, tip!) naar links af te buigen, de sterkenburgerlaan op en aan het eind rechtsaf over de Gooijerdijk. Dit stuk is heerlijk. Het asfalt is er goed, je wordt omringd door weilanden en soms rijd je door een stukje bos. Hier kun je kilometers lang ongestoord doortrappen.

Het echte werk

Aan het eind van de Gooijerdijk, na de oversteek over de N-weg draai je linksaf de Sandenburgerlaan op. Hier zie rechts in de verte nog kasteel Sandenburg liggen. Aan het eind van de Sandenburgerlaan, bij het restaurant loopt het voor het eerst vals plat omhoog. Zorg dat je goed warm bent, want vanaf nu gaan we de hoogte in.

Er ligt namelijk een klassiek driehoekje, de combinatie van Ruiterberg-Hoogstraat-Ruiterberg. Eentje waar je niet omheen kunt als je gaat fietsen op de heuvelrug. Het is voor de gemiddelde amateur ongeveer 2 minuten omhoog op deze kant van de Ruiterberg. Het is niet enorm steil, want je pakt maximaal 5% maar je voelt m wel in de benen. De afdaling in de Kaapse bossen is goed om weer even op adem te komen, want daarna draai je aan het eind, net voor de grote weg, weer rechtsaf de Hoogstraat op. Dit is een lang doorlopend klimmetje, dat maar niet op lijkt te houden. Als je bovenop een imaginaire bergprijs kunt verdienen, wacht dan lang met aanzetten. Hier tik je maximaal 7,5% aan, dus dit is een kuitenbijter.

Na de afdaling van de Hoogstraat draai je weer rechtsaf om daarna nog een keer de Ruiterberg te pakken. Na de tweede afdaling van de Ruiterberg draai je linksaf de Maarnse Grintweg op. Dit is een populair stuk en hier kom je alle maanden van het jaar fietsers tegen. Het loopt hier heel lichtjes bergaf, maar de grotere afdaling komt wat later.

Fietsen op de Heuvelrug, zelfs in de stad!

Nu is het even een stukje ‘oversteken’ naar Amersfoort. Langs het oefenterrein van de Leusderheide (waar je ook mooi kunt MTB-en en Gravelen) rijd je naar het noorden, richting de keistad. Onder de a28 door rijd je even in een woonwijk, maar bij de rotonde is het linksaf en dan zie je Galgenberg liggen, zoals de Amersfoortse berg officieel heet. Je rijdt hier de Hugo de Grootlaan omhoog. Die is best pittig. Dit klimmetje is ook weer ongeveer 2 minuten voor de getrainde amateur. Er staat een bordje met 5% langs de weg, dus het is even aanpoten. Volgens Strava is het 700 meter aan 4,4% gemiddeld. Vooral het laatste stukje is even taai.

Amersfoortse Berg on top

Daarna draai je rechtsaf weer de Vondellaan op, naar beneden en onderaan bij de Kapelweg rechtsaf. Je hebt nu lekker de vaart erin en die kun je helemaal meenemen naar het klimmetje van de Surinamelaan. Dit is voor velen een onbekend stukje, maar hier kan je echt even de benen testen. 600 meter totaal, met een max van bijna 6% moet je toch even in de benen. Bovenop heb je dan weer meerdere keuzes. Ga je linksaf en dan gelijk linksaf laan 1914 af, dan kun je het circuitje nog een keer rijden. Je kunt ook bovenop rechtsaf en dan rechtsaf de Utrechtseweg op om ook dan weer een variant te rijden. Als je echt hoogtemeters wil trainen is de Galgenberg, wat ook wel ‘Klein Zwitserland’ wordt genoemd ideaal. In korte tijd, korte klimmetjes! Je kunt hier ook nog het Belgenmonument meepakken

Tankbaan

Wij kiezen de optie om weer richting Utrecht te rijden en bij de Meijerij linksaf richting de Tankbaan te draaien. Deze brede weg, letterlijk bedoeld als transportbaan voor tanks loopt van het legerkamp hier naar het vliegveld Soesterberg. Vanaf deze kant (west) is het een lange brede route die op het eind even steil omhoog piekt op het viaduct. Daarna kun je een lekker afdalinkje pakken en ben je weer op de weg bij landgoed de Treek.

Dan is het linksaf richting de laatste beklimming van deze route, de Pyramide van Austerlitz! Dit is ook weer een mooi klimmetje, langs de N weg omhoog. ALs je uit de richting Amersfoort komt is er ook een alternatief. Dan kun je bij het pannenkoekenhuis (dat ligt rechts) de weg omhoog rijden. Deze is meer door het bos en is qua hoogte gelijkwaardig. Het fietspad is hier wel echt smal, dus in de zomer niet aan te raden.

Terug naar Bunnik

Bovenop de Pyramide kun je nog naar de echte pyramide toe, maar dat is wel een stukje offroad (rechtsaf). Als je weer richting Bunnik wilt, dan rijd je nu de lange afdaling richting Zeist. Je rijdt hier langs het hoofdkwartier van de KNVB en uiteindelijk draai je linksaf, een groot stuk langs het dorp. Je pakt hier een tussendoor weggetje en je rijdt achter Slot Zeist langs door de weilanden weer richting Theehuis Rhijnauwen.

Deze route is uiteindelijk 78 kilometer lang en je pakt zo snel even 400 hoogtemeters mee! Als je gaat fietsen op de Heuvelrug is dit een mooie optie. Wil je meer info of heb jij nog meer tips? Reageer dan hieronder!

Leave a Comment

Your email address will not be published.