BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Fietsen op Lanzarote: een heerlijke bestemming

Als ik aan Lanzarote denk, dan kan ik het niet helpen dat ik flashbacks naar Bassie & Adriaan krijg. Misschien wel de beroemdste clown en acrobaat hebben in de jaren ’80 een serie gemaakt op dit Canarische eiland. Het geheim van de Schatkaart was de titel van deze serie. Uiteraard werden ze om onduidelijke reden achterna gezeten door de Baron en zijn boeven. Nog steeds vraag ik mij af, waarom een clown en een acrobaat door een Baron achterna gezeten worden. Het verhaal blijft geniaal in zijn eenvoud, maar ook absurd. Terug naar fietsen op Lanzarote, want we zijn tenslotte een fietsinspiratie platform. Gastblogger Lotte van Trigt was voor ons op reis en schreef haar tips op in dit blog. Leuk!

Het eiland

Lanzarote is een fantastische locatie om te fietsen. Je leert er goed tegen de wind in fietsen en automobilisten houden echt heel goed rekening met de fietser hier. Verdwalen is onmogelijk want het eiland is 62 km lang en 21 km breed. 2 weken heb ik mogen genieten van de Spaanse zon, veelal goede wegen en de relaxte bewoners en vakantie gangers op het eiland. 

Mooiste Route – Mirador del Rio

De mooiste en langste route gaat naar het uitkijkpunt van het eiland. Dit heet Mirador del Rio en daar moet je als fiets toerist toch wel naartoe gefietst zijn. We begonnen onze fietsrit richting Arrecife langs de kust over de wegen langs de boulevard. Hier kan je niet vol vaart gaan maar het is wel lekker vlak en er ligt een fietspad. Vervolgens gingen we na de hoofdstad iets het binnenland in richting Tahiche en richting het noorden van het eiland. Mooi strak asfalt, een zonnetje en palmbomen, cactussen en aloe vera planten onderweg. Zo rijden we helemaal door tot aan Arrieta, wind tegen en het gaat de de hele tijd een beetje glooiend omhoog en dus ook weer omlaag. Helaas is de bekende Tabayesco klim afgesloten: vanwege een aardverschuiving is een deel van de weg weggeslagen.

Alternatief voor Tabayesco

Maar na Arrieta verschijnen de bordjes Mirador del Rio al en begint het klim feest van zo’n 10-12 km. Niet vreselijk stijl maar het gaat lekker omhoog. Eenmaal boven kan je genieten van een prachtig uitzicht punt. Vanaf hier rijden we naar Haria. Een leuke stad en na Haria komt eigelijk de mooiste klim van het eiland met echte haarspeldbochten. Ik ben dol op haarspeldbochten. Vanaf Mirador del Rio eerst weer stukje afdalen en voordat we Haria bereiken eerst een stukje klimmen van 200 meter met een stijgingspercentage van 24%, dat is even gevoelig.

Een feest om te klimmen en te dalen

Van Hair naar Teguise begint het feest! Dit is een klim van iets meer dan 5 km en met fantastische haarspeldbochten. Niet mijn persoonlijke voorkeur met afdalen maar met klimmen is het feest! Als je eenmaal boven bij het weer station bent heb je een mooi uitzicht over de weg waar je net gereden hebt langs de kust en kan je lekker afdalen naar teguise. Vanaf Teguise ga je in 1 rechte streep door naar la asomada dit is rolling maar voor het gevoel meer dalend dan stijgend en het is een prachtige weg door de la Geria streek van Lanzarote. Een heerlijke rit en met bijna 105 km een prima afstand. 

Vulkanen en El Golfo. 

Een ander mooi en apart gebied van Lanzarote is het natuurpark Timanfaya en El golfo. Voor alle Bassie en Adriaan kijkers: dit prachtige Natuurpark komt in de eerder genoemde serie voor en is prachtig om doorheen te fietsen. Je kan een mooi rondje maken door deze twee gebieden met elkaar te verbinden. Doe je dit vanuit Puerto del Carmen, dan kom je al snel op zo’n 80 kilometer uit. Wij hadden de auto in El Golfo gezet en zijn begonnen langs de kust wint tegen richting Yaiza, om via Uga door de La Geria streek te fietsen dit gaat voornamelijk omhoog het is niet stijl klimmen maar het is zeker niet vlak.

Timanfaya

Bij Mancha Blanca draaide we met de wind mee door Timanfaya. Dit is een natuurpark waar vulkanen staan en alles is lava. The floor is letterlijk lava en daar ligt dan een prachtige geasfalteerde weg doorheen. Nog een flinke klim en dan heb je en mooi uitzicht over een aantal dode/slapende vulkanen en een heerlijke afdaling! Deze afdaling is recht, de weg is overzichtelijk dus je kan hier vol gas naar beneden gaan. Na dit plezierige stuk afdalen kom je weer terug in Yaiza en gingen wij weer richting El Golfo, het groene meer om terug naar de auto te gaan. Een leuke rit om zo de verschillende landschappen die Lanzarote te bieden hebben met elkaar te combineren. 

Wind

Op Lanzarote heb je altijd te maken met wind. Soms zelfs zoveel wind dat je toch met samengeknepen billen op je zadel zit of er letterlijk vanaf geblazen wordt. Laat je hoge velgen maar thuis is over het algemeen het devies. Wil je de wind nog wat meer opzoeken dan moet je naar het noord westen van het Eiland naar La Santa en la Famara. Prachtig om naartoe te fietsen, je kan daar echte zandduinen spotten en soms liggen die ook op het asfalt maar zeker een leuke afwisseling. Zo hebben wij dat ook gedaan. Door het nationaal park Timanfaya, het dorp Mancha Blanca door Tinajo doorkruisen een prachtige afdaling naar La santa om vervolgens tegen de wind in met 11 km/h te klimmen naar Soo en van Soo richting La Vegueta compleet gezandstraald worden tussen de zandduinen weer richting Mancha blanca en naar Puerto del Carmen te fietsen. 

Lanzarote is een fantastisch eiland om te trainen. De wind is een constante factor en kan heel heftig zijn. Automobilisten houden wel echt heel veel rekening met je en dat geeft toch wel een heel fijn gevoel. Er zijn genoeg mooie routes te maken! 

Routes

Hieronder vind je de bestanden en routes die in dit artikel worden besproken. Doe er je voordeel mee!

Where to stay

Verblijven deed ik in de kustplaats Puerto del Carmen. Puerto del Carmen is een prima uitvalsbasis voor mooie fietstochten. Je kan gelijk stukjes klimmen of richting de hoofdstad juist wat vlakker fietsen. Ook ten opzichte van het vliegveld is het een perfecte locatie. Je bent binnen de kortste keren bij jouw hotel of appartement en op de fiets!

Leave a Comment

Your email address will not be published.