BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Fietskleding gids voor de winter

Als de temperaturen richting de ‘single digits’ gaan, dan weet je genoeg: de winter is in aantocht. Voor velen het moment om de fiets op te bergen of om stiekem nog te kijken naar een mooie winterbestemming, zoals bijvoorbeeld Tenerife. Voor diegenen die lekker door willen blijven fietsen, hebben we een mooie gids samengesteld voor fietskleding in de winter. Want een ding is zeker, je kunt niet zonder jas naar buiten als het winter is. We hebben de gids opgedeeld in boven- en onderkleding en geven je richtlijnen voor wanneer je wat aan zou kunnen trekken. Want eerlijk is eerlijk: kleding blijft persoonlijk.

Disclaimer

Deze gids is geschikt voor de herfst en de winter, als de temperatuur onder de tien graden is, of als het volgens de gevoelstemperatuur onder die grens komt. We gebruiken uiteraard voorbeelden van onze partner Etxeondo. In deze gids vind je ook eigen tips en ervaringen. Tenslotte hebben wij geen productgids nodig om te weten wat we wanneer aan zouden willen trekken. Heb je vragen of aanvullingen? Drop ze in de comments of stuur ons een bericht.

Onderkleding

Vroeger droeg men nog een lekker wollen hemd, maar tegenwoordig zijn er hoogwaardige ondershirts die vocht afdrijven en je altijd warm houden. Als het ’s winters koud is, dan dragen wij altijd een thermoshirt met lange mouwen. Je hebt soms wat dunnere shirts, maar over het algemeen draag ik, Sander, een ietsje dikker shirt. Dan zit je altijd goed. De baselayer Iluna van Etxeondo is er in de kleur zwart. Daarmee zit je eigenlijk de hele winter goed. De technische stof beschermt je bij temperaturen van -5 tot 12 graden. Niks meer aan doen dus. Ik vind het persoonlijk wel fijn als de achterkant ook over je billen heen kan als je rechtstaat. Anders krijg je zo’n koude rug.

Kort of lang ondershirt

Er zijn altijd mensen die liever met korte mouwen ondershirts fietsen. Dat kan. Ik moet zeggen dat ik dat zeker bij temperaturen richting de nul graden helemaal niks vind. Als je dan toch met korte mouwen wilt rijden, dan is de Epela baselayer van Etxeondo goed genoeg om je boven de vijf graden warm te houden. Licht, technisch hoogwaardig en lekker strak aansluitend. Zonder mouwen zou ik niemand aanraden, maar goed, dat is ook een persoonlijke keus.

Broek

Deze gids is geschreven in de volgorde van aankleden. Tenminste, zoals ik, Sander, me meestal aankleed. Dat is dus shirt eerst, dan broek, dan de rest. In de winter heb ik tijden lang met enkel beenstukken en een korte zomer broek gereden. Dat was oké tijdens de rit, maar achteraf had ik rode vlekken van de kou. Niet best dus. Vandaar dat ik in de winter altijd met een lekkere warme, gevoerde lange broek rijd. Mijn weapon of choice? De Orhi lange broek. Qua fit, qua zeem en qua voering de fijnste broek die er is. Het is even een investering, maar hier ga je geen spijt van krijgen. Van -2 tot 14 graden heb je hier plezier aan. Als je iets minder budget hebt, kun je ook voor de KOM bib tights gaan. Voor lange ritten is de Exo Thermodry uit de Endurance collectie een mooie.

Bovenkleding

Tot nu toe was het vrij overzichtelijk. Broek, ondershirt. weinig aan doen. Qua bovenkleding wordt de keuze wat ruimer. Daarmee wordt de persoonlijke voorkeur en variatie ook groter. Want rijdt je met een extra shirt onder je jasje? Rijd je met een lange mouwen shirt en dan een vest? Of rijdt je met een exztra dik jack en dan enkel een thermo? Dat is echt een persoonlijke voorkeur.

Jacks

Als het kouder is, dan wil je eigenlijk altijd een jack aan. Zelf rijd ik met het 76 jack van Etxeondo en die kun je eigenlijk altijd inzetten. De indicatie temperatuur is van -2 tot +12 graden en daarmee kun je dus bijna de hele winter vooruit. Als het echt kouder wordt dan -2 kun je overwegen om een regen/windjack extra te dragen of een extra shirt (een regulier shirt) te dragen. De 76 heeft ook stof met een windstopper en dat is zeker in Nederland geen overbodige luxe.

Als de temperaturen iets hoger zijn, dan is het Arri jack een goed alternatief. Eigenlijk is deze bedoelt voor temperaturen van +6 tot +18. Hoewel boven de 15 graden bij mij echt geen jack meer uit de kast komt. Een belangrijke overweging om in plaats van de 76 voor de Arri te kiezen is de kans op regen. Bij regen zuigt de Arri zich vol. Dat wil je niet.

Vest/jasje

De combinatie van een vest met een lange mouwen shirt gebruik ik zelf vrij weinig. Ik ben meer van de mouwstukken. Het kan wel een goede optie zijn als het een beetje wisselvallig is en de zon toch wil doorkomen. Dan ben je net wat flexibeler met bijvoorbeeld een IBAI shirt (dat ook nog waterafstotend is) met daarover heen het Arri vest. Ik rij zelf vaak met het Busti vest, maar dat is natuurlijk niet genoeg als het rond de vijf graden is.

Sokken

Warme voeten. Wie wil dat nu niet? In de winter kun je niet meer aankomen met de dunne zomersokjes. Dikkere wintersokken dus. Denk daarbij niet aan de geitenwollen sokken van je grootvader, maar gewoon aan fijne, wintersokken zoals de Bero variant. Voor zowel mannen als vrouwen, in verschillende kleuren. Hoewel het in sommige omstandigheden lastig is om jouw voeten warm te houden, doen deze sokken heel veel. In combinatie met overschoenen kun je tot onder nul doorfietsen. Zorg dan. welvoor gevoerde overschoenen.

TIP: als je echt last hebt van koude voeten kun je ervoor kiezen om net voor je rit warmte pads, zoals deze in je schoenen te stoppen. Zeker een uur lang, extra warme voetjes!

Hoofd en nek

Een van de meest onderschatte zaken is het warmteverlies via je hoofd. De schattingen lopen wel wat uiteen, maar 20 tot 30 procent van de warmte verlaat je lichaam via je hoofd! In de zomer is het dus raadzaam om een heel dun hoofddeksel op te hebben, zodat je de warmte goed kwijt kunt. In de winter is het dus exact andersom. Binnen houden die boel. Ik gebruik eigenlijk twee dingen om m’n hoofd warm te houden

  1. Een buff, die kun je ook als een soort bandana gebruiken. Prima te doen als de temperatuur ongeveer vijf graden is. Als het te warm wordt, kun je ‘m laten afzakken tot om je nek, of je stopt m in je achterzak.
  2. Een cap. De skull cap van Etxeondo is echt een aanwinst. Super simpel mee te nemen, zit lekker op je hoofd, zelfs bij een groot hoofd als ik heb, en hij houdt heerlijk warm.

De buff gebruik ik ook als het echt fris is, zo rond de nul tot twee graden. Dan is het echt perfect ook als de wind snijdend is.

Regen

Als het regent in de winter, dan is fietsen echt niet zo leuk als altijd. Wij kunnen het weten, want in mid winter, januari, reden we een rondje Posbank. Dat was op z’n zachtst gezegd een interessante ervaring. Regen is een killer. Je hebt echt een waterafstotende broek nodig, een regenjack (zoals de shakedry of busti) en vooral waterdichte schoenen. Want als je voeten eenmaal nat worden, met rijwind, dan krijg je heel snel bevroren voeten. Ook zijn koude handen niet heel erg fijn en welke handschoenen je ook aantrekt, die worden zeiknat. Als het een beetje miezert, prima, maar bij echte regen wordt het sowieso een kort ritje.

Extreme kou

Extreme kou, dus onder de nul graden, hoeft geen probleem te zijn om te gaan fietsen. Houdt er wel rekening mee, dat jouw lichaam niet makkelijk opwarmt. Beperk de lengte van je rit tot ongeveer 1,5 uur en trek voldoende lagen aan. Een buff, warme overschoenen, dikke sokken, thermoshirt, extra ondershirt en handschoenen zijn dan een must. Wees vooral alert, want als je eenmaal te ver van huis bent en je hebt bevroren vingers of tenen, dan kan je echt van een koude kermis thuis komen.

Handschoenen

Zelf heb ik een haat-liefde verhouding met handschoenen. Bij de fietsclub waar ik lid was, waren handschoenen verplicht bij temperaturen van zes graden en lager. Terecht, maar als ik echte winterhandschoenen aantrek, dan krijg ik bij temperaturen van vijf graden toch snel zweet handen. Dan worden je handschoenen nat en ja, dan krijg je juist weer koude vingers. De Esku van Etxeondo zijn een mooie middenweg. ALs je echt in weer en wind rijdt, zelfs met vrieskou, dan zijn de GARE handschoenen de go-to pieces. Waterafstotend, tegen de kou. Allesbehalve gaar dus.

Overschoenen

Niet onbelangrijk in jouw garderobe: overschoenen. Ik heb zelf twee type overschoenen thuis:

  • Regenhoesjes
  • Winteroverschoenen

De regenhoesjes of regenschoenen zijn enkel bedoeld om het ergste water buiten te houden. Als het plenst, dan komt er gewoon water via de onderkant naar binnen (en stroomt het ook langs je been de schoenen in). Je houdt het dus nooit helemaal droog. Het kan aan het merk liggen dat ik thuis heb, maar ik ben er nooit heel enthousiast over geweest.

Voor de winterschoenen heb ik al meer dan 15 jaar dezelfde en die vind ik super. Heerlijk warm, gevoerd van binnen en ze stoten water af. Bij extreme kou zul je toch na 1,5 uur wel naar binnen moeten, maar in de normale winteromstandigheden kom je twee tot drie uur goed door.

Leave a Comment

Your email address will not be published.