BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Fietskledinggids voor beginnende fietsers

Als je gaat beginnen met wielrennen of gravelen, dan is het belangrijk om met het juiste materiaal voor de dag te komen. Let wel: dat is niet per se het nieuwste, of ‘het mooiste’ materiaal. Het is het materiaal wat jij fijn vindt en wat bij jou past. Een van de belangrijkste dingen is goede kleding. Dat klinkt als een open deur, maar de verkeerde kleding kan jouw eerste ritje negatief beïnvloeden. Maar wat is de juiste kleding voor de beginnende fietser? Wat heb je écht nodig? Wat kan ook later wel aangeschaft worden? Wij nemen je mee in de fietskledinggids voor beginnende fietsers. Want wij willen jou helpen om zo veel mogelijk plezier te krijgen in het fietsen.

Enthousiasme is een goede graadmeter

Als je begint met wielrennen of gravelen, wil je niet gelijk honderden euro’s uitgeven aan kleding. Zeker niet als je nog niet weet of je er wel mee door wilt. Een veel gehoorde reactie is dat mensen heel enthousiast beginnen, veel geld uitgeven aan het nieuwste van het nieuwste om dat dan 3 maanden later met pijn in het hart weer te verkopen op Marktplaats of Vinted. Zonde. Wij vinden wielrennen en gravelen fantastisch, maar als het niks voor jou is, dan is het niks voor jou.

Dan nu naar de basis. Wat heb je écht nodig? En hoe kun je dat in eerste instantie budget vriendelijk aanschaffen? Want als je om je heen kijkt dan zie je waarschijnlijk strak gesoigneerde vrouwen en mannen in de meest uiteenlopende outfits.

De basis

Als je begint met fietsen, dan heb je in ieder geval deze dingen nodig:

  • Fietsbroek: een goede fietsbroek is van levensbelang. Waarom? Als de broek en met name de zeem niet goed zit, dan houd je er snel klachten aan over en dat gaat ten koste van jouw fietsplezier. Maar hoe weet je of je de goede broek te pakken hebt?

Zeem

  • het allerbelangrijkste is de zeem. De zeem in de broek bepaalt voor 99% of het een fijne broek is ja of nee. De zeem moet goed strak op je huid zitten. Ja, je leest het goed. Op je huid. Dus geen ondergoed. Wen er maar aan.
  • Dikte van de zeem: Het belangrijkste is dat de zeem enige dikte heeft, zodat op de drukpunten (bij je zitbotten, bij je schaamstreek) genoeg protectie hebt. Er zijn verschillende broeken voor dames en heren. Let daar ook op, want het vrouwelijke lichaam is net even anders dan het mannelijke lichaam en andersom. Daar zijn die broeken ook op gemaakt, dus doe je zelf een plezier.
  • Positie en grootte. Een te smalle zeem helpt niet en een te grote zeem zorgt weer voor drukplekken en wrijving waar je dat niet wilt. Ook de positionering is belangrijk. Zie ie te ver naar voren? of te ver naar achteren? Dat merk je alleen als je in fietshouding op je fiets zit.
  • Strak op het lijf. Een goede broek zit strak. Je hebt geen lubberende stof bij de billen of bij de bovenbenen. Een strakke broek zorgt voor zo min mogelijk wrijving, dus zo min mogelijk issues.

Eigen keus

Onthoud goed dat iedereen zijn voorkeuren heeft. Zo rijden wij graag met de zemen van Etxeondo. Maar weet dat Wout van Aert, geen misselijke renner, een van de goedkopere zemen van Bioracer in zijn AGU broekje laat naaien. Idem voor een Annemiek van Vleuten en consorten. Iedereen heeft een eigen voorkeur. Dus als jouw buurvrouw, fietsvriend(in) of een wildvreemde zijn voorkeur aan jou op wil leggen, blijf dan vooral dicht bij jezelf en wat jij fijn vindt.

Nieuw

Een broek kun je het best nieuw kopen. De zeem is dan nog niet gebruikt en is ook nog niet vervormd. Als je de broek nog retour wilt sturen is het wel zo schoon om even wat ondergoed aan te houden bij het passen. Houd daar dus wel rekening mee. Als ie met ondergoed NET te strak zit, is ie waarschijnlijk perfect. Dan hoor je de vraag: heb ik als beginnende fietser dan een dure broek nodig? Ons antwoord is eigenlijk ‘nee’. Als je begint met fietsen dan begin je met kortere afstanden. Niemand rijdt gelijk 200 kilometer op een dag. De goedkopere broeken zijn daar meer dan geschikt voor. En als je helemaal gek bent van fietsen, net als wij, dan kun je altijd upgraden. En als je het niks vindt, dan ben je niet gelijk 200 euro kwijt. Win-win.

Fietsshirt

Voor de beginnende fietser is er genoeg te kiezen als je een mooi fietsshirt wilt kopen. Hiervoor geldt vooral: wat vind jij fijn zitten? In groepjes wordt soms wel eens gekeken naar ‘wat heb jij aan’. Ons advies: niet mee bezig zijn. Wil jij lekker rondrijden in een wijd shirt? Lekker doen. Wil je het liefst een strakke ‘pro-look’? Go for it. Wil jij rondrijden in de gele trui? Dat vinden wij een stapje te ver, maar goed, dat is ook een kwestie van smaak en een beetje respect voor tradities.

Het allerbelangrijkste is dat je een shirt koopt wat jij mooi vindt en wat lekker zit, maar wat vooral ook past bij de omstandigheden. Dus op hele warme zomerdagen zijn korte mouwen een must, maar adviseren wij de extra dunne zomer shirts, zoals deze voor dames en deze voor heren.

Als je in de winter begint met fietsen dan is een lange broek, een shirt met lange mouwen en of een jack wel heel fijn.

Sokken

  1. Fietsshirts: Kies een shirt dat gemaakt is van ademend materiaal en dat goed vocht opneemt. Sommige shirts hebben ook een zonbeschermingsfactor om te beschermen tegen de zon.
  2. Fietsshorts: Zoek naar shorts met een comfortabele pasvorm en gemaakt van ademend materiaal. Sommige shorts hebben ook een zeem, wat kan helpen om druk op het zitvlak te verminderen.
  3. Fietstenues: Als je lange afstanden gaat afleggen, kan het dragen van een fietstenue handig zijn. Dit is een set die bestaat uit een fietsshirt en fietsshorts die samen dragen. Ze zijn meestal gemaakt van ademend materiaal en hebben een comfortabele pasvorm.
  4. Regenkleding: Als je in een gebied woont waar het vaak regent, kan het handig zijn om regenkleding te hebben om te dragen tijdens het wielrennen. Zoek naar een regenjas en regenbroek die gemaakt zijn van ademend materiaal en die goed passen over je normale wielrenkleding.
  5. Handschoenen: Handschoenen kunnen helpen om de druk op de handen te verminderen en om te beschermen tegen de zon. Zoek naar handschoenen die gemaakt zijn van ademend materiaal en die een comfortabele pasvorm hebben.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je kleding goed past en comfortabel zit. Als je kleding te strak of te los is, kan dit leiden tot oncomfortabel en zelfs gevaarlijk rijden. Zorg ervoor dat je de tijd neemt om de juiste kleding te kiezen voordat je begint met wielrennen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.