BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Fietsroute in Noord-Drenthe: dwars door het veen

Norg is een pittoresk dorp in het noorden van Drenthe. Karakteristiek met een echte ‘brink’ waar uiteraard de kerk het middelpunt is. Het dorp met nog geen 3000 inwoners is een heuse toeristische trekpleister. Veel ‘uitspanningen’ waar je heerlijk kunt neerploffen na een ritje in de zon. Als je een mooie fietsroute in Noord-Drenthe zoekt, dan kun je wat mij betreft goed beginnen in Norg. Het dorp is niet voor niets ook de startplaats voor de bekende ‘Veldslag om Norg’, een groot MTB-event in het najaar. Wij reden twee routes vanuit Norg, elk net een andere kant op. Deze route gaat richting het Zuid-Westen. Zeker op een heiige lentemorgen is het een beauty. 

Bospaden en natuur

Drenthe heeft veel plekken die zijn aangemerkt als Nationaal Park of als Natuurmonumenten bescherm gebied. Het wil zeggen dat je veel mooie plekken tegen gaat komen op een rondje door deze noordelijke provincie. Voor deze fietsroute rijden we direct richting de Langeloërduinen. We rijden over mooie bospaden richting het dorpje Een. Daar is er maar één van. Let wel op: het eerste deel van de route is minder geschikt voor grote groepen. Houd daar dus rekening mee, dit is een route voor een groepje van max 3-4 rijders.

Koloniën van Weldadigheid

Vanaf Een gaat het in de richting van Veenhuizen. Hier vind je een van de Koloniën van Weldadigheid. Ooit opgericht om de armen een beetje toekomst te bieden. Veenhuizen was echter een van de ‘gesloten’ koloniën. Een gevangenis, waar ook tot heden nog steeds een ‘tuchtinstelling’ is. Veenhuizen is een levend museum, met huizen die namen als ‘Orde en Tucht’, ‘Kennis is Macht’ en Arbeid’ of ‘Helpt Elkander dragen.’ Het is wel meer dan een stop waard, dus mocht het op je route liggen, neem dan de tijd voor een rustige rit door de generaal van de Boschweg en een bezoek aan het gevangenismuseum. Historisch gezien heel interessant. Mocht je beginnen en eindigen in Veenhuizen, doe dat dan bij Maalluist.

Fochteloo – Fochteloerveen

Eenmaal voorbij de kolonie kom je door het ‘werk’ wat de verpleegden (een mooi eufemisme) in de kolonie hebben aangelegd. Fochteloo en het Fochteloerveen zijn daar een uitzondering op. Prachtige natuur, echt veengebied, met mooie kleurschakeringen en waar je nog mooi vogels kunt spotten. Een must op een fietsroute door Drenthe, zo’n stukje. We rijden ernaartoe op de grens van Friesland en Drenthe. De Drentseweg is schitterend. Enige nadeel is dat er ook auto’s doorheen mogen rijden. Dat is dan net jammer. 

Via dit prachtige natuurgebied draai je richting Ravenswoud. Dit is typisch een plek waar de ontginning van het veen heel duidelijk zichtbaar is. Er zijn allerlei ‘Wieken’, het hele dorp is eigenlijk ontstaan vanwege de ontginning/turfwinning. We rijden door de rechte straten en via een van de wieken langs de uitkijktoren ‘de zeven’. Vanaf hier ga je weer de provincie Drenthe in, op weg naar Bovensmilde. 

Door de weilanden

We rijden nog even met een hoekje richting de onderkant van het Fochteloerveen. Daarna volgen we de lange N-weg richting Norg terug. Dat is prima te doen, alhoewel de variant die via Westervelde loopt eigenlijk beter is. Je gaat dan naar links op de kolonievaart, pakt de eerste rechts en rijdt dan langs ‘de boefjes’, achterlangs bij het grootste munitiedepot van Nederland. Eenmaal in Westervelde, kun je nog even stoppen bij het Hunebed D2. In de buurt is ook Hunebed D1, bij Steenbergen en die is eigenlijk wel iets mooier. Via de molen van Norg kom je weer terug op de Brink, waar je bij ’t Wapen van Norg een prachtig terras hebt. Zo heb je een mooi rondje van 50+ kilometer onder de wielen. 

Als je er ongeveer 30km aan vast wilt plakken, dan kun je bij appelscha richting Oude Willem en dan pak je het Nationaal Park Drents-Friese Wold mee. Bij Diever draai je dan weer terug omhoog en rij je langs het blauwe meer. 

Veenhuizen

Dit gevangenisdorp behoeft wat extra uitleg. Het is bijzonder om hier rond te lopen. Zeker als je bedenkt dat dit een gevangeniskolonie was en als je bedenkt dat er nog steeds 1000 gedetineerden in de aanpalende gevangenis zitten. Dit zijn niet de lichtste criminelen. Verder heb je hier dus alle monumentale huizen, met de specifieke beschildering en benaming. Ook het tweede gesticht, waar het gevangenismuseum gevestigd is, heeft iets bijzonders. De begraafplaats, ook wel ;het vierde gesticht’ genoemd, heeft iets aparts. De verschillende gelovigen en rangen en standen liggen apart.

Als je hier een paar uurtje rondloopt, dan kun je daarna heerlijk genieten van een biertje bij Maallust. De lokale brouwerij heeft een mooie uitspanning, waar je ook Piepers en Paupers vindt, met echt lekkere frieten en eigengemaakte kroketten. Ook voor de kaasliefhebbers is er Kaaslust. Voetbalvereniging Veenhuizen ligt er naast. Zouden zij de beste derde helft van de Kelderklasse hebben?

Wil je wat langer blijven? Slaap dan bij Bitter & zoet, waar je ook lekker kunt eten. Ook Klein Soestdijk is een prachtige overnachtingslocatie. Misschien een slechte grap, maar zet je fiets goed op slot.

Fietsroute Noord-Drenthe

Hieronder vind je de route die wij reden. Mocht je nog meer inspiratie zoeken, dan vind je die o.a. via dit artikel van local Nynke, die de VAM-berg beklom.