BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Gravel in Bolzano

Overweeg Bolzano, ook wel Bozen genoemd, eens als je met fietsvriendinnen een trip aan het plannen bent. Dit is een stad en omgeving waar je alles zult vinden. Het is niet lang vliegen (naar Verona en dan met de trein) of je kunt vanaf Utrecht helemaal met de trein naar Bozen. Door lange wachttijden bij Schiphol of zoekgeraakte bagage is dit laatste misschien zelfs de snellere optie 😉.

Bolzano barst van de heerlijke restaurants, zoals bijvoorbeeld diner bij Italia & Amore of lunch bij Corte. Wat natuurlijk niet mag ontbreken in de trip is een wijnproeverij en dan voornamelijk één waar ze Lagrein serveren. Dat is de lokale druifsoort, die ze bij Schmid Oberrautner vermaken tot heerlijke wijnen. In oktober was het te koud om in hun prachtig aangelegde tuin te zitten, maar anders kun je daar wel uren blijven hangen. Op een regenachtige dag zijn er ook een aantal opties; je kunt bijvoorbeeld Kasteel Runkelstein bezoeken, waar je vanaf de toren geweldig uitzicht hebt over de vallei met alle wijngaarden. Of je kunt naar het Archeologisch Museum, waar het hele verhaal van Ötzi the Iceman te lezen en bekijken is. Ook leuk voor mensen die niet van musea houden!

Maar als je deze trip plant gaat het in de eerste plaats natuurlijk om het fietsen. Daar hoef je je in deze omgeving ook geen zorgen om te maken. Bolzano is de startplaats van de Giro della Dolomiti, een etappekoers voor amateurs, met etappes die garantie geven op mooie uitzichten en geweldige klimmen. Maar ook met een gravelbike kun je hier goed uit de voeten. Om de stad uit te komen gebruik je de ‘piste ciclabili’ een mooi aangelegd fietspad waardoor je in no-time buiten de stad fietst. Daarna kun je een combinatie verwachten van fietspaden tussen de appelboomgaarden met links en rechts de bergen en onverharde wegen tussen de wijnranken. Wil je klimmen op gravel, dan kan dat ook, maar zorg dat jij en de rest van de groep goede klimbenen hebben, want hier is alles stijl. Stijgingspercentages van 15% zijn geen uitzondering, soms zitten er zelfs uitschieters van meer dan 20% tussen. Maar is dat het waard? Zeker weten! Na een lange ochtend op de fiets zit je op 2500 meter en heb je de stenen mannetjes, Stoaner Mandl, bereikt. Wandelaars en fietsers stapelen hier stenen op tot kleine torentjes & elk bezoek ziet het er dus weer anders uit vanwege weersomstandigheden en nieuw gemaakte stapeltjes. Afdalen is leuk, maar uitdagend en let op dat je niet per ongeluk één van de mtb- of wandeltrails pakt. Voorbereiding van de route is essentieel als je in dit gebied wilt gravelen.

Kortom is Bolzano een perfecte stad om vanuit te vertrekken voor uitdagende gravelritten met prachtige uitzichten en bij terugkomst heerlijk te relaxen met Italiaans eten of een wijnproeverij.  

Leave a Comment

Your email address will not be published.