BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Gravel in Midden-Limburg – Land van Grind en Zand

Fietsen in Limburg staat voor velen synoniem aan fietsen in Zuid-Limburg. De routes van de Amstel Gold Race, Klimclassic en de Volta Limburg Classic. Met bekende namen als Bemelerberg, Cauberg en de Eyserbosweg. Bijna iedereen met een racefiets heeft zijn eerste klimkilometers in Zuid-Limburg gemaakt. Maar de langgerekte, voormalige mijnprovincie heeft veel meer te bieden. Routes voor gravel bijvoorbeeld. Het platform Land van Grind en Zand, dat onlangs gelanceerd is, heeft een keur aan mooie gravelroutes voor diegene die Zuid-Limburg op de racefiets heeft uitgespeeld. Vandaag zoomen we in op een van deze routes, Glamour Gravel in Midden-Limburg, gemaakt door Leandra Bisschops.

Startplaats Neer

De regio Midden-Limburg is een vaak vergeten regio, zeker als het om gravelpaden gaat. Al snel trekt men naar de oosterburen, of verliest de gravelfietser zichzelf in de paden van het Brabantse land. Deze route, die iets meer dan 60 kilometer meet, begint in het plaatsje Neer. Dit kerkdorp, gelegen in het Leudal, ligt vlak langs de maas en herbergt niet alleen een mooi kasteel (Neyenghoor) maar ook twee watermolens, meerdere kloosters en in totaal vier kappellen. Met recht een kerkdorp te noemen. Mocht je voor je ritje nog de zegen willen vragen, dan zit je bij de start goed. Die ligt namelijk naast de Sint-Martinuskerk. Handig.

Heldense bossen

Vanuit neer ga je in noordelijke richting langs de rivier de Maas richting Kessel, waar je al snel de eerste mooi gravelstroken tegenkomt. Al vrij snel als je Kessel hebt verlaten duik je de Heldense bossen in, waar de knisperende ondergrond je toelacht. Mooie lange gravelstroken, waar je kunt genieten van de omliggende natuur. Onderweg kom je ook nog eens wat historie tegen, zoals het oorlogsmonument net voor het 20 kilometerpunt. Vrij rap daarna kom je op een prachtige brede gravelstrook, die je richting het Limburgse Panningen leidt. Voor mij een naam die altijd verbonden is met het amateurvoetbal.

Overgangen

De 60 kilometer lange gravelroute gaat niet enkel over gravelpaden. Ik denk dat dit in Nederland bijna wishful thinking is, met onze goede infrastructuur en strakke fietspaden. Niet voor niets worden we daarom geroemd in binnen- en buitenland. Na de mooie gravelweg, weg 208, moet je weer even over het asfalt heen bij Panningen en Beringe. om verderop bij Marisberg je weer te voorzien van mooie, onverharde stroken. Zoals deze hieronder.

Helenavaart

Na ongeveer 40 kilometer steek je de Helenavaart over en volg je die voor een flink stuk. Dat is heerlijk fietsen. De Helenavaart is in totaal bijna 16 kilometer lang en loopt deels door Noord-Brabant met het leeuwendeel in de provincie Limburg. Het kanaal is aangelegd in de 19e eeuw om de ontwatering van de aanpalende veengebieden te faciliteren. Het is best grappig dat deze vaart parallel aan het Kanaal van Deurne loopt. Uiteindelijk mondt ie uit in het ‘Grand Canal du Nord’. In deze route maak je op een gegeven moment ‘de switch’ van het Helenakanaal naar het Deurns kanaal en de Noordervaart. Het is langzaam weer tijd om richting Neer te rijden. Een mooi, lang gravelpad, dat bijna tot aan Nederweert gaat brengt je via het gebied de Waterbloem weer terug bij het startpunt. TIp van ons: neem even iets te drinken of te eten bij het ‘Radhoes Neer’. In dit voormalige gemeentehuis van Roggel en Neer zit nu een uitspanning waar je nog een biertje kunt doen of in de zomer ook een (ambachtelijk) ijsje kunt krijgen. Top!

Gravel in Midden-Limburg – Gravelroute ‘Glamour Gravel’

Leave a Comment

Your email address will not be published.