BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Gravelen als een koning(in) in de omgeving van Utrecht

Voor gave gravelroutes denk je al snel aan Brabant, Drenthe of de Achterhoek. Maar niets is minder waar; op eeen steenworp afstand van de Randstad, ontdekten we een heel afwisselende graveltocht. Deze 77 kilometer lange route brengt je over de heide van Hilversum, door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug en langs de mooiste villa’s. Een graveltocht met een koninklijk tintje, want ook paleis Soestdijk slaan we niet over. En wat dacht je van een ritje over de landingsbaan van Vliegbasis Soesterberg? Hier kun je echt gravelen als een koning(in)!

Tekst en foto’s: Nynke Cuperus

Mooie startplek

We overnachten op ‘Natuurcamping Fazantenhof’, een camping verscholen in de bossen tussen Lage Vuursche en Hollandsche Rading. Op amper twee kilometer afstand van niets minder dan Kasteel Drakensteyn – beter bekend als de woning van Prinses Beatrix. De route begint op ongeveer een kilometer van de camping. Een goede tip dus als je gaat gravelen in de omgeving.

Het is er ‘s nachts pikkedonker en superstil. Daardoor slapen we fantastisch. In de ochtend worden we wakker van het geluid van fluitende vogeltjes en als we aan het ontbijt zitten, schijnt de zon tussen de bomen door. Als dat geen vakantie is? Wat ons betreft is deze camping zeker een aanrader om relaxt aan je fietstocht te beginnen als je niet uit de buurt van Utrecht komt.

Ga jij voor het eerst bikepacken? Lees dan ook deze tips:

Vliegveld Hilversum & parkeren

Na een koffietje stappen we op de fiets. We slingeren over asfaltwegen langs mooie boerderijen in de richting van Vliegveld Hilversum. Mocht je niet in de buurt van de route overnachten, dan is dit ook een prima plek om je auto te parkeren en op de fiets te stappen. 

Gravelheaven

We fietsen verder richting het noorden, naar de Hoorneboegseheide om precies te zijn. Hier fietsen we over gravelpaden zoals je ze wilt zien; zonder kuilen en door de mooiste natuur. Jammer genoeg loopt de route slechts over een klein deel van de heide en nemen we al snel weer afscheid van dit prachtige stuk. Maar je zou hier gemakkelijk nog een paar kilometer extra aan de route kunnen toevoegen. Daar ga je zeker geen spijt van krijgen. 

Pech

We genieten enorm van het lekkere weer en de mooie natuur. Helaas krijgen we plotseling te maken met wat tegenslag; na zo’n twintig kilometer loopt mijn band binnen een paar seconden leeg. We pompen hem op en het lijkt te helpen. Maar na drie kilometer is het opnieuw raak, en dus zit er niets anders op dan hem vervangen… Ook dat hoort helaas bij avontuur!

Een koninklijk tintje

Na een stukje mtb-track, dat overigens goed te doen is op een gravelbike, fietsen we in de richting van Soestdijk. Beter bekend van Paleis Soestdijk, waar koningin Juliana tot haar overlijden in 2004 woonde. We fietsen over de Koningslaan – een heel mooi gravelpaadje van precies 1 kilometer lang dat tussen hoge bomen doorloopt. Aan het einde staat de Naald van Waterloo, een monument ter ere van koning Willem ll. We vangen nog een glimp van de paleistuin op en rijden dan in de richting van de Soesterduinen. Hier loopt een leuk glooiend fietspaadje door de duinen. 

Lunch

Nu we zo’n 45 kilometer in de benen hebben, krijgen we zin in lunch! Op iets meer dan een kilometer na het Hilton Hotel wijst aan de linkerkant van het bospad een bordje naar restaurant ‘t Hoogt. Hier vind je een prima terras. We bestellen beide een Italiaanse bol met zalm en krijgen een flink bord vol. Door deze lunch kunnen we er wel weer even tegenaan. Maar al snel staan we weer stil. Na amper een kilometer komen we namelijk wel een hele opmerkelijke medeweggebruiker tegen… een slang!

Kozakkenput

We steken de A28 over en komen dan in een ander mooi natuurgebied; de Kozakkenput bij Zeist. Dit gebied bestaat uit heide, akkers, en bos. De oude lanen die het gebied doorsnijden zijn perfect om te gravelen in de omgeving Utrecht. We maken een mooie lus en fietsen dan weer in de richting van Soesterberg. 

Vliegbasis Soesterberg

Hoewel we het grootste deel van de tocht er op hebben zitten, wil dat niet zeggen dat de route nu minder spannend wordt. De landingsbaan van Vliegbasis Soesterberg wacht namelijk op ons. Zo’n honderd jaar geleden stegen hier de eerste militaire vliegtuigen op en lang was het een belangrijke militaire basis voor ons land. Tegenwoordig zijn de vliegbasis en het gebied eromheen bestemd voor cultuur en recreatie. En dat betekent dat je hier fantastische sprintjes kunt trekken over het gladde asfalt van de brede landingsbaan. Kijk ook even naar links, want het gebouw van het Nationaal Militair Museum is gaaf! 

Terug naar de camping

We fietsen nog een kilometer of vijftien door de bossen, onder andere door Landgoed Pijnenburg. Daar vragen we ons natuurlijk af of dit gebied een link heeft met de bekende ontbijtkoek. Maar na even Googelen blijkt dat die is ontstaan in het Brabantse Geldrop.
En dan zit het er alweer op! Tijd voor een warme douche op de camping en biefstuk met friet thuis in Brabant.

Route

Dit is een toffe route door een koninklijk gebied en je kunt er gravelen als een koning(in), in de Utrechtse (en Noord-Hollandse) buitentuinen.

Goed om te weten:

  • Liever een kortere afstand gravelen? Er zijn genoeg punten op de route waar je makkelijk een stuk kunt afsnijden. Zo kun je bijvoorbeeld de onderste lus links laten liggen en van Restaurant ‘t Hoogt via de Soester Hoogt direct naar Vliegbasis Soesterberg fietsen. 
  • Wij fietsten deze route op een zaterdag in april. Ondanks het prachtige weer was het niet druk op de fietspaden. 
  • Naast Paleis Soestdijk, zijn ook Kasteel Groeneveld en Kasteel Drakensteyn vlakbij de route. Maak een extra lusje voor een nog koninklijker tintje. 

Bij ‘Buiten in de Kuil’ in Lage Vuursche drink je na afloop een lekkere borrel op een chill terras. Alles is hier ingericht op fietsers, wandelaars en buitenspelers, dus vieze kleding is geen probleem. Ook een geschikte plek voor koffie of lunch als je op een ander deel van de route van start gaat.

Leave a Comment

Your email address will not be published.