BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

In het spoor van de Tour, op detour door Denemarken

Links van mij is het veld gevuld met prachtig geel. Zover ik kan kijken zie ik de bloemen die later tot koolzaadolie verwerkt zullen worden. De bloemenvelden zijn in bloei vanaf half april tot half mei. Het is een perfecte achtergrond voor een fietstrip met het thema Detour Denmark. Want de Tour de France start in 2022 in Denemarken en iedereen mag dat weten. Want dit is niet zomaar een event voor het land met 5,8 miljoen inwoners (en even zoveel fietsers). Dit is misschien wel hét event van de afgelopen 20 jaar. De wedstrijden van EURO 2020, die in 2021 ook in Kopenhagen plaats vonden vallen hierbij in het niet. Het is een enorme belevenis. Het hele land is erbij betrokken. Dat maakt deze Grand Départ uniek. We nemen je mee in het spoor van de Tour, op Detour door Denemarken. (Deel 2 vind je hier!)

Tekst: Sander Kolsloot Photo’s: Camilla Hylleberg/VisitDenmark, De Fietsjournalist, Sander Kolsloot

Kopenhagen

Terwijl ik met kunst- en vliegwerk een wheelie probeer te maken voor de foto, vergeet ik haast dat ik op de kasseien voor het koninklijk paleis ben. Hier wonen vader, moeder en zoon dichtbij elkaar. Christiansborg, waar de renners over de kleine steentjes zullen stuiteren. Zoals een van mijn reisgenoten grappig opmerkt: ‘dan ga je op jezelf wonen en dan woon je nog naast je moeder’. Fair point.

De stad zelf leent zie niet echt voor een tocht op de racefiets, hoewel de infrastructuur zeer goed op orde is. De mooiste routes, zoals eigenlijk overal in de wereld, vind je zodra je de stad verlaat. Voor de tourrenners wordt er ruim baan gemaakt en op het vlakke parcours, dat o.a. langs de beroemde Lorelei voert, zullen de mannen met de grote motor in het voordeel zijn. Als je toch een keer de stad wilt verkennen, regel dan een stadsfiets en fiets over de verschillende mooie bruggen en langs het water. Met een beetje fantasie doet het denken aan Nederland. Als je klaar bent met jouw rit, dan kun je het beste even naar Tivoli gaan om je daar te vermaken. Een mooi, oud pretpark met een ontspannen sfeer.

Mayoral Approval

De burgemeester van Kopenhagen heeft op deze zondag speciaal tijd vrijgemaakt om ons te ontvangen. Dat de Tourstart in Kopenhagen impactvol gaat zijn, dat lijkt iedereen voor waar aan te nemen. De burgemeester zelf is ook een actieve fietsster. Haar voorganger heeft de Tour mede naar Denemarken gehaald, maar zij gaat er zeker voor zorgen dat de legacy gewaarborgd is. Haar favoriete fietsgebied? Het stuk ten zuid-westen van de stad, in de richting van startplaats Roskilde. Laten we dat nu net in de route hebben opgenomen.

Deens Zeeland

Als we de stad verlaten, is de volgwagen die ons ondersteunt al snel uit beeld. De belangrijkste reden? De route voert over prachtig geasfalteerde fietspaden, langs het water en al snel door velden aan de rand van de stad Kopenhagen. Langs het strand van Brøndby richting de grens met Sjaelland oftewel Zeeland. Op naar de gele koolzaadvelden, naar de typische kerkjes en kleurige vakwerkhuizen, waarmee Denemarken zich onderscheidt van de rest van de wereld. In Kildebrønde vind je zo’n prachtig plaatje. Tijd voor een stop, een plas en een foto om daarna de weg te vervolgen richting Roskilde, waar de burgemeester ons met open armen onthaald.

Vikingschepen en muziekfestivals

Tomas Breddam is een burgervader, zoals je een burgervader voorstelt. Niet te formeel, haast knuffelbaar, maar hij weet waar hij het over heeft. Tegen de achtergrond van het Vikingschipmuseum doet hij het verhaal van de tourstart. Dat verhaal is vooral de logistieke uitdaging voor een stadje als Roskilde. 48.000 inwoners, die 130.000 muziekliefhebbers ontvangen voor het popfestival, dat overlapt met de start van Le Grande Boucle. ‘Ik hoop dat de mensen na de Tour ook blijven voor de muziek’. Promotioneel een ideaal plaatje, logistiek een uitdaging waar de lokale driehoek nog hoofdbrekens over heeft. Dat de de politie gelijktijdig met ons bezoek bezig is met een oefening, laat zien dat Denemarken niets aan het toeval wil overlaten. Ze zijn er klaar voor. Op alle gebieden.

In het spoor van de Tour naar het westen

Terwijl de zon zich van zijn beste kant laat zien, maken wij ons klaar voor de trip richting eindstation Rosnæs. Wat velen nog niet weten, is dat er een uitdagende middag in het spoor van de Tour in het verschiet ligt. Waar de regio in eerste instantie vlak lijkt, ligt er door de werking van zee, aarde en het weer een golvend landschap op ons te wachten. Niks geen vlakke kustlijn of kaarsrechte, aangeharkte wegen. Vanuit Roskilde gaat het eigenlijk direct heuvelop- en heuvelafwaarts. De eerste 30 kilometer van de tweede Touretappe, mooi geflankeerd door gele fietsen in alle dorpjes, zijn eigenlijk geen meter vlak. Pas vanaf de kuststrook bij Holbæk is er een mooi vlak stuk, met een heerlijke, typisch brede tourweg. Voor onze route pakken we het smalle pad strak langs het water. Te smal voor een peloton, maar een must-do voor ons groepje.

Rondje Côte de Asnæs

Bij een start in het buitenland wordt altijd naarstig gezocht naar een mooi heuveltje om de eerste bergpunten uit de delen. Meestal zie je de mindere goden of onbekende helpers in een ploeg meespurten. Een dagje bergtrui is er eentje om nooit te vergeten. Om over de euro’s en aandacht voor de sponsoren nog maar te zwijgen. In de eerste etappe, de vlakke tijdrit, was er met geen mogelijkheid een klim te vinden. Het komt dus allemaal aan op de tweede etappe. Het zwaartepunt ligt rondom Asnæs. Het pittoreske dorpje met bijna 3000 inwoners heeft een paar hellingen die in een Ardennenklassieker niet zouden misstaan.

Côte de Asnæs Indelukke

Hoewel ons originele plan was om het hele heuvelstuk mee te pakken, rijden we uiteindelijk enkel de Côte de Asnæs Indelukke. De afdaling naar de voet is snel en de draai naar de voet is scherp. Hier moeten de kanshebbers op de eindzege goed op hun qui vive zijn. De klim zelf lijkt wel een skischans. 1100 meter lang, met een gemiddeld percentage van 5,8. Het venijn zit ‘m in de staart waar het maximum aan 11% is. Hier laat Bo Hamburger zien, waarom hij prof is geweest. Bo is voormalig rijder bij TVM en aangesloten bij onze groep vanaf Roskilde. Hij legt ons er allemaal op. Bovenop draaien de tourrenners linksaf, wij gaan rechtsaf, door het land richting onze finish.

Côte de Hørve Stræde

Waar wij afdaalden, rijden de renners in de tweede etappe omhoog. Dus even niet in het spoor van de Tour. Had ik al gezegd dat dit een steile heuvel was? Slechts 700 meter in lengte zal dit de profs geen angstzweet geven. Het gemiddelde van 7,7 procent en de maximale stijging van 14 procent zijn een kolfje naar de hand van ene MvdP. Als hij kort staat na de tijdrit, wie weet?

Côte de Kårup Strandbakke

Deze heuvel rijden we in onze route niet maar er ligt vlak voor deze klim ook nog een venijnig stukje, de Disbjergvej. Telkens rij je hier korte venijnige stukjes omhoog. De Côte de Karup Strandbakke is ook weer kort, 1,3 kilometer lang en pakt ook hier weer 7 procent gemiddeld, met een uitschieter naar de dubbele cijfers in de eerste 100 meter. Not too shabby. Wij zien deze beproeving vanuit de hobbelende oude stadsbus die op ons staat te wachten in Ordrup. Een cadeautje van de lokale VVV. De link met de Tour ben ik nog aan het zoeken, maar het is enerverend, op z’n minst.

Strand en wijn

Op de tweede dag van het grand dékart zal menig renner zich weinig van Kalundborg, laat staan Rosnæs herinneren. Het is immers in volle vaart en gestrekte draf richting het toetje van die dag, de prachtige Storebæltsbroen. Voor eenieder die zich niet druk hoeft te maken over tijdschema’s en mogelijke waaiers op deze iconische brug, is een tussenstop en overnachting in het prachtige Strandhotel Rosnaes een aanrader. De locatie is zo uit een lonely planet getrokken. De keuken is van hoge kwaliteit en de bijpassende wijnen komen deels van de naastgelegen STUB wijngaarden. De proeverij die we daar krijgen voorgeschoteld is heerlijk. Het verhaal zorgt voor een prachtige omlijsting van onze avond en een mooie afsluiter van het eerste deel van deze trip.

Routes

Hieronder vind je de route van de complete reis, inclusief de eerste etappes, zoals hierboven beschreven. Je vindt er uiteraard ook meer route inspiratie, als je in onze collecties kijkt! Volg ons ook op instagram (@cyclingdestination.cc) voor meer info en de laatste updates.

Leave a Comment

Your email address will not be published.