BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

In het spoor van La Vuelta Holanda

De start van La Vuelta in Nederland is pas in 2022. Na het uitstel van 2020 geeft dit een mooie kans om Nederland als fietsland op de kaart te zetten. Dat Nederland een mooie fietsbestemming is, dat zien we al terug in verschillende media. Een podium als de Vuelta is een unieke kans. In samenwerking met de Utrechtse Heuvelrug publiceren we een aantal artikelen rondom deze ronde in startplaats Utrecht en directe omgeving. We gingen met een mooi gezelschap op pad om de hoogste beklimming van de Vuelta Holanda te rijden: de Amerongse Berg. Op de site van Utrechtse Heuvelrug hebben we een bestaande route met behulp van Komoot een beetje aangepast.

Auto op Slot

Het is zaterdagochtend 10 uur als ik met mijn racefiets de parkeerplaats opdraai bij Slot Zeist. Het startpunt van deze Vuelta Holanda route ligt in het dorp Zeist, ongeveer 10 kilometer van Utrecht, waar ‘de echte Vuelta’ van start gaat in de zomer van 2022. Op deze rit ga ik, Sander, samen met co-founder Ruben, Rik de Voogd en Alice a.k.a. Gringalice op zoek naar een paar mooie stukken op de Heuvelrug. Daarnaast kijken we gelijk wie het snelst boven is op de klim van de Amerongse Berg. Alhoewel, dat is in eerste instantie het plan.

Terwijl ik nog rustig op mijn telefoon sta te kijken of dit wel de juiste plek is, word ik bijna omver gereden door Rik en Alice, die gezamenlijk deze kant op zijn gekomen. De route van 100 kilometer lijkt in ieder geval veel vreugde te geven. Iedereen is blij, haast uitgelaten. Het weer (grijs, geen zon) en de voorspelling (beetje regen) zouden anders doen vermoeden. Als ook Ruben zich bij ons voegt zit de sfeer er goed in. De fietsen zijn klaar: let’s go!

Majestueuze start

Slot Zeist is een prachtige locatie. Je kunt in dit 17e-eeuwse slot trouwen, een feestje geven, een rondleiding krijgen, picknicken en nog veel meer. Het slot heeft een enorm brede oprijlaan en een mooie grote slotvijver. Echt een plaatje. We weten niet hoe snel we fototoestellen en telefoons moeten pakken om dat vast te leggen. Van hieruit rollen we over de brede slotlaan rechtsaf het dorp uit, richting het buitengebied rondom Driebergen. We gaan langs een aantal favoriete plekken, o.a. Kasteel Sterkenburg. Maar goed. Eerst nog even foto’s schieten.

Driebergen-Rijssenburg

Vanuit Zeist rijd je vrij snel richting Driebergen. Wij slaan bij het vernieuwde station Driebergen-Zeist uiteindelijk rechtsaf en duiken dan net voor Odijk linksaf de Rijnseweg op, later de Langbroekerdijk, die uiteindelijk uitkomt op de T-splitsing bij de eerder genoemde Ridderhofstad Sterkenburg. VOor de toerfietsers onder ons: deze weg is ook de LF4 – Midden Nederlandroute. Ik vind dit zelf een hele fijne weg om te fietsen. Goed asfalt, overzichtelijk, genoeg te zien. Meestal fiets ik ‘m net even wat anders met een lusje via Kasteel Beverweert. Nu pakken we dus de rechte lijn en die stelt zeker niet teleur.

Gooijerdijk – Ruiterberg – Hoogstraat

We slingeren bij het Kasteel naar links om over de Sterkenburgerlaan uiteindelijk naar rechts te draaien, de gooijerdijk op. Dit is nog zo’n fijn stuk. Heel autoluw, het slingert een beetje en als je de wind van de zijkant hebt, dan is er veel beschutting, zowel links als rechts. Heerlijk! Uiteindelijk kruisen we de provinciale weg en we draaien iets verderop de Sandenburgerlaan in. Vlak voor het restaurant stoppen we even voor foto’s. Het is klaarmaken voor de gevreesde combi Ruiterberg – Hoogstraat!

Na het beklimmen van de Ruiterberg rollen we door naar beneden en ik merk dat ik het zwaarder heb dan mijn groepsgenoten. Terwijl ik loop te buffelen fietsen er twee van ons met de handjes los omhoog. Iets klopt er hier niet. Ik ga naarstig op zoek naar de motor in de andere fietsen. Zonder resultaat. De Hoogstraat idem dito. Gelukkig houden ze een beetje rekening met me.

Proloog – STOP!

Net onderaan de Amerongse Berg zit wielercafé Proloog. Ondanks dat we pas 28 kilometer onderweg zijn (een krap uurtje) gaan we toch even een ‘bakkie’ doen. Proloog is een heerlijk wielercafé, de koffie is er altijd goed en de taart is (volgens taalkenners Rik en Ruben) goed! Na een break van ongeveer 30 minuten klimmen we weer op de fiets en klimmen we ook letterlijk naar boven. Hier ligt het hoogste punt van de route van La Vuelta Holanda. Volgens mij was ik niet als eerste boven, dus die blauwe bollentrui gaat mooi aan m’n neus voorbij.

Langs het Kanaal

De route die we rijden gaat uiteindelijk richting de Pyramide van Austerlitz. De directe route is relatief kort, dus we hebben er een lus aan toegevoegd die o.a. Amersfoort aandoet, ook een van de plaatsen die in La Vuelta Holanda zal schitteren. Wij rijden een prachtig stuk langs het Valleikanaal, over het jaagpad op de grens van Gelderland en Utrecht. Het pad slingert mooi, het is op deze herfstzaterdag lekker rustig en de mensen die we tegenkomen groeten vriendelijk terug. Disclaimer: in de zomer en op zonnige dagen is het hier heel erg druk. Groepjes fietsers gaan dan geen plezier beleven. Neem dan als alternatief de route langs het spoor en via Woudenberg richting de Leusderheide. Daar wordt iedereen vrolijk van.

Galgenberg

Amersfoort is niet alleen bekend vanwege de Muurhuizen (UNESCO werelderfgoed), de Koppelpoort en de Amersfoortse kei, maar bij wielrenners ook vanwege de Amersfoortse berg. Volgens de topo heet ie ‘Galgenberg’. Geen keientrekker (geboren Amersfoorter) die dat ding zo noemt. Het is ofwel ‘de Berg’ verwijzend naar de sjieke wijk die er tegenaan ligt, of ‘de Amersfoortse Berg’. Je kunt hier een leuk circuitje rijden, in combinatie met Laan 1914 en dan via de Stichtse Rotonde weer terug. Zo pak je leuk wat hoogtemeters in korte tijd. De Surinamelaan kent zelfs een stukje aan 5% en ook het venijnige stukje bij het Belgenmonument moet je niet overslaan! Er ligt hier een hoop historie en dus ook een hoop zand. Je kunt je lol op.

Opstijgen via Austerlitz en Soesterberg

Uiteindelijk maken wij een klein lusje berg en rijden via de Utrechtse weg terug richting de Tankbaan. Dit stuk asfalt was voorheen letterlijk bedoeld voor tanks die tussen Kamp Zeist, Soesterberg en de kazernes rondom Amersfoort en de Leusderheide moesten manoeuvreren. Het is hier heerlijk fietsen want een tank heeft een flinke draaicirkel dus heeft veel ruimte nodig. Genieten! Je rijdt een klimmetje omhoog en dan daal je even rap af richting de Leusderheide. Draaien naar rechts, kijken naar het oefenterrein en na een paar kilometer sta je bij het stoplicht onderaan de Pyramide van Austerlitz. Dit klimmetje zit vaak in de Ronde van Midden Nederland en heeft ook wel eens in een grote ronde gezeten. Omhoog is het nog wel even taai en eenmaal boven kun je helemaal naar de pyramide toerijden (als je bij het restaurant langs de provinciale weg bent, moet je wel even je best doen) of je rijdt door richting Zeist. Wij doen het laatste.

Vliegbasis

De afdaling van de pyramide is heerlijk. Het glooit echt naar beneden, je hebt veel overzicht en je kunt mooi snelheid maken. Ga niet te snel, want er zijn een paar gevaarlijke kruisingen. Ook net voordat je Zeist binnenrijdt moet je even opletten, want voor je het weet lig je bij Louis van Gaal of Memphis op de motorkap. De KNVB Campus ligt hier aan de linkerkant. Wij rijden verder langs de provinciale weg richting de voormalige Vliegbasis Soesterberg. Buiten het broedseizoen (november-april) kun je hier mooi rondjes rijden en blokjes doen op het prachtige, brede asfalt. Het is een fotogenieke plek, dus je komt hier ook veel stelletjes tegen, maar ook veel wielrenners. Wij splitsen even om ook hier de instagrammers onder ons aan hun trekken te laten komen. Het is wel frisjes, dus na een korte pauze rijden we door richting eindpunt.

Bijtanken en naar huis

De route leidt ons uiteindelijk weer richting Zeist, maar met een lusje via de Bilt en Bunnik. Net voordat we richting Bunnik willen draaien, stoppen we bij restaurant Pomp 41. Terwijl we ons tegoed doen aan een fantastische lunch, maak ik de keuze om hier af te buigen richting huis. De 100 kilometer zit erop en de route richting Slot Zeist kan ik inmiddels wel dromen.

Afsluiter

Wil jij meer weten over de Vuelta Holanda? Kijk dan voor hier even op de site naar de routes en de startplekken. Liefhebbers van mooie routes kunnen ook even kijken op de website van de Utrechtse Heuvelrug. Daar vind je een aantal leuke inspiratie routes die je in Komoot helemaal kunt aanpassen.

Wil je onze eigen route narijden? Check dan de route hieronder!

Leave a Comment

Your email address will not be published.