BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Le Vie del Bike: De Grand Tour van Italië

Een polonaise van toeterende Fiat 500’s, gepleisterde gebouwen met rode daken en in de verte de cipressen. Ik dacht het al, maar als de ober wilde handgebaren maakt omdat het tafeltje naast me een cappuccino durft te bestellen na de lunch weet ik het zeker: ik ben in Italië! En wel voor een heel mooi project. Wij mochten alvast een voorproefje nemen op de Grand Tour van Italië: Le Vie del Bike. In dit artikel vind je daar het eerste deel van. Le Vie del Bike: Toscane.

Tekst: Femke Rotteveel, Foto’s: Francesco Lasca

Bijzonder project

Het Italiaanse ministerie van Toerisme wil fietsvakanties, van elke soort, stimuleren en dat hebben ze gedaan op de meest epische manier die je kunt verzinnen, namelijk met de Le Vie del Bike route. Het is een uitdagende route. Het begin: in de buurt van Pisa, daarna fiets je naar het noorden via de Dolomieten, door naar centraal Italië, met onder andere het populaire Toscane en dan zak je verder af naar de hak van de laars. Helemaal in het zuiden van het land neem je de veerboot voor een korte overtocht naar Sicilië en als je dat eiland over bent gefietst wacht ook Sardinië nog op je.

De cijfers

In totaal is de route 5300 kilometer lang, met meer dan 100.000 hoogtemeters. De route trekt dwars door alle 20 regio’s van het land. Dat laatste is bijzonder, want ik merk al snel onder het grotendeels Italiaanse gezelschap dat zij zich voorstellen als inwoners van Rome of Siena en niet als Italiaan. Alle regio’s zijn erg op zichzelf gericht, dus het is bijzonder dat er nu een route is die ze allemaal met elkaar verbindt. 

Focus op een deel van La Vie del Bike

Onze reis concentreert zich op de regio’s in centraal-Italië: Toscane, Umbrië en Le Marche omdat die laatste de leidende regio is voor dit project & omdat de routemaster, oud profwielrenner en één van onze reisleiders dit weekend, Andrea Tonti, geboren en getogen is in Le Marche. In dit artikel vind je het eerste deel van de reis, die begint in Toscane.

Ga jij ook op fietsvakantie? Check dan eerst of je alles bij je hebt en hoe je het best op reis kunt gaan!

Toscane

Ons begin is in wielrenstad Siena. Jaarlijks de finishplaats van de Strade Bianche, maar ook een walhalla voor liefhebbers van wijn en eten. De avond voordat we vertrekken hebben we een rondleiding door de stad en het Palazzo Publico; hét gebouw op Piazza del Campo waar we een fresco mogen bekijken die net gerestaureerd is en pas vanaf begin december te zien is voor bezoekers. Zelfs de burgemeester van Siena komt langs om te vertellen wat er op de fresco’s te zien was. We eten een vijfgangendiner bij restaurant Bagoga & de toon is gezet. Dit wordt een lang weekend genieten van Italiaanse wijnen, kilo’s pasta en dat in het gezelschap van gepassioneerde fietsers. 

Toscaanse wegen

De route van Siena naar Buonconvento die we fietsen voert ons over drie sectoren van de Strade Bianche. Grotti; een onverharde klim over de witte wegen van 3 kilometer met een stijgingspercentage van zo’n 5%, Radi: meer dan 4 kilometer van het beste gravel en nogmaals 5 kilometer bij Buonconvento. Deze is bijzonder; want in plaats van het kenmerkende witte gravel ligt in de Crete Sensei roodgekleurd gravel, vanwege bepaalde mineralen in de grond. Het is dus Toscane, maar dan net even anders.

Typisch Italië

Voor de lunch stoppen we nog kort in Murlo, een middeleeuws stadje (dat meer op een kasteel lijkt) met lieve inwoners die de toeristen wel gewend zijn. Zo zijn we onze reisleidster voor meer dan 20 minuten kwijt aan een oudere meneer die op zo’n typisch manier uit zijn raam met luikjes hangt om met haar te kunnen ouwehoeren. Dit soort dorpjes en bezienswaardigheden zijn kenmerkend voor de route van Le Vie del Bike. Het is geen race om zo snel mogelijk door Italië te fietsen, maar laat juist de kleine dorpjes zien die je anders over het hoofd zou hebben gezien. 

Bijzondere plek

De lunch is bijzonder: bij Podere San Guiseppe boven op een heuvel & volledig in de mist gehuld. Geen uitzicht op Toscane dus, wel een uitgebreide lunch met huisgemaakte paste & verse witte truffel. Voor je neus op je bord geraspt. Heerlijk! Het fietsgevoel wordt nog verder versterkt door de shirtjes met handtekeningen van Anna van der Breggen en Chantal van der Broek-Blaak aan de muur. Het SD Workx team verblijft hier elk jaar rond de Strade Bianche en de rest van het jaar stuurt Gian Paolo (de eigenaar) zijn verse rijst repen naar hen op. Als het goed genoeg is voor die dames, dan is dat het voor ons groepje amateurs zeker. Wij hebben er alleen nog een fles uitstekende Brunello bij! 

Route Le Vie del Bike: Toscane

Le Vie del Bike is in totaal dus 5300 km. Te groot om te uploaden in Komoot. Hier vind je het deel tussen Siena en Buonconvento, wat wij gereden hebben. Een prachtig stukje Italië en zeker de moeite waard om naartoe af te reizen. Een link naar het complete parcours vind je hier: Percorso Totale. La Vie del Bike: Toscane is een mooi inkijkje in de hele route.

Geinspireerd door dit artikel en wil je meer weten over Toscane? Check dan ook deze artikelen