BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

LEJOG is een uitdaging als geen ander

Laat je niet misleiden door de titel. ‘Le Jog’ is geen verfransing van de uitdrukking ‘walk in the park’. Allesbehalve dat. LEJOG is synoniem voor een ‘once in your lifetime experience’. Een heroïsche rit, die veelal gekoppeld wordt aan een goed doel. Maar wat is het dan? LEJOG is een uitdaging als geen ander. Het is de afkorting van Land’s End tot John O’Groats. Wie de kaart van Engeland erbij pakt, snapt het gelijk. Je gaat van het meest zuidelijke puntje in Cornwall, Land’s End, naar het meest noordelijke punt in Schotland, John O’Groats. De schade aan het eind van de rit? Ongeveer 1600 kilometer, meer dan 14000 (!) hoogtemeters, waarschijnlijk een paar keer een verfrissende Engelse bui en verhalen om nog jaren over te praten.

Maak jouw eigen route

Hoewel het beginpunt en het eindpunt hetzelfde zijn, is er geen vaste route voor het doen van deze monsterrit. Er is ook geen tijdschema, noch vaste etappes. LEJOG is echt jouw uitdaging, jouw project. Klinkt haast alsof je hier een bouwmarkt bij nodig hebt. De kortste route van ‘end to end’ is 900 mijl, oftewel 1433 kilometer. Je rijdt dan de meest directe route, zonder afwijkingen vanwege interessante hoogtepunten, of detours vanwege een overnachtingsplek.

Van het zonnige zuiden naar het natte noorden

Je zou het niet zeggen, maar Engeland en dan specifiek de delen Cornwall en Devon zijn zonniger dan Parijs. Ze liggen hemelsbreed ook op dezelfde hoogte, maar hebben een totaal ander klimaat. Als je LEJOG start, dan zul je onder de indruk zijn van de Cornish countryside. Het is er ruig, bijzonder echt anders dan al het andere. Al snel kom je langs oude ruïnes, mooie plaatsjes langs de kust en over de heuvels. Dat maakt dit deel van LEJOG ook het zwaarst. We pakken in deze route een stukje mee van het Cornwall Area Of Natural Beauty. Hier kom je ook langs het dorpje Minions. Vaak toch een foto waardig. Snel daarna kom je in Devon.

Devon

Dartmoor National Park en Devon zijn een siamese tweeling. Ze worden vaak in een adem genoemd en terecht. Maar er is meer wat deze regio mooi maakt. Op de grens met Cornwall vind je Tamar Valley, ook al zo’n schitterend stukje Engeland. In Tavistock kun je bij de Queen’s head stoppen voor een versnapering om daarna snel koers te zetten richting Dartmoor. Er zijn meerdere varianten door het park heen, of langs de randen. We hebben gekozen voor de rechte lijn richting Exeter. Je komt hier ook door Mortonhampstead. Daar vind je een fijne, fietsvriendelijke koffiebar en ijscafé. Cycling Destination Approved!

Somerset

Vanuit Devon gaat het verder door Somerset, nog zo’n regio die vaak in het programma ‘Escape to the Country’ zit van de BBC. We kiezen voor een route door Blackdawn Hills, wederom een prachtig natuurgebied. Hier is ook het Wellington Monument, een mooie stop om even wat historie mee te pakken. In Somerset heb je de prachtige Cheddar Gorge, die wij ook in onze route hebben meegenomen. Het is een van de hoogtepunten van deze regio. Als je een kleine detour wil maken, dan is een uitstapje richting Glastonbury een optie. Niet alleen vanwege het muziekfestival, maar ook vanwege Glastonbury Tor.

Bristol – Clifton Suspension Bridge

Je kunt LEJOG niet doen zonder door Bristol te rijden. Tenminste, tenzij je graag kilometer wil toevoegen aan het totaal. Maar dwars door een start hoeft niet eens een straf te zijn. Bristol heeft namelijk de Clifton Suspension Bridge, een schitterend stukje architectuur, dat een omweg direct als ‘not necessary’ wegzet. Wil je toch een alternatieve route, rij dan via Bath, een van de mooiere plekken van Somerset. Vanaf hier volg je een stuk de grens tussen Wales en Engeland.

Herefordshire

We duiken nu Herefordshire in. Hier kun je prachtig de rivier de Wye volgen. De Wye valley is wederom een ‘area of outstanding natural beauty’. Daar zijn er in Engeland heel veel van. Dit is wel een pareltje en je zou dit kunnen omschrijven als typisch Engels. Een riviertje met daarlangs oude dorpjes, die de typische Engelse sfeer uitdragen. Je rijdt hier ter hoogte van ons eigen landje, dus houdt rekening met dezelfde uitnodigende weersomstandigheden.

Shropshire

Nog zo’n prachtig graafschap. Als je Shropshire bereikt, dan ben je op ongeveer 1/3 van de totale route naar JOG. Shropshire staat bekend om zijn prachtige lanen, maar ook om de Burway. Een prachtige, maar pijnlijk zware beklimming. Een typische Engelse klim. Kort, heftig en met een beetje ongeluk heb je een nat pak. Daarentegen heb je wel prachtige uitzichten als beloning.

Cheshire

In dit kleinere graafschap zul je vooral een stop willen maken in Chester en daar rondkijken. In onze route rijden we eigenlijk dwars door het graafschap heen en zul je vooral het landschap, de kanalen en (waterways) en ook de verschillende kastelen en landhuizen waar je langskomt zullen zeker een stop waard zijn.

Merseyside – Greater Manchester

De stedelijke agglomeraties van Liverpool en Manchester zijn een soort roadblock waar je tussendoor moet manoeuvreren. Niet het meest aangename deel van de route, maar ja. Als alternatief zou je de afbuiging richting het Peak District kunnen maken. Houdt er dan wel rekening mee dat je gelijk een hoop extra kilometers (50) en een hele hoop extra hoogtemeters gaat maken. De investering is het qua schoonheid en qua mooie beklimmingen zeker de overweging waard, maar als je al ruim 1500 kilometer gaat overbruggen, met daarin 16.000 hoogtemeters, dan is het geen simpele keuze. Een van de hoogtepunten op deze route: de Merseyway bridge en het uitzichtpunt wat we daarbij gekoppeld hebben.

Lancashire

Het graafschap boven Liverpool en Manchester is een oude industriële regio die nu soms wat verlaten en desolaat kan overkomen. That said, er zijn genoeg mooie plekken om te ontdekken. Als je een stop maakt, dan is Preston een mooi punt om te verblijven. In onze route rijden we om het stadje heen, via Belmont, voornamelijk vanwege de natuurlijke bezienswaardigheden. Het is in die regio een stuk ruiger en de omgeving kleurt mooi met de jaargetijden mee. Dat zegt ook maar weer: LEJOG is een uitdaging als geen ander, ook omdat ie elk dag van het jaar anders is.

Tweede deel van de route – Lake District – Yorkshire Dales – Cairngorms

Fores of Bowland – Yorkshire Dales

Net boven Preston kom je in de speeltuin van jouw LEJOG avontuur. Het Bowland bos ook wel de Bowland fells genoemd is al een prachtige omgeving waar je vooral de klik van je fototoestel zult horen. Hier ga je de grens over van Lancashire richting Yorkshire. Je zou de keus kunnen maken om ook een hoekje van de Yorkshire Dales mee te pakken

Kirkstone pass – Lake District

Lejog is een uitdaging als geen ander, juist omdat je telkens op en neer gaat, maar ook doordat je de verschillende weersomstandigheden moet trotseren. Het mooie eraan is, dat je telkens weer nieuwe landschappen tegenkomt. Want als je eenmaal over het halfway point bent, dan kom je door het prachtige Lake District. Kirkstone pass is een fantastische Engelse heuvel. Het Lake District kent sowieso een paar mooie en uitdagende hellingen.

Edinburgh

Als je eenmaal hier bent: gun je zelf een dag in deze prachtige stad. In de route nemen we de klim naar Arthur’s seat mee, waar je bovenop een majestueus uitzicht hebt over de omgeving, inclusief de prachtige kustlijn. In de stad zelf heb je het Edinburgh Castle, de mooie straatjes, Stockbridge market (op zondag) en de gemoedelijke Schotten die je bij problemen altijd zullen helpen. Wil je enkel even stoppen voor een koffie/picknick? We leiden je langs ‘The Meadows’, een groot park waar je heerlijk kunt zitten.

Verder noordelijk

Faskally woods

Het is mooi om door de Schotse landschappen te rijden en als je goed oplet zie je een bord Faskally Woods. Deze regio is heerlijk om te wandelen en zelfs MTB-en, maar als je aan de LEJOG bezig bent kun je hier bijvoorbeeld stoppen voor een drankje of een lunch, afhankelijk van dag en tijdstip natuurlijk. De meertjes in het bos bieden een prachtige achtergrond.

Cairngorms

In een eerder stadium schreven we al over Cairngorms in Schotland. Dit stuk van het Britse eiland is spectaculair. Voor de LEJOG route is het lastig om alle highlights van dit Nationale Park mee te pakken. Maar het is een absolute must om in ieder geval een deel toe te voegen aan jouw LEJOG route. Let wel op dat je hier niet per se vlak zult fietsen en je moet er goed rekening mee houden dat je hier in een verlaten stuk van Schotland bent. De omgeving maakt alle eventuele issues ‘go away quickly’.

Inverness – the final stretch

Inverness is een punt waar je niet omheen kunt. Je gaat hier via het mooie kasteel het water over en dan ben je op het finale stuk van de route. Let wel, hier heb je nog bijna 250 kilometer voor de boeg. Niet te vroeg juichen dus. Je rijdt nu ook heel rustig gebied in, maar op de weg naar John O’Groats kom je genoeg cafés en stops tegen waar je een praatje kunt maken met de lokale bevolking. In Invreran en in Lairg zijn daar prima voorbeelden van. Je volgt hier lange tijd de route van de EUROVELO 12. Deze ‘North Sea Cycle Route’ loopt ook door Nederland en is echt een monstertocht om te rijden.

Loch Naver, almost there

Iets verderop rijd je langs de oevers van Loch Shin, een langgerekt meer in de Schotse hooglanden. Het is hier absoluut fantastisch om rond te rijden. In Crask Inn kun je mooi stoppen voor een drankje en een hapje, om daarna weer verder te rollen over de heuvels en langs de rand van Loch Naver. Via gehuchten als Syre, Skail en Rhifail werk je jezelf omhoog richting de Schotse noordkust. Eenmaal daar is het in een rechte lijn naar John O’Groats.

John O’Groats – The end of the world

Het meest noordelijke puntje van het ‘vaste land’. John O’Groats. Het is daar waar de reis eindigt. Waar iedereen ook de foto maakt met het ‘paaltje’. Want eigenlijk is het niet veel meer. Vanaf hier kun je nog verder noordelijk, naar de Orkney en Shetland eilanden. Like you wanna ride that pony then. Het is beter om daar jouw kamp op te slaan en te genieten van wat je hebt bereikt. Want op de route die wij intekenden heb je dan 1570 kilometer en 16.000 hoogtemeters gehad. Wat. Een. Trip.

Georganiseerd of alleen

Wil jij ook dit waanzinnige avontuur beleven? Dat kan natuurlijk helemaal zelf gepland. Houd er rekening mee dat je er tussen de 14 en 21 dagen over zult doen, afhankelijk van fitheid, het weer, tegenslag etc. Reken daarin ook de reis naar Cornwall en de terugreis vanuit Schotland mee, want dat is zo ook nog twee tot drie dagen extra. In ieder geval is het plannen van dit avontuur al een beleving op zich. Want zoals in het begin al gezegd, er is niet één vaste route. Er zijn meerdere routes die bekend zijn.

Leave a Comment

Your email address will not be published.