BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Noord-Corsica: Frankrijk maar dan anders

Ben jij je aan het oriënteren op een fietsvakantie naar Frankrijk? Maar wil je een alternatief voor een basecamp in Bourg d’Oisans of rondom Lourdes. Uiteraard kun je kiezen voor een mooi ander departement op het vasteland van Frankrijk. Keuze genoeg bijvoorbeeld in de Ardèche. Wij hebben nog wel een tip: Corsica! Of betere gezegd: Noord-Corsica. Het is Frankrijk maar dan net anders. De Corsicanen zijn trots en vinden zich echt anders dan de Fransozen op het vasteland. Het eiland is ruig, geliefd bij wandelaars en voor wielrenners heel divers. Uiteraard ook voor de gravelbikers is er genoeg te ontdekken. De Tour de France streek hier ook meerdere keren neer, de laatste keer in 2013. Toen lieten ze al de veelzijdigheid van het eiland zien. Vind hier de mooiste fietsroutes en tips voor dit Franse eiland.

Basecamp

Als je een aantal dagen gaat fietsen op Corsica, dan kun je kiezen om Bastia in Noord-Corsica tot jouw basecamp te maken. De tweede stad van Corsica is niet al te groot, maar biedt alles wat je nodig hebt. Vanuit daar kun je heel goed de noordkant van het eiland ontdekken op de fiets. Alleen al in het puntje dat recht boven de stad ligt kun je met de racefiets twee dagen lang prachtige fietsroutes rijden. Voor de gravelaar is er misschien wel langer vertier. Je kunt letterlijk heen en weer blijven rijden, zonder je een moment te vervelen.

Col de la Serra en meer

De Col de la Serra is een prachtige klim om Cap de Corse (het noorden) te ontdekken. De route naar de klim begint in de haven van Macinaggio en leidt je in 12 kilometer ongeveer 420 meter verder de hoogte in. Er zit een klein afdelinkje in, dus laat je niet foppen! Als je voor de top afslaat richting het meest noordelijke puntje Tollare, dan kun je op de terugweg je lol op, want dit stukje staat bekend als de Corsicaanse Poggio. Met een flink stijgingspercentage doet dit klimmetje zijn naam eer aan. Onthoud dat je ook nog door moet klimmen naar de top van de Col de la Serra. Je kunt deze heel mooi beklimmen als je een ‘Circuit de Cap de Corse’ doet. Dan rijdt je bijna 150 kilometer, maar heb je wel een topdag.

Kris kras over deze punt

De Cap de Corse is geweldig om helemaal uit te spelen. Bijvoorbeeld de weg (D35) tussen Marine de Meria en Morsiglia. Heerlijk rustig en in westelijke richting is het een vriendelijke beklimming. Andersom is ie wat ruiger en ongelijkmatiger. Dan zijn het eigenlijk een paar korte heuvels achter elkaar. De ruige natuur maakt dit echt wel een mooiere, andere route dan op het vasteland in Frankrijk. Als je het eerder genoemde Circuit de Cap de Corse doet, dan rijdt je vooral langs de kust en daar wordt je getrakteerd op een mooi stuk heuvelachtig fietsen.

Zo vind je meer van zulke fietsroutes die heen en weer gaan van het oosten naar het westen van deze punt. Dichterbij Bastia vind je ook nog een van de meest uitdagende klimmetjes van het eiland, de Serra de Pigno. Op deze route vanuit Bastia ben je in 14 kilometer wel bijna 950 meter hoger dan bij het begin. Het venijn zit ‘m hier in de laatste kilometers. Schroef dus de goede benen eronder, anders ben je echt gezien. Eenmaal boven is het uitzicht waanzinnig.

Corsica is groot

Dit klinkt als een open deur, maar het is wel goed om te benoemen. Een fietsrondje Circuit de Cap is al 150 kilometer, zonder alternatieve fietsroutes. Vanuit Bastia kun je nog wel 5 of 6 rondjes bedenken die je uiteindelijk nog niet eens tot halverwege het eiland brengen. Een van die rondjes is een uitstapje richting Saint Florent, net aan de andere kant van het Cap de Corse. Je kunt hier in 75 kilometer bijna 1900 hoogtemeters bijschrijven op de teller. Ook hier pak je weer een lokale ‘Poggio’ mee, de Poggio d’Oletta.

Gravel heaven – Agriates desert

Vanuit Bastia gezien kun je met de gravelbike het beste richting de Agriates desert, achter Saint Florent. Hier heb je met de racefiets echt niets te zoeken, want het is onverhard, ruig terrein. Een beetje vergelijkbaar met het midden van het eiland. Je vindt hier ook een militaire basis, maar daar ben je uiteraard niet welkom. Je kunt hier deze punt van links naar rechts en boven naar beneden uitspelen en daar ben je wel even zoet mee. Verwacht hier weinig voorzieningen en een weg die bij slecht weer ook echt modderig wordt. Maak aan de waterkant een stop bij het strand van Valencia. Dat is er eentje uit het boekje hoor.

Fietsroute Noord-Corsica

Hieronder vind je een mooie fietsroutes die alle hoogtepunten vanuit Bastia meenemen. Meer inspiratie vind je in onze collecties op Komoot. Meer fietsroutes van andere locaties kun je daar ook vinden.

Praktisch

Het eiland ligt op enkele uurtjes met de boot vanaf Marseille of Nice, maar is vanuit Nederland waarschijnlijk het makkelijkst te bereiken via Genua in Italië. Je kunt natuurlijk ook vliegen, maar dat is meestal net wat minder duurzaam. Houdt er rekening mee dat je in Corsica in de winter gewoon kunt skiën, zij het niet al vanaf september/oktober.

Toch, het is er snel fris, dus check dat altijd even van te voren. In de zomer is het langs de stranden heerlijk toeven en kun je voor verkoeling het hogerop zoeken. De hoogste beklimming in Corsica is ruim 1600 meter.

Accomodatie

Op Corsica heb je veel goede accomodatie voor fietsers. In Bastia hebben we een simpele tip: Het Best Western hotel in de stad biedt veel mogelijkheden voor fietsers en niet onbelangrijke en handige ruimte met schoonmaakspullen. Check het hotel voor beschikbaarheid en prijzen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.