BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Topbestemming voor een fietsvakantie: Douro Vallei in Portugal

Noord-Portugal is een schitterende fietsvakantiebestemming in Europa. Je hebt bij ons al andere onderbelichte plekken voorbij zien komen zoals Kroatie, Roemenië maar ook Schotland en het Peak District in Engeland. Zo zijn er nog wel meer plekken die onderbelicht blijven in het geweld van de bekende bergketens in midden-Europa. Daarom even een kijkje naar Portugal. Heel specifiek naar de Douro regio in het noorden. Deze regio is bekend vanwege de prachtige rivier, waarlangs de wijngaarden zich omhoog werken. Maar ook vanwege de stadjes, de overige schoonheid en zeker in het voorjaar en najaar een gunstig mediterraan klimaat! Wij pikten er een paar mooie plekken uit. En onthoud: dit is UNESCO werelderfgoed! Noord-Portugal is een onderbelichte fietsbestemming in Europa.

Van Porto naar de Spaanse grens

De regio strekt zich uit over de gehele breedte van het portugese vasteland. Want even in herinnering: Portugal heeft ook enkele eilanden, waaronder de Azoren en bloemeneiland Madeira. Ook niet verkeerd als fietsbestemming. Voor velen (ook voor ons) is Porto het beginpunt om de regio te ontdekken. De eerste rit die je kan doen is om al een stuk met de rivier mee te rijden. Je kunt dan het beste eerst door het Parque Das Serras Do Porto rijden, om vervolgens de route langs de rivier terug de stad in te doen. Je maakt hier gelijk goed kennis met de veelzijdigheid van dit gebied. Met een start op zeeniveau ben je binnen de kortste keren op 400 meter hoogte en pak je in bijna 90 kilometer een 1600 hoogtemeters mee. Don’t forget the views!

Down the river

Verderop langs de Douro rivier begint het echte werk. Daar wordt duidelijk dat je langzaamaan de bergen intrekt. Stukje bij beetje klim je naar een grotere hoogte en ondertussen worden de klimmetjes zelf ook van een ander niveau. Bijvoorbeeld de klim naar Castelo waar je in 3,3 kilometer 330 hoogtemeters overbrugt. Met uitschieters naar 15 tot 20% doet dit de Ardennen verbleken. We kiezen voor een start bij een lokale pastry bakkerij. Altijd goed. Van daaruit rijd je langs de rivier en terug door de mooie heuvels die aan de noordkant van de rivier liggen. Schroef wel de goede benen onder je lijf, want als je de avond ervoor teveel aan de Port hebt gezeten, dan ga je dat hier letterlijk bezuren. Als je wel fit bent, dan wacht aan de streep een heerlijke lokaal stukje pastel de nata op je!

Further down the river

Hoe verder je langs de rivier gaat, hoe mooier en dramatischer het lijkt te worden. Doordat de heuvels langs de rivier vrij steil zijn, zie je ook dat de (bijna typische) bruggen hier een architectonische hoogstandje zijn. Over de rivier rijdt je hier ook telkens op en neer, dwars door de wijnvelden. Deze tour leid je direct de heuvels in en als je bij Pinhão komt, moet je nog een steile kuitenbijter op. Met meer dan 10% gemiddeld is dit nog zo’n typisch voorbeeld van een ‘Portugese heuvel – douro style’. Uiteindelijk is dan het laatste deel glooiend langs de rivier. Het is puur genieten, ook qua weer en uiteraard weer dat uitzicht. Noord-Portugal is een onderbelichte fietsbestemming in Europa en de Douro Vallei bewijst dat keer op keer.

Leave a Comment

Your email address will not be published.