BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Rik op Reis: Laatste stop, Griekenland

Deze zomer was gastblogger en fiets travel expert Rik de Voogd op reis door Europa. Voor ons leek het wel alsof hij maandenlang op fietsvakantie was. ‘Rik op Reis’ heeft zijn laatste stop in Griekenland, waar hij samen met de mannen van Pedal Greece de regio is gaan ontdekken. Wij waren al enthousiast na het zien van de foto’s, hieronder volgt het verslag van etappe 1 en etappe 2. Enjoy! Als je nog meer wil weten over Rik’s avonturen deze zomer, check dan zijn andere blogs, bijvoorbeeld over Bayern of over Toscane.

Tekst: Rik de Voogd – Foto’s: Maarten Zuur/Acidfilms

Etappe 1: Nafplio – Leonidio

De eerste fietsrit in Griekenland is al gelijk iets speciaals. De rit van Nafplio naar Leonidio overbrugt in totaal 83 kilometer en 900 hoogtemeters. Vanuit Athene rijden we met de auto naar het startpunt. Van daaruit ga ik samen met Agi verder op de fiets. Vriend van de show en reisgenoot Maarten rijdt verder met de auto, terwijl hij af en toe uitstapt om (schitterende) foto’s te maken. De fietsroutes in Griekenland zijn uitdagend, maar van hoge kwaliteit, zoals je verderop zult lezen.

Het is bewolkt, maar de temperaturen waren nog immer hoog. 25 graden was perfect om een beetje te acclimatiseren. We volgen de kustlijn en reden richting het zuiden. Een betrekkelijk gemakkelijke route om een goede indruk te krijgen van deze regio, de zogenoemde Peloponnesos. Dit schiereiland vormt de zuidelijke punt van Griekenland.

Ik heb echt geen idee wat ik moet verwachten van het fietsen in Griekenland. Het is tenslotte niet de meest bekende bestemming voor een fietsvakantie. De eerste indruk is echt bizar goed. Het stuk langs de kust is schitterend en biedt ongelooflijke uitzichten. Het wordt ons ook gemakkelijk gemaakt om te genieten want er is bijna geen verkeer. Als er al een auto in de buurt is, rijdt die met een grote boog om je heen en men is erg geduldig. Heel erg fijn! Daarbij is de weg van zeer hoge kwaliteit. Het wegdek lijkt haast net aangelegd te zijn. Super omstandigheden dus om een fijne fietsrit te maken. Dit had ik totaal niet verwacht. Ik ben op best wel wat plekken geweest, maar dit heb ik gewoon nog nooit gezien. Als eerste dag en als kennismaking met de regio kon het haast niet beter

Overnachten in Leonidio

De nacht brengen we door in een fancy boutique hotel in het centrum van Leonidio. Dit kleine stadje langs net een paar kilometer van de kust, maar bij de monding van een rivier is omgeven door een prachtig landschap. Het landschap biedt ook nog eens een schitterend uitzicht over het stadje. Na een nachtje slapen worden we extreem verwend met een (uitgebreid) traditioneel Grieks ontbijt. De beleving krijgt wat extra doordat we op het dakterras zitten. We nemen het landschap, de zon en de blauwe lucht in ons op. We are ready for day 2.

Etappe 2: door naar Sparta

Vandaag hebben we 85 kilometer voor de boeg. Gecombineerd met 1500 verticale meters is dit geen sinecure. Maar ik heb er zin in. De dag begint en eindigt al weer goed. Ik kan niet anders zeggen dat deze trip elke verwachting overtreft. Vanuit het hotel gaan we direct de bergen in. Leonidio ligt op zeeniveau en we klimmen direct door naar 1200 meter hoogte. Bovenop de berg rijden we het traditionele bergdorpje Kosmas binnen. Daar stoppen we even voor een espresso en we genieten van allerlei variaties van het traditionele, maar mierezoete hapje Griekse Baklava. Voor diegenen die het niet kennen: het is fantastisch. Heerlijke traditionele hapjes met laagjes filodeeg en ondergedompeld in honing.

Be local, buy local

Zowel Maarten als ik hebben gelijk wat lokale honing ingeslagen. We wilden dat graag meenemen naar huis. We stoppen alles in de tas en rollen dan naar beneden richting Sparta, waar we wederom inchecken in een schitterend hotel. Dit keer blijven twee nachtjes slapen.

Het is wederom een schitterende dag. Slingerende wegen die niet op lijken te houden. Fantastische klimmetjes met haarspeldbochten, schitterende uitzichten en pure eenzaamheid in de goede zin des woords. Ik heb ook nog nooit zo weinig verkeer gezien. Nergens in Europa lijkt het zo rustig als hier. Voeg daar de strakblauwe lucht, een overdosis Vitamine D en 30 graden buitentemperatuur aan toe. De rest van de wereld maakt zich op voor de herfst in september, maar in deze regio is het nog volop zomer. Wat een genot!

ROUTES GRIEKENLAND – RIK DE VOOGD

Hieronder vind je alle routes van het avontuur in Griekenland. Alle fietsroutes van begin tot eind. Heb je zelf nog tips en tricks over deze regio? Laat het ons weten in de comments. Via onze Komoot pagina vind je nog meer mooie fietsroutes in Griekenland, Europa en de rest van de wereld.

Leave a Comment

Your email address will not be published.