BrentStevens | 20 april 2023 | 0 Comments

Fietsen in Griekenland: Peloponnesos deel II

Na de eerste twee etappes en het bijbehorende verhaal van Rik waren we al helemaal om. Fietsen in Griekenland: Peloponnesos – II is weer een pareltje. Griekenland is een ondergewaardeerde bestemming voor een schitterende fietsvakantie. Het gebied op de Peloponnesos is ruig, afwisselend en het is een levende fotoshoot locatie. Maarten Zuur, die mee was op deze reis, leverde een puik stukje werk door alles op beeld vast te leggen. Kijk en geniet zelf. Fietsen in Griekenland op de Peloponnesos is mooi!

This is Sparta!

Vandaag staan er 126 lange kilometers op het programma. En niet zomaar 126 kilometers. We rijden een rondje Sparta. Die naam alleen al zal bij velen herinneringen aan de film ‘300’ oproepen. De kreet ’this is Sparta’ is bijna legendarisch. Voor mij is deze dag een en al kippenvel. De hele dag. Zouden het de 2500 hoogtemeters zijn?

’s Ochtends gaan we direct naar een pleintje voor het ontbijt. Terwijl we als afsluiter nog een koffietje drinken, zitten we te wachten op ’the guys’. We krijgen gezelschap op deze rit. Eén voor één rollen ze het pleintje op. Deze gasten zijn zogenoemde ‘pacers’. Pedal Greece bied jou de mogelijkheid om een aantal lokale fietsers op te trommelen die jou vergezellen tijdens jouw trip. Het grote voordeel: deze pacers kennen de omgeving en gedurende de rit vertellen ze daar graag over, maar ook over zichzelf en de Griekse cultuur bijvoorbeeld. Het zijn gewoon goede gesprekken. Het tweede voordeel: als je even niet zulke goede benen hebt, kun je de luwte van de groep opzoeken.

Go West

Met zijn vieren gaan we uiteindelijk op pad vanuit Sparta. We trekken in westelijke richting, naar de berg Taygetos. Vanaf het begin van onze rit is het terrein mooi glooiend. We klimmen geleidelijk van een hoogte van 200 naar 850 meter. Logischerwijs wordt het uitzicht met de minuut mooier. Ondertussen praten we honderduit met elkaar. Het voelt echt als thuiskomen. Deze gasten zijn echt goed gezelschap. Na een uurtje of twee rijden maken we onze eerste koffiestop. De plek waar we stoppen voelt authentiek aan. 100% Grieks als je het mij vraagt. Op het terras voegen we ons bij een aantal locals. Dat is ook fietsen in Griekenland.

Verder omhoog

Direct na onze koffie rijden we de bergen in naar een hoogte van 1400 meter. De klim is in totaal 45 kilometer met een prima stijgingspercentage. Sommige delen zijn echter 10% tot 14% en dat is vrij uitdagend met de zon die hoog aan de hemel en 35 graden celsius. Ik heb het wel zwaar, maar klagen is geen optie. Hoe meer pedaalslagen, hoe bergachtiger het uitzicht. Net voor de top krijgen we nog een schitterend uitzicht voorgeschoteld. Een uitzicht met de Middellandse Zee in de achtergrond. Misschien was het mooiste nog wel de afdaling terug naar Sparta. Maar daar kom ik later nog op terug.

Van Sparta naar Kalamata

Vandaag doen we het iets rustiger aan. Dit keer maar 61 kilometer fietsen met ‘maar’ 1400 hoogtemeters voor de boeg. We rijden vanuit Sparta door de bergen naar Kalamata om uiteindelijk op het strand te eindigen. Hoe tof is het om uiteindelijk aan het eind van je rit in het blauwe water te kunnen plonsen. Als je daarna ook nog lekker kunt lunchen met pannenkoeken, dan is dat voor mij fantastisch!

Ik word uiteindelijk vergezeld door drie andere gasten. Doros a.k.a. Alexlak rijdt vanaf nu met ons mee tot aan de laatse dag. Ook Loukas, a.k.a. Loukassoulos rijdt met ons mee, maar enkel tot aan de top van de klim en daarna gaat hij terug naar Sparta. We zouden nog meer ‘pacers’ krijgen, maar we kregen onverwacht bezoek van Petros, de Griekse kampioen bij de jeugd. Ook hij gaat mee omhoog naar de top.

De klim blijkt de spectaculaire Langada pas te zijn, waar we gisteren van zijn afgedaald. Deze weg verbindt de steden Sparta en Kalamata. Dit is met afstand de mooiste bergpas op deze trip. Het is vergelijkbaar met de spectaculaire ‘Gorges’ in Frankrijk. Het grote verschil: je bent hier helemaal alleen. De klim is echt fantastisch, vol met haarspeldbochten en overhangende kliffen op de weg omhoog.

Uitzichten

Als je omhoog rijdt over de hellingen en kleine afdalinkjes, dan krijg je een schitterend uitzicht op de berg, het landschap en de zee die beneden ligt. Het is simpel gezegd een adembenemende klimbeleving hier in Griekenland.

Als we gedag zeggen tegen Loukas en Petros, gaan Doros en ik door naar beneden, richting Kalamata. Wederom een mooi hotel waar we voor twee nachten inchecken. Eenmaal binnen wisselen we allebei snel van bib shorts naar swim shorts en gaan we naar het strand. Om te zwemmen en om goed te lunchen. Een fietsvakantie in Griekenland is zo een absolute aanrader.

Routes Peloponnesos

Met dank aan Pedal Greece konden we deze prachtige routes fietsen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.